El rector Josep-Eladi Baños defensa els models docents innovadors en medicina en la inauguració del curs acadèmic del Consorci Hospitalari de Vic

Jaume Portús lliura un diploma en agraïment per la seva participació a l'acte al rector Josep-Eladi Baños

El rector Josep-Eladi Baños defensa els models docents innovadors en medicina en la inauguració del curs acadèmic del Consorci Hospitalari de Vic

El Consorci Hospitalari de Vic (CHV) va inaugurar dimarts passat el seu curs acadèmic 2019-2020 amb el rector de la UVic-UCC, Josep-Eladi Baños, com a ponent convidat. En un acte que va tenir lloc a l’Hospital Universitari de Vic, el rector va impartir una conferència magistral sobre alguns avenços i tècniques mèdiques que han marcat la Medicina en el passat i en el present. Alhora va posar sobre la taula algunes especulacions de com serà aquesta disciplina en el futur, fent especial èmfasi en la realitat virtual, la telemedicina, els robots quirúrgics, la genòmica, la biotecnologia, la intel·ligència artificial o els aparells de tècnica d’imatge portàtils, entre d’altres.

A través de diverses referències bibliogràfiques, Josep-Eladi Baños també va apuntar els principals reptes de futur i els perills del nou escenari, així com l’impacte de totes aquestes innovacions en la forma d’educar les noves generacions de metges: “L’educació mèdica és tradicionalment conservadora i els canvis hi són difícils”, va afirmar. En aquest sentit, va assegurar que noves facultats de Medicina com la de Vic “ho tenen més fàcil per adaptar-se als nous temps i posar en pràctica models d’aprenentatge innovadors, centrats en casos i clínics i en el desenvolupament de competències com  ara tècniques, valors i actituds”.

Simbiosi entre hospital i universitat

En el transcurs del mateix acte, el president del CHV, Jaume Portús, va posar en valor la “simbiosi i la implicació cada vegada més estreta i notòria” entre la institució que presideix i la universitat, ressaltant el fet que cada vegada més professionals exerceixen la docència –més d’una vuitantena d’especialistes són professors a les diferents facultats de la UVic-UCC.

El curs acadèmic 2019-2020 es desenvoluparà dins el conveni Hospital Universitari, que busca reforçar i potenciar els vessants docent, de recerca i d’innovació, a través d’una major col·laboració entre l’àmbit assistencial i l’universitari. Cada dijous al llarg de tot l’any, s’oferiran a la sala d’actes de l’Hospital Universitari de Vic sessions formatives i divulgatives obertes a la participació dels professionals sanitaris de la comarca.

Reconeixements a les millors publicacions

En el transcurs de l’acte inaugural del curs acadèmic, també va tenir lloc el lliurament dels reconeixements a les millors publicacions i comunicacions científiques realitzades pels professionals del Consorci Hospitalari de Vic durant l’any 2018. En la categoria d’articles sorgits de projectes del CHV es va premiar un estudi liderat per Daniel Sevilla sobre prevalença i factors de risc de l’ús de fàrmacs anticolinèrgics en pacients amb malalties cròniques avançades.

En la categoria d’articles sorgits de projectes propis del CHV però en l’àmbit de la infermeria, es va reconèixer la investigació d’Esmeralda Molina sobre com afecta l’exercici físic i la intervenció educativa en el benestar i capacitat funcional de pacients en hemodiàlisi. Mentre en la categoria d’articles sorgits de col·laboracions en estudis multicèntrics es va premiar una investigació sobre esdeveniments adversos i insuficiència crònica aguda del fetge en pacients amb cirrosi, amb participació dels doctors Carlos Leal i Pere Roura.

En l’àmbit de la millor comunicació, els guardons van reconèixer un estudi de Sílvia Casas i altres professionals de Cures i del servei de Geriatria sobre el programa Activa’t, sobre cures infermeres, adreçat a pacients geriàtrics aguts per fomentar-ne la seva autonomia i funcionalitat. Finalment, es van reconèixer dos articles sobre casos clínics: un estudi sobre una infecció per parvovirus B19 en una pacient amb anèmia, liderat pel Dr. Javier Díez de los Ríos, i un cas de gastritis enfisematosa -infecció que forma el gas a la paret gàstrica-, liderat per la Dra. Júlia Gardenyes. En l’acte tambées va lliurar un diploma als tres professionals que l’últim curs ha completat la seva tesi doctoral: Ivanna Valverde, Fernando Ruiz i Carles Leal.

Contacta'ns

Si tens alguna qüestió, nosaltres tenim la resposta

Contacte