Skip to main content

Més de 300 professionals de l’àmbit de la recerca i la salut participen en la Jornada d’Atenció a les Ferides

Públic assistent a la 7a Jornada d'Atenció a les Ferides

Més de 300 professionals de l’àmbit de la recerca i la salut participen en la Jornada d’Atenció a les Ferides

La setena edició de la Jornada d’Atenció a les Ferides, que es va fer a l’Aula Magna i a les aules de la Facultat de Ciències, Tecnologia i Enginyeries de la UVic-UCC divendres passat, 16 de juny, va comptar amb l’assistència de més de 300 professionals de l’àmbit de la recerca i la salut, una xifra rècord en comparació amb altres edicions. Aquesta cita anual vol contribuir a la millora de la curació de les ferides a través d’activitats formatives i de divulgació científica, i d’espais per fomentar col·laboracions científiques entre els assistents. La Jornada ha estat organitzada per la Fundació Hospital de la Santa Creu de Vic, el Consorci Hospitalari de Vic, el Grup de Recerca en Reparació i Regeneració Tissular (TR2Lab) de la UVic-UCC i l'Institut de Recerca i Innovació en Ciències de la Vida i la Salut a la Catalunya Central (IRIS-CC).  

Les diferents ponències, taules rodones i tallers pràctics de la jornada van girar al voltant de les ferides atípiques, un tipus de ferides poc prevalents, com són els hematomes, la dehiscència de sutura o les ferides sistèmiques. Entre les ponències, va destacar la participació d’Ellie Lindsay, infermera i metgessa del Regne Unit i presidenta de The Lindsay Leg Club Foundation, una organització benèfica que vetlla per les persones que pateixen o tenen risc de patir una malaltia crònica de les cames.

Com és habitual, la Jornada d’Atenció a les Ferides també va incloure una sessió de comunicacions orals en la qual els participants van poder exposar els resultats de treballs de recerca relacionats amb la temàtica de la jornada. I la sessió de comunicacions pòster va permetre la presentació de treballats relacionats amb l'atenció a altres tipologies de ferides de difícil curació. Els assistents a l’esdeveniment van poder actualitzar els seus coneixements sobre el tractament i la cura de ferides atípiques, així com conèixer de primera mà les principals novetats del sector a través de l’espai d’expositors.

Un tret distintiu de la Jornada d’enguany ha estat la presència de professionals assistencials i acadèmics de tot Catalunya amb representació de personal sanitari de tots els dispositius assistencials, primària, hospitals comarcals i hospitals terciaris, així com de residències de gent gran. També cal destacar la consolidació de les sessions de comunicacions orals i pòsters on varis estudiants de graus i de doctorat de la UVIC-UCC van presentar-hi resultats de recerca en ferides vinculats als seus treballs de fi de graus (TFG) i tesis doctorals.

La jornada s’alinea amb els eixos 2 (recerca i transferència de coneixement) i 5 (arrelament territorial i projecció internacional) del Pla Estratègic de la UVIC-UCC 2021-2025 i pretén contribuir a l’assoliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible ODS3 (Salut i Benestar) i ODS4 (Educació de Qualitat) de l’Agenda 2023. Així mateix,la trobada s'emmarca en el repte 6, Motor d’Osona, del Pla estratègic 2023-26 del CHV-FHSC-SAS, en el que un dels objectius és estrènyer vincles amb l’IRIS-CC i la UVic-UCC per potenciar la docència, la recerca i la innovació.

Referents en la cura de ferides

Des de l'any 2004, l’Hospital Universitari de la Santa Creu de Vic (HUSC) disposa d'una Unitat Clínica de Ferides orientada al tractament d'úlceres de difícil curació amb l'aplicació de teràpies avançades i una sala blanca d'última generació que facilita l'aplicació de factors de creixement autòlegs (derivats de la mateixa persona). Els professionals de l’equip de la unitat atenen anualment al voltant de 300 ferides.

La Unitat Clínica de Ferides de l’HUSC és una de les quatre unitats catalanes acreditades per part del Grup Nacional per a l'estudi i assessorament d'úlceres per pressió i ferides cròniques (GNEAUPP). Aquesta certificació declara que l'hospital compta amb uns nivells òptims de qualitat en la prevenció i el tractament. Certificació que fou possible, en part, pel fet que la Unitat desenvolupa activitat investigadora orientada al desenvolupament de noves teràpies per a l’atenció a les ferides complexes. Recerca que es porta a terme, des de la creació el 2015, del grup de recerca en reparació i regeneració tissular (TR2Lab), des d’on es desenvolupen els projectes col·laboratius entre personal sanitari de la Unitat i investigadors de la UVic-UCC.

A banda de la teràpia biològica amb factors de creixement autòlegs, que està vinculada a un projecte del TR2Lab-HUSC finançat pel FIS, darrerament, la unitat ha incorporat una nova tècnica per tractar ferides: l’aplicació de microempelts cutanis. És a dir, petits trossets de pell que es treuen d'una part del cos per a posar-los en una altra per cobrir parcialment una ferida o curar una lesió cutània. Els primers resultats d’aquest estudi posen de manifest que aquesta tècnica permet reduir el temps de cicatrització i els costos del procés, especialment si es realitza de manera ambulatòria.

La voluntat dels professionals de la unitat de ferides i dels investigadors del TR2Lab és que l’expertesa d’aquest equip d’investigadors especialitzats en el tractament de ferides de difícil curació es puguin transferir a tot el territori per millorar la qualitat de vida de les persones amb ferides complexes.

Una jornada per a sumar esforços en la prevenció i la cura de ferides

Les jornades anuals d'atenció a les ferides cròniques tenen la voluntat de contribuir a una pràctica basada en l'evidència i volen ser un espai per compartir experiències clíniques i de recerca. A més, pretenen contribuir a fomentar una pràctica de la cura de ferides fonamentada en diversos eixos: la recerca interdisciplinària en ferides de difícil curació, la recerca col·laborativa entre científics i personal sanitari, la recerca orientada a resultats per a una pràctica clínica eficient, i el compromís amb la difusió de la recerca per a un millor avenç del coneixement i pel desenvolupament social.

Comparteix a les xarxes:


Notícies

El conseller Joaquim Nadal en la visita a les noves instal·lacions

El conseller Nadal elogia les noves instal·lacions de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC destinades a docència i recerca

El conseller de Recerca i Universitats de la Generalitat de Catalunya, Joaquim Nadal, ha visitat, aquest matí, les noves instal·lacions de la Facultat de Medicina de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC), destinades a docència i a recerca. Les obres han

L'estudi s'ha fet entre l'IGTP i el Banc de Sang i Teixits

Santiago Roura participa en l'estudi dels primers bioimplants cardíacs per tractar pacients amb infart de miocardi amb cèl·lules mare de cordó umbilical

Els resultats prometedors obtinguts en l'assaig clínic amb un medicament pioner de teràpia avançada anomenat PeriCord, que busca reparar el cor en pacients que han patit un infart, confirma la factibilitat de noves teràpies basades en l'aplicació de cèl·lules mare i l'enginyeria de teixits per

Anna Molas, directora de comunicació de la Facultat de Medicina

Anna Molas: “Hem d’apropar encara més la recerca i el coneixement a la societat”

Màster en Estudis Avançats en Comunicació Social per la Universitat Pompeu Fabra i llicenciada en Comunicació Audiovisual, Anna Molas i Subirats compta amb una àmplia trajectòria professional en diversos gabinets de comunicació institucional, política i corporativa. Ha treballat per a diferents polítics, líders, organitzacions governamentals

Estudiants del grau en Medicina

La Facultat de Medicina, en procés d’acreditació del grau en Medicina a l’AQU

La Facultat de Medicina de la UVic-UCC ha sol·licitat a l’Agència de Qualitat Universitària de Catalunya (AQU) l’acreditació del grau en Medicina i actualment està en fase de preparació de la documentació corresponent. Aquesta acreditació, que arriba set anys després de la posada en marxa

No trobes el que busques?

Contacta'ns

Si tens algun dubte, nosaltres tenim la resposta

Contacte