Suscribirse a canal de noticias Noticies
UVic-UCC rss feed
Actualizado: hace 10 horas 25 mins

Neix la primera Càtedra de Salut Mental de Catalunya per fomentar un abordatge integral de la malaltia mental

Mié, 01/09/2019 - 11:02

Generar i aportar coneixement basat en l’evidència científica per promocionar, prevenir i assistir la salut mental en les persones d’una manera holística i integrada. Aquesta és la missió de la Càtedra de Salut Mental de la UVic-UCC, la Fundació Althaia i les Facultats de Medicina i Ciències de la Salut i del Benestar de la UVic-UCC, impulsada a través del Centre d’Estudis Sanitaris i Socials (CESS), la primera d’aquestes característiques a Catalunya que s’ha creat per esdevenir un referent i catalitzador de la recerca i traspassar-ne els resultats a l’àmbit assistencial. La Càtedra es va presentar aquest dimarts a la Fundació Althaia.

El Dr. Pere Bonet, especialista en psiquiatria i amb una dilatada trajectòria professional, n’és el director executiu. Gemma Prat, doctora en Psicologia a la Fundació Althaia, i Salvador Simó, doctor en Teràpia Ocupacional i professor i investigador de la Facultat de Ciències de la Salut i del Benestar de la UVic-UCC, en són els codirectors. La seu de la Càtedra és la Unitat Docent Territorial de Manresa de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC. 

El comitè permanent està format pel Consorci Hospitalari de Vic, la Fundació Althaia, Osonament, Ampans i la UVic-UCC amb les Facultats de Medicina, de Ciències de Salut i del Benestar, i de Ciències de la Salut de Manresa. A més, s’ha format un consell internacional amb professionals de les universitats de Karolinska, Porto, Leipzig, North Wales i CH Bezier que en faran seguiment.

La salut mental és la base per al benestar i el funcionament efectiu d’un individu i d’una comunitat. Per això és de gran importància que el sistema de salut doni resposta als problemes de salut mental, especialment els crònics, mitjançant els diferents recursos existents des d’una visió integral i comunitària i amb la coordinació de tots els professionals que hi intervenen. 

La Càtedra posarà èmfasi en el desenvolupament del Recovery, un nou enfocament en salut mental que posa la persona com a protagonista del seu procés terapèutic i n’impulsa el creixement personal. En aquest paradigma, el concepte de recuperació no fa al·lusió a la mera recuperació clínica, sinó en com la persona afronta la seva vida per tal que sigui com més satisfactòria millor. Es tracta d’un procés continu, que consisteix a adquirir o recuperar molts aspectes de la vida quotidiana de les persones que es poden haver perdut a causa del problema de salut mental.

Recerca i docència, prioritats
Els projectes de la Càtedra inclouen la recerca a través del Grup de Recerca en Salut Mental i Innovació Social (SaMIS) –creat recentment– i la posada en marxa d’iniciatives vinculades a la innovació, la neurociència i les TIC, impulsant la seva aplicabilitat a la pràctica assistencial. Entre les prioritats hi ha també la docència, amb l’organització de diferents cursos, workshops i jornades adreçades a professionals, així com el postgrau en Malaltia Mental i Alteracions de la Conducta en Persones amb Discapacitat Intel·lectual, que es preveu que a mitjà termini esdevingui un màster. 

El Dr. Pere Bonet, durant 18 anys director de la Divisió de Salut Mental de la Fundació Althaia i amb una àmplia experiència professional, encapçala la Càtedra. Actualment és també president del Clúster de Salut Mental de Catalunya, president del Consell Assessor del Pla director de Salut Mental i Addiccions de la Generalitat de Catalunya i professor al màster de Psicologia General Sanitària de la UVic-UCC. Va ser membre fundador del Projecte Mosaic i coordinador de la Taula de Treball “Mental Health Management” pel Programa de Salut Mental de l’OMS l’any 2003, entre molts d’altres. És autor de diversos estudis i articles que s’han editat en publicacions especialitzades. 

Tretzena càtedra de la UVic-UCC
La Càtedra de Salut Mental s’afegeix a les 12 càtedres amb què fins ara ja comptava la UVic-UCC. Aquestes unitats actuen com a catalitzadors de projectes de recerca i de formació sobre aspectes concrets que permeten la col·laboració entre la Universitat i altres entitats públiques i privades, per a la generació de coneixement científic i tecnològic i per a la seva transferència a la societat i al sector productiu.

A més de la de Salut Mental, sota el paraigua del CESS s’hi agrupen les càtedres de Bioètica, Cures Pal·liatives, Educació Mèdica, Salut i Població, Serveis Socials, Sida i Malalties Relacionades, TIC Salut i Simulació i Seguretat del Pacient. Aquesta darrera, juntament amb la de nova creació, s’ubica al campus Manresa. També funcionen la càtedra UNESCO Dones, desenvolupament i cultures, la Càtedra Verdaguer d’Estudis Literaris, la d’Agroecologia i Sistemes Alimentaris i la de l’Aigua, Natura i Benestar. 

El Patronat nomena Josep-Eladi Baños nou rector de la UVic-UCC

Lun, 12/17/2018 - 21:15

El Patronat de la Fundació Universitària Balmes (FUB) ha aprovat avui nomenar a Josep-Eladi Baños nou rector de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) després que el Claustre validés la seva candidatura amb un suport d’un 79,4% el dimarts 11 de desembre. En la sessió que ha tingut lloc aquesta tarda, els patrons han votat per unanimitat la proposta que va presentar la comissió de selecció a l’executiva del Patronat després de rebre 13 candidatures i que inicialment se’n seleccionessin tres.

En la roda de premsa que s’ha fet acabada la reunió, la presidenta de la FUB i alcaldessa de Vic, Anna Erra, ha explicat que aquesta elecció suposa “l’inici d’una nova etapa per continuar situant la UVic-UCC com a referent territorial”. Baños assumirà el càrrec per als propers quatre anys a partir del pròxim 7 de gener, després que el rector en funcions Joan Masnou entomés l’encàrrec de dirigir acadèmicament la institució després de la renúncia d’Oriol Amat per motius personals el juny passat.

Baños, en la seva primera intervenció després de ser nomenat, ha explicat que el suport de la comunitat “em crea gratitud i una gran responsabilitat” per desenvolupar una tasca que passa per “situar la UVic-UCC com un referent nacional i internacional sobre com ensenyar en el segle XXI”. A més, ha revelat que va optar a la plaça de rector de la UVic-UCC perquè “és un repte interessant que ha de permetre tirar endavant projectes que a les universitats públiques no es poden fer fàcilment”. El seu antecessor, el rector en funcions Joan Masnou, ha agraït la confiança que ha rebut i ha assegurat sentir-se un “privilegiat per haver pogut posar un granet de sorra” en el creixement de la institució.

De la seva banda, el president de la comissió de selecció i patró de la FUB Josep Arimany ha mostrat la seva satisfacció pel fet que el candidat que va presentar la comissió rebés un suport de quasi un 80% del Claustre de la Universitat i ha assegurat que avui era “el final d’un procés que ens ha de permetre estar satisfets per Osona i el Bages. La regidora de Manresa i patrona de la FUB, Mercè Rosich, ha demanat a Baños que es faci seva la federació universitària i que la lideri “per consolidar-la”, ja que segons ella, “ha estat un acord històric que ens ha permès sumar esforços i projecte". Finalment, el secretari general d’Universitats i Recerca de la Generalitat, Francesc Xavier Grau, ha destacat que “Baños coneix el sistema universitari català i el sistema universitari el coneix bé a ell”. A més, ha assegurat que el procés de selecció del rector “ha estat interessant com a model de governança” i ha explicat que “és un exemple a tenir en compte a l’hora de renovar el sistema de governança públic del sistema universitari”.

Els ingressos del pressupost 2017-2018 creixen un 3,75% tot i la disminució de l'aportació de la Generalitat

El Patronat ha aprovat la liquidació auditada del pressupost del curs passat que va tancar en - 186.413 euros, però quedant positiu a nivell acumulat en + 176.988 euros aplicant les provisions i els romanents acumulats durant els exercicis anteriors. El curs 2017-2018, la FUB va augmentar els seus ingressos en 1,4 milions d’euros xifra que suposa un creixement d’un 3,75% respecte als comptes del 2016-2017, malgrat la disminució conjuntural de l'aportació de la Generalitat de Catalunya. Pel que fa a les despeses, també van créixer, bàsicament per l'increment salarial pactat amb el comitè d'empresa, un 2,05% més.

Pel que fa a les inversions, es van destinar 307,4 mil euros a millores de l’àrea TIC i la nova xarxa wifi, entre d'altres, i uns 800 mil euros per actuacions de millora en infraestructures i aules docents. També es van invertir 1,6 milions d’euros en obres d’adequació de l’edifici de Can Baumann per acollir la Facultat de Medicina, finançades a través del mecenatge.
Aquest darrer Patronat de l’any no ha debatut el projecte de pressupost per aquest curs 2018-2019 ja que les negociacions encara estan obertes amb la Generalitat per tancar el contracte programa per als pròxims anys. L’any passat es va extingir el que estava en vigor i en aquests moments i degut a la situació política dels darrers mesos, la Universitat i el govern català estan realitzant la negociació per iniciar un nou contracte programa que permetrà definir el pressupost per aquest curs 2018-2019.
 
Nomenaments de nous patrons

En aquesta sessió plenària s’han nomenat dos patrons nous que substitueixen l’alcaldessa de Figueres, Marta Felip, i la de Berga, Montse Venturós. En el primer cas es tracta de Jordi Masquef, qui assumirà el càrrec d'alcalde, i en el segon cas és Oriol Camps, que ho fa de manera accidental degut a la inhabilitació de l'alcaldessa durant sis mesos.
D'altra banda, s’ha renovat Núria Simó com a representant del personal docent i investigador (PDI) del Patronat de la FUB a proposta del Claustre de la UVic-UCC del passat 24 d’octubre.  

El Claustre dona suport a la designació de Josep-Eladi Baños com a candidat a rector de la UVic-UCC

Mar, 12/11/2018 - 14:34

Un 79,4% dels assistents amb dret a vot al Claustre de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) ha donat suport al pla de govern que el catedràtic de Farmacologia de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) i candidat a rector de la UVic-UCC, Josep-Eladi Baños, ha presentat en una sessió extraordinària que ha tingut lloc aquest dimarts al migdia a l’Aula Magna de la UVic.   

A la sessió extraordinària, que ha comptat amb una assistència de 286 claustrals dels 632 convocats, la representant de la comunitat al Patronat, Núria Simó, ha explicat el procés de selecció del candidat en el qual ha participat a través de la comissió de selecció i on es va escollir a Baños per unanimitat. El claustre ha estat presidit, tal com marquen els Estatuts i les Normes d’Organització i Funcionament (NOF) de la Universitat, per la presidenta del Patronat de la FUB i alcaldessa de Vic, Anna Erra, que ha agraït la feina del rector en funcions, Joan Masnou, que durant aquests sis mesos ha liderat la institució. El claustre ha dedicat un llarg aplaudiment al rector en funcions que seia a la primera fila de l’Aula Magna.   

Pla d’actuació per una UVic-UCC “referent universitari del proper decenni a Catalunya”  

Baños ha explicat que el seu pla es basa en tres objectius que vol aconseguir a través de set línies de treball. Els objectius són assegurar l’excel·lència en els àmbits propis de la Universitat, facilitar el desenvolupament professional de la comunitat universitària i convertir la Universitat en un referent territorial i internacional. Unes fites que passen, segons Baños, per situar les persones en “la primera línia estratègica” de la institució.

Aquesta és la primera de les set línies que ha defensat el candidat a rector i que suposa treballar per tal d’assegurar que els estudiants tinguin un “programa d’equitat en l’accés a la Universitat” i facilitar “la seva inserció laboral una vegada graduats”, que el PAS disposi “d’un necessari pla d’avaluació i promoció que permeti l’accés a categories professionals superiors”, així com una consideració per la conciliació familiar, i que els professors comptin amb una carrera professional amb criteris “transparents i equilibrats”, que la dedicació a la docència sigui un “element capital de l’activitat dels professors” i que la conciliació no els penalitzi la carrera acadèmica. En aquest sentit, s’ha posat a disposició de la comunitat i ha assegurat que “no serà un rector tancat a la seva torre d’ivori” i que no pot resoldre els problemes que “desconeix”.  

La segona línia, justament, és la docència que, segons Baños, “ha de permetre l’adquisició de competències professionals”, desenvolupar el pensament crític, la consciència social i les eines per “aprendre autònomament”. Baños, que és un referent en l’àmbit de la innovació docent, ha assegurat que la UVic-UCC ha de desenvolupar un nou model educatiu “que vagi més enllà del model docent” i que inclogui “formació transdisciplinària que pugui permetre, per exemple, que els alumnes de Medicina i Infermeria es formin junts”, l’adopció de “models basats en l’autoaprenentatge” o la creació d’un centre de pedagogia translacional. Un centre que segons Baños, ha de fer recerca, determinar nous models de formació, provar-los i després implementar-los. Per al candidat, aquestes fórmules configuren la “docència del segle XXI”.

La tercera línia és la recerca i la transferència de coneixement que el candidat a rector basa en la creació científica i el retorn a la societat. La quarta és l’arrelament al territori per tal de “servir la societat on s’insereix” a través “d’aprofundir les relacions establertes entre la FUBalmes i la FUBages”. Baños ha titllat la federació de “d'importància cabdal” i ha apostat per explorar aliances amb altres capitals de comarca com “Igualada, Moià o Santa Coloma de Farners”. La cinquena línia de treball és la projecció internacional de la institució i la sisena és aconseguir el “finançament adequat” per assolir la sostenibilitat de les polítiques universitàries. En aquest sentit, ha defensat que el contracte programa amb la Generalitat ha de ser “revisat per assolir el 30% de subvenció inicial per arribar a cobrir les necessitats actuals i futures”. Finalment, en la setena línia ha defensat el comportament ètic de la institució a través del compliment d’uns principis de transparència que assegurin que les actuacions es realitzen “seguint criteris de justícia i equitat”.

Baños ha demanat el suport per tirar endavant un “repte il·lusionant” que segons ha augurat “convertirà la UVic-UCC en el referent universitari del proper decenni a Catalunya”. Per al candidat a rector la Universitat té els elements i la “resiliència” per esdevenir el referent, igual, ha dit, com ho van ser la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i la Universitat Pompeu Fabra (UPF) en els seus inicis.      

Després del posicionament del Claustre, el Patronat del 17 de desembre ha de ratificar el candidat  i nomenar-lo rector. El seu mandat començarà a partir del 7 de gener que serà quan substituirà Joan Masnou, que des del passat 13 de juliol és el rector en funcions de la UVic-UCC després que Oriol Amat retirés la seva candidatura a rector per motius personals. Masnou ha liderat un període en el qual ha endegat accions de govern, avalades pel Claustre, i que Baños s’ha compromès a culminar. En aquest sentit, el candidat ha explicat que, després de ser nomenat rector, continuarà els projectes endegats pel rector en funcions Joan Masnou a fi de poder concloure “la magnífica feina feta pel seu equip”, a tots ells els ha demanat que continuïn i passin a formar part del seu equip. Paral·lelament, ha anunciat que desenvoluparà el pla d’actuacions tenint “una cura especial per les accions dirigides a la comunitat universitària i als aspectes pressupostaris”.

Elecció d’entre 13 candidats

El 15 d’octubre passat va acabar el termini per presentar la documentació necessària per optar a la plaça de rector i 13 persones ho van fer. D’aquestes, tres van complir els requisits que es demanaven a la convocatòria. La Comissió de selecció les va analitzar i va acordar elevar a la Comissió executiva del Patronat de la FUB la candidatura de Baños per tal que el Patronat el designés. La Comissió de selecció ha estat presidida pel primer tinent d’alcalde de Vic, Dr. Josep Arimany. La resta de membres són la regidora d’Ensenyament i Universitats de l’Ajuntament de Manresa, la Dra. Mercè Rosich en representació de la FUBages, el Dr. Francesc Xavier Grau, per part de la Generalitat, Joan Font en representació de la societat civil i un patró representant del Claustre que va ser la professora i investigadora Dra. Núria Simó. També en van formar part quatre acadèmics externs que van ser el catedràtic de la UAB i expresident del Col·legi de Metges, el Dr. Miquel Vilardell, l’exsecretari general del Consell Interuniversitari de Catalunya, el Dr. Claudi Alsina, el director d’ICREA, el Dr. Antoni Huerta i l’excandidat a rector de la UVic-UCC, el Dr. Oriol Amat.

Biografia

Josep-Eladi Baños Díez (Sabadell, 1958) és doctor en Medicina i catedràtic de Farmacologia per la Universitat Pompeu Fabra (UPF). És director del Grup de Recerca Educativa en Ciències de la Salut (2017) i del Programa Margalida Comas per a l’excel·lència docent de les universitats catalanes de la Generalitat de Catalunya (2017). En l’àmbit de gestió ha estat vicerector de Docència i Ordenació Acadèmica (2005-2013) i vicedegà de la Facultat de Ciències de la Salut i de la Vida (2004-2005).

Va ser professor de Farmacologia a la Universitat Autònoma de Barcelona (1983-2002), professor visitant a la Universidad de Chile (2003-2011) i associat de la Bloomberg School of Public Health de la Johns Hopkins University (2009-2011).

És un referent en l’àmbit de la innovació docent i està especialitzat en l’aplicació de models d’aprenentatge basat en problemes i en l’ús de les humanitats (cinema, literatura i sèries de televisió) en la docència. És autor o coautor de més de sis-centes publicacions, una setantena d’elles en l’àmbit de l’educació universitària. Ha rebut diversos premis a la qualitat docent com ara el tercer premi nacional d’investigació i innovació educativa del Ministerio de Educación y Ciencia (2006) i quatre distincions Vicens Vives a la innovació docent de la Generalitat de Catalunya (2005, 2009, 2013 i 2015).

La UVic-UCC transforma la vaga feminista del 8 de març en un projecte solidari per a la igualtat de gènere

Mar, 12/11/2018 - 11:30

La UVic-UCC obre una convocatòria per desenvolupar projectes que afavoreixin la igualtat de gènere. Els diners que els treballadors van deixar de cobrar degut a l’adhesió de les vagues convocades el 8 de març en motiu del dia de la dona treballadora d’enguany es destinaran a finançar projectes sobre igualtat de gènere. Qualsevol membre PDI i PAS contractat per la Fundació Universitària Balmes podrà presentar la seva proposta des de diferents àmbits: recerca, docència, innovació, divulgació, cooperació, comunicació, emprenedoria, infraestructures, etc.

L’import que es va recaptar el passat 8 de març per les vagues de 2 hores (convocada per CCOO i UGT) i de 24 hores (Confederació General de Treballadors) és de 2.312,54 €. Aquesta suma servirà per finançar el projecte guanyador que pot ser presentat de forma individual o en grup. Cada proposta ha d’anar acompanyada d’una memòria on consti el títol, l’autoria, els objectius pretesos i una justificació del pressupost. El termini de presentació de la documentació és el 31 de gener del 2019 i posteriorment s’avaluarà el projecte sotmès a una votació.  

La UVic-UCC signa un conveni amb altres universitats i el Govern per promoure la salut i el benestar de la població universitària

Lun, 12/03/2018 - 17:58

La UVic-UCC, com a universitat integrada en la Xarxa Catalana d’Universitats Saludables (US.CAT), ha signat un conveni amb la secretaria d’Universitats i Recerca i la secretaria de Salut Pública amb l’objectiu de promoure la salut i el benestar en el conjunt de la comunitat universitària. A la signatura de l’acord, que s’ha fet aquest divendres, 30 de novembre, hi ha assistit, en representació de la UVic-UCC, la professora de Facultat de Ciències de la Salut del campus Manresa, Núria Obradors.

El Govern considera que les universitats han de contribuir a la promoció de la salut i dels valors que permeten assolir el benestar, l’autonomia i el ple desenvolupament de les persones, ja que constitueixen un marc idoni d’activitat laboral, social i cultural. En aquest sentit està previst impulsar actuacions per incentivar les bones pràctiques de salut en l’àmbit educatiu, ja que diversos estudis han demostrat que un millor perfil de salut i una activitat física regular repercuteixen en un menor absentisme i en un millor rendiment acadèmic. A través del conveni, les secretaries d’Universitat i Recerca i de Salut es comprometen a impulsar actuacions per promoure hàbits saludables en la població universitària mitjançant campanyes de sensibilització i activitats informatives.

El Patronat de la FUB designa Josep-Eladi Baños candidat a rector de la UVic-UCC

Vie, 11/30/2018 - 17:30

El Patronat de la Fundació Universitària Balmes (FUB) ha designat Josep-Eladi Baños com a candidat a rector de la UVic-UCC. En la sessió plenària que ha tingut lloc aquest divendres 30 de novembre, els patrons de la Universitat l’han escollit candidat per tal que presenti el seu programa de govern a la comunitat a través d’un claustre extraordinari que s’ha de celebrar el pròxim 11 de desembre. El candidat sotmetrà el seu programa i el Claustre el votarà i emetrà un informe, no vinculant, sobre el seu contingut. El Patronat, vist el pronunciament de la comunitat, decidirà sobre el nomenament de Baños.

En una roda de premsa que s’ha fet a la sala doctor Junyent de Casa Convalescència just després del Patronat, la seva presidenta i alcaldessa de Vic, Anna Erra, ha definit el candidat com una persona “amb un gran historial acadèmic”, una gran expertesa “en recerca i docència i una gran capacitat de gestió” que “consolidarà el projecte d’Universitat basat en la internacionalització, la docència, la recerca i el creixement territorial”. El vicepresident primer de la FUB i alcalde de Manresa, Valentí Junyent, ha definit el pla de govern de Baños com a “complet i que atén totes les necessitats de governança de la UVic-UCC”. En aquest sentit, ha assegurat que és un candidat a rector “engrescador que entén aquesta Universitat amb personalitat pròpia”.

De la seva banda, el director general d’Universitats de la Generalitat de Catalunya i patró de la FUB, Josep Pallarès, ha recalcat la valentia de la UVic-UCC per haver afrontat dos concursos oberts en un període de temps tan breu: “Ha estat una molt bona prova d’estrès, que ha permès captar dos magnífics candidats que poden fer molt bé la tasca de rector”, ha dit Pallarès, segons el qual “la cirereta ha estat el període de transició, que podria haver estat molt complicat i en canvi ha estat molt senzill gràcies al rector en funcions Joan Masnou”.


Procés de selecció

El 15 d’octubre passat va acabar el termini per presentar la documentació necessària per optar a la plaça de rector i 13 persones ho van fer. D’aquestes, tres van complir els requisits que es demanaven a la convocatòria. La Comissió de selecció les va analitzar i va acordar elevar a la Comissió executiva del Patronat de la FUB la candidatura de Baños per tal que el Patronat el designés. En aquest punt, el president de la Comissió de selecció del nou rector i patró de la FUB, Josep Arimany, ha explicat que el candidat es va escollir per unanimitat i ha destacat el seu “perfil polivalent dins l’àmbit universitari”. La comissió va valorar de Baños, ha explicat Arimany, “el seu perfil proper a les necessitats educatives i pedagògiques”, “la seva sensibilitat pels aspectes territorials i de governança de la institució i la voluntat de proximitat amb la comunitat universitària”.

El nou rector agafarà el relleu de Joan Masnou, a qui Erra ha agraït “el compromís amb la institució i l’excel·lència professional i personal al capdavant del Rectorat en aquesta etapa d’interinatge”. La presidenta també ha valorat l’actitud de la comunitat universitària que ha “entès el moment de transició i ha estat corresponsable que aquesta situació nova i inesperada fos fàcil”. Masnou ha liderat la institució des del mes de juliol com a rector en funcions després que el candidat Oriol Amat renunciés a ser-ho, per motius personals, a finals del mes de juny. Amat havia de substituir Jordi Montaña, que el mes de juliol acabava el seu segon mandat com a màxim responsable acadèmic de la UVic-UCC.

Biografia

Josep-Eladi Baños Díez (Sabadell, 1958) és doctor en Medicina i catedràtic de Farmacologia per la Universitat Pompeu Fabra (UPF). És director del Grup de Recerca Educativa en Ciències de la Salut (2017) i del Programa Margalida Comas per a l’excel·lència docent de les universitats catalanes de la Generalitat de Catalunya (2017). En l’àmbit de gestió ha estat vicerector de Docència i Ordenació Acadèmica (2005-2013) i vicedegà de la Facultat de Ciències de la Salut i de la Vida (2004-2005).

Va ser professor de Farmacologia a la Universitat Autònoma de Barcelona (1983-2002), professor visitant a la Universidad de Chile (2003-2011) i associat de la Bloomberg School of Public Health de la Johns Hopkins University (2009-2011).

És un referent en l’àmbit de la innovació docent i està especialitzat en l’aplicació de models d’aprenentatge basat en problemes i en l’ús de les humanitats (cinema, literatura i sèries de televisió) en la docència. És autor o coautor de més de sis-centes publicacions, una setantena d’elles en l’àmbit de l’educació universitària. Ha rebut diversos premis a la qualitat docent com ara el tercer premi nacional d’investigació i innovació educativa del Ministerio de Educación y Ciencia (2006) i quatre distincions Vicens Vives a la innovació docent de la Generalitat de Catalunya (2005, 2009, 2013 i 2015).

El Col·legi de Metges de Barcelona visita la Facultat de Medicina UVic-UCC

Mar, 11/27/2018 - 23:21

Vic, 26 de novembre de 2018.– El passat divendres 23 de novembre, el Col·legi de Metges de Barcelona ( CoMB ) va oferir una sessió informativa dirigida als estudiants de primer i segon curs de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC.

La sessió va anar a càrrec del Dr. Francesc Bas ( metge especialista de l’Aparell Digestiu de l’Hospital Universitari Bellvitge ), que actualment presideix la Secció de Metges MIR i Metges Joves del CoMB i és membre de la Junta de Govern de la Institució, i el Dr. Francesc Xavier Clos ( President de la Junta comarcal d’Osona del CoMB ).

La voluntat del CoMB i la Facultat de Medicina de la UVic-UCC és donar a conèixer als estudiants com serà el metge del futur, atenent a les dades demogràfiques tant de la societat com de la professió, i identificar els reptes que les Universitats i les Organitzacions Sanitàries hauran d’atendre en la formació dels professionals en els anys vinents.

 

La UVic-UCC i l’Obra Social "la Caixa" renoven el conveni per a beques

Mar, 11/27/2018 - 16:27

La Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) i l’Obra Social "la Caixa" han renovat avui el conveni de col·laboració per dotar el Fons de Beques Socials amb 60.000 euros per aquest curs 2018-2019. El rector Joan Masnou i el director territorial de CaixaBank a Catalunya, Jaume Masana, han rubricat l’acord aquest matí al Rectorat de la Universitat. És el tercer any que l’entitat financera farà una aportació de 30.000 euros al fons social de la UVic-UCC, alhora que la Universitat farà una aportació dels 30.000 restants.

Aquesta convocatòria d’ajuts s’obre a tots aquells estudiants matriculats a la UVic amb bon expedient acadèmic que per motius econòmics, socials o familiars es troben en una situació econòmica vulnerable que fa perillar la continuïtat dels seus estudis. Amb aquestes ajudes, “assegurem que tots els estudiants de la UVic tinguin el suport i l’acompanyament necessari per seguir els seus estudis, independentment de la seva situació econòmica”, ha explicat el rector de la UVic-UCC, Joan Masnou. Per la seva banda, Jaume Masana ha subratllat que “des de CaixaBank i la Fundació Bancària “la Caixa” donem suport als joves perquè la formació que reben avui es transformi en progrés i benestar social el dia de demà ”.

Gràcies a aquest fons, es podran concedir ajuts de fins a un 40% de l’import dels crèdits matriculats en funció de la situació econòmica i familiar de l’estudiant, per un import màxim de 2.000 euros.

Aquestes beques s’afegeixen a les que concedeix la Universitat amb fons propis i que s’atorguen en base a diversos criteris, l’excel·lència acadèmica, la mobilitat o la situació econòmica de l’estudiant. N'hi ha per a pràctiques externes no curriculars; les beques per a mobilitat; les beques Sí-Sí, que permeten estudiar i treballar alhora; les beques al talent educatiu –per a Infantil i per a Primària–; al talent en recerca i, finalment, les destinades al talent esportiu.
 

Es convoca la Beca Horitzó Àsia que aquest any s’obre també al professorat docent i investigador de la UVic-UCC

Lun, 11/26/2018 - 12:28

S’acaba de convocar una nova edició de la Beca Horitzó Àsia per a estades de recerca en aquest continent. La novetat d’enguany és que el programa que fins ara s’adreçava a estudiants de màster universitari i doctorat, s’obre també al personal docent i investigador de la UVic-UCC. El termini de presentació de sol·licituds durarà del 26 de novembre al 21 de desembre. Consulteu les bases.
Aquesta beca, que ja arriba a la cinquena edició, sorgeix amb la voluntat d’establir relacions amb universitats i centres de recerca asiàtics i fomentar la codirecció de tesis doctorals que puguin afavorir el desenvolupament, econòmic, social, educatiu i cultural de la ciutat i el territori. La Beca s’inclou dins el projecte Horitzó Àsia que impulsa l’Ajuntament de Vic, que n’és el patrocinador, la UVic-UCC, Creacció, i Nits de Cinema Oriental.

L’ajut s’atorga per fer una estada de recerca d’entre un i tres mesos de durada en una universitat o centre de recerca de la Xina, Corea del Sud, Japó, Taiwan, Índia, Indonèsia, Malàsia, Filipines, Singapur, Tailàndia, Brunei, Vietnam, Laos, Birmània i Cambodja. L’import de l’ajut és de 2.500 euros per sufragar despeses de viatge i estada. La comissió avaluadora valorarà el projecte i el seu interès per a la UVic-UCC, el currículum i l’expedient acadèmic, la institució receptora i l’impacte per a Horitzó Àsia.

La matrícula de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC creix un 24%

Jue, 11/22/2018 - 13:50

El rector de la UVic-UCC, Joan Masnou, va presentar fa uns dies en una roda de premsa a la Fundació Universitària Bages, les noves dades de la matrícula d’aquest curs 2018-2019. Entre elles, va destacar el creixement de la Facultat de Medicina en què la seva matrícula ha augmentat un 24% respecte al curs passat i que després d’un any ja compta amb 180 alumnes, 95 de primer curs i 85 de segon. 

Masnou també va destacar l’augment de la nota de tall per accedir al Grau, que ha passat de l’11,771 a l’11,941. D’altra banda, aquest any la demanda en primera preferència va ser de 136 estudiants i més de 800 van sol·licitar estudiar Medicina a la Universitat. De fet, les preinscripcions al Grau es van tancar abans del previst, ja que totes les places estaven cobertes. Joan Guanyabens, director general de la Fundació d’Estudis Superiors en Ciències de la Salut (FESS) afirma que aquestes dades denoten la consolidació de la Facultat, que a partir del curs que ve ja comptarà amb dues unitats docents entre Vic i Manresa.

Concentració de rebuig a la violència de gènere

Mar, 11/20/2018 - 19:01

La Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya convoca tota la comunitat a una concentració, el divendres 23 de novembre a les 12 del migdia, als campus de Vic i de Manresa, per expressar el rebuig més explícit a la violència de gènere amb motiu de la declaració del diumenge 25 de novembre com a Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència contra les Dones per part de l’ONU.

Al campus Vic, la concentració es farà al pati de Miramarges on la directora de la Unitat d’Igualtat de la UVic-UCC, Anna Pérez, llegirà el manifest de la Comissió de Dones i Ciència del Consell Interuniversitari de Catalunya al qual la UVic-UCC s’ha adherit, juntament amb el de l’Institut Català de les Dones.

Us demanem el vostre compromís per acabar amb la violència contra les dones ja que, com diu el manifest del CIC, suposa “la fallida sistèmica més gran de la democràcia”.

Campus UVic, pati de Miramarges
Divendres 23 de novembre a  les 12:00h  

La Facultat de Medicina de la UVic-UCC acull la reunió dels degans de les Facultats de Medicina de Catalunya

Vie, 11/16/2018 - 17:13

Una reunió que se celebra de forma bianual amb l’objectiu d’abordar temes transversals comuns per millorar la docència i avaluació dels estudis de Medicina


Vic, 16 de novembre del 2018. – La Facultat de Medicina de la UVic-UCC ha acollit aquest divendres la reunió que se celebra de forma bianual entre els set degans i la degana de les diverses facultats de Medicina de Catalunya (UB, UAB, UPF, UdL, UdL, URV, UVic-UCC, UIC) a l’edifici de Can Baumann.

El conjunt dels degans i degana es reuneixen semestralment per compartir diversos aspectes dels estudis de Medicina. En aquesta ocasió, i per primera vegada, s’han reunit a Vic per discutir sobre la millora en la docència i l’avaluació dels estudiants de Medicina. Al llarg de la reunió han visitat les noves instal·lacions de la Facultat de Medicina UVic-UCC.

En acabada la reunió, el president de la Fundació d’Estudis Superiors en Ciències de la Salut, Josep Arimany, els ha ofert una visita guiada a l’Ajuntament de Vic i a la Casa Convalescència, seu actual de l’equip de la Fundació Universitària Balmes i rectoral.

Finalment han estat acollits pel rector de la UVic-UCC, Joan Masnou, el director general de la Fundació Universitària Balmes, Joan Turró, la coordinadora de polítiques corporatives de la UVic-UCC, Meritxell Borràs, i la coordinadora del Centre d’Estudis Sanitaris i Socials (CESS), Marina Geli al Restaurant Gastronòmic Santa Clara de les Clarisses.

Arnau Amat i Jordi Martí publiquen un llibre sobre el cos humà per a mestres de primària

Vie, 11/16/2018 - 09:53

Arnau Amat i Jordi Martí, professors del Departament de Didàctica de les Arts i les Ciències de la Facultat d’Educació, Traducció i Ciències Humanes (FETCH), acaben de publicar el llibre “Investigem com funciona el cos humà”. Es tracta del segon volum de la col·lecció Petits Talents Científics, i el signen conjuntament amb Irma Darné, mestra de primària de l’Escola Vedruna de Ripoll. El llibre recull 12 activitats perquè el professorat de primària pugui promoure investigacions entre l’alumnat per descobrir els aspectes bàsics de la fisiologia del cos humà.

Les activitats que s’hi recullen són una selecció de les que es van dur a terme al curs Petits Talents Científics per a mestres de primària, organitzat per l’Institut Municipal d’Educació de Barcelona, la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació i l’Obra Social “la Caixa”. El llibre es basa en els plantejaments metodològics en ensenyament i aprenentatge de les ciències amb més consens internacional, el fonament dels quals és “que els infants portin a terme investigacions de la manera més semblant possible a com ho fan els científics experts”, expliquen els autors. Això implica “deixar de banda la cerca d’informació directa a llibres i a Internet, perquè a través d’experiments i de la construcció de maquetes vagin construint una representació de com funciona el cos humà”.

El llibre entronca amb la reflexió sobre com promoure activitats innovadores de ciències a l’aula que durant dos cursos ha fet el grup de treball de ciències a Infantil i Primària del CIFE de la UVic. Alhora, el grup de recerca Coneixement i Didàctica (CODI) i el Departament de Didàctica de les Arts i les Ciències mantenen col·laboracions amb mestres en actiu i escoles de primària per innovar en aquest àmbit. Un dels exemples és el de l’Escola Vedruna de Ripoll, que “ha estat clau no només per posar a prova les activitats a l’aula, sinó per tenir en compte tots aquells coneixements i aspectes concrets d’aula que necessita un mestre per portar-lo a terme”, diuen els autors.

La col·lecció continuarà amb, com a mínim, quatre llibres que cobriran tots els temes del currículum de ciències per als cicles mitjà i superior de primària. Tots els títols publicats estan disponibles en accés obert a la pàgina web de l’Institut d’Educació de Barcelona.

 

La UVic-UCC tindrà un programa de doctorat en Medicina i Ciències Biomèdiques

Mar, 11/06/2018 - 12:44

La Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya tindrà, a partir del curs que ve, un nou programa de doctorat en Medicina i Ciències Biomèdiques. L’Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya (AQU) ha donat llum verda al programa, el vuitè que tindrà la Universitat. La matrícula de nou accés s’obrirà el curs vinent, i en total s’oferiran 15 places el primer any i 20 el segon i posteriors.

El programa formarà investigadors en els àmbits de la recerca clínica i biomèdica a través de dues línies de doctorat: per una banda la mèdica, que incorporarà àmbits de treball com l’educació mèdica, la seguretat del pacient, l’epidemiologia clínica i l’envelliment, la cronicitat i els models d’integració assistencials. Per una altra banda, la de ciències biomèdiques, centrada en la biologia cel·lular i molecular, la investigació clínica i traslacional i les noves estratègies terapèutiques.

Tesis orientades a la millora de la pràctica assistencial
Un dels principals objectius del nou programa serà desenvolupar tesis orientades a la millora de la pràctica assistencial a partir de la introducció d’innovacions tecnològiques i d’una visió multidisciplinar del coneixement i de la recerca. En el nou programa hi participaran 18 investigadors de les diferents facultats i centres de la UVic-UCC, vinculats a vuit grups de recerca: Bioinformàtica i Estadística Mèdica (BEM), Cronicitat (C3RG), Data Analysis and Modeling (DAM), Digital Care, Esport i Activitat Física (GREAF), Medicina, Quantitative BioImaging (QuBI Lab) i Reparació i Regeneració Tissular (TR2Lab).

“Aquest gruix investigador és el que ha permès superar el procés de verificació establert per AQU a l’hora de garantir la qualitat d’un nou programa de doctorat”, afirma Antoni Tort, director de l’Escola de Doctorat de la UVic-UCC. Per a Tort, a més, “l’aprovació del nou programa avala la tasca desenvolupada per l’Escola els últims anys i certifica la qualitat de la recerca que es duu a terme a la Universitat mitjançant els doctorats”. El procés de verificació l’ha liderat Marta Otero, vicedegana de Recerca de la Facultat de Medicina, i Núria Roca, de l’Oficina de Doctorat.

Estudiants de la UVic-UCC, externs i internacionals
El programa de doctorat en Medicina i Ciències Biomèdiques pretén captar tant estudiants de la UVic-UCC com externs i internacionals. Al mateix temps, dona continuïtat als graus i màsters que actualment ofereix la Universitat en l’àmbit de les Ciències de la Salut i les Ciències de la Vida. També culmina la implantació de l’estructura acadèmica i d’investigació vinculada a l’Hospital Universitari de Vic i consolida les línies d’investigació actuals dels grups de recerca esmentats.

Aquest nou programa s’afegeix als set que ja té en funcionament la UVic-UCC en la seva Escola de Doctorat: Bioinformàtica; Ciències Experimentals i Tecnològiques; Cures Integrals i Serveis de Salut; Dret, Economia i Empresa; Estudis de Gènere: Cultura, Societat i Polítiques; Innovació i Intervenció Educatives, i Traducció, Gènere i Estudis Culturals. El curs 2017-2018 el nombre d’inscrits en el conjunt de programes de doctorat va ser de 190 estudiants i es van llegir un total de 24 tesis.

Oberta la convocatòria per la Beca social Modolell-Calderó

Mié, 10/24/2018 - 16:23

La Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya ha obert la convocatòria de la Beca social Modolell-Calderó composta per 12 beques de 2.000 euros cadascuna. La convocatòria estarà oberta del 26 de setembre al 15 de novembre de 2018 i hi poden optar els estudiants matriculats a la UVic-UCC i empadronats a Osona, que per motius econòmics, socials o familiars es troben en una situació econòmica vulnerable que no els permet assumir el cost de la matrícula.

El passat 4 de maig, la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya juntament amb Càritas, va rebre una herència de 8,3 milions d’euros. Maria Victòria Modolell Trias és el nom de la persona que va deixar aquest llegat a les dues institucions osonenques, amb la intenció que s’invertís en beques educatives, persones grans i infants. Aquesta és la donació més gran que ha rebut la UVic-UCC en els seus 20 anys d’existència.

Maria Victòria Modolell, nascuda a Barcelona i provinent de família burgesa, va casar-se de gran amb l’osonenc Carlos Calderó Saderra i no van tenir mai fills. El marmessor de l’herència, Ramon Vilarrúbia, va manifestar-se satisfet “de complir amb la voluntat del matrimoni, que era donar oportunitats a través de l’educació i atendre els més necessitats”.

 

Informa’t de la Beca social Modolell-Calderó: https://www.uvic.cat/system/files/convocatoria_modolell-caldero_1819_graus_0.pdf

 

Si compleixes els requisits, omple la sol·licitud: https://www.uvic.cat/system/files/sollicitud_18-19_grau_0.pdf

Joan Guanyabens mostra el model d’innovació docent i tecnològic de la Facultat de Medicina UVic-UCC a Healthio

Lun, 10/22/2018 - 15:48

Joan Guanyabens, director general de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC, va ser convidat a l’àgora “Noves metodologies i eines per l’educació mèdica” de la segona edició de les jornades HEALTHIO, celebrades al recinte de Montjuïc del 16 al 18 d’octubre.

            El Dr. Guanyabens, metge especialitzat en gestió hospitalària, va presentar-hi la conferència "A case-based medical curriculum for the 21st century".

            En el transcurs de la seva intervenció, Guanyabens va parlar sobre el model d’innovació docent de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC, basat en eixos fonamentals com la innovació en educació mèdica, la medicina centrada en el pacient i l’excel·lència tecnològica. Segons el Dr. Guanyabens, "el grau en Medicina de la UVic-UCC disposa d’un pla d’estudis amb un vincle molt estret amb la pràctica, en el qual trobem l’assignatura de TIC Salut, que analitza l’aplicació de la tecnologia basada en casos clínics". Així doncs, l’estudiant pot incorporar aquests coneixements en escenaris reals. 

            Guanyabens va recordar que la UVic-UCC disposa d’una taula anatòmica digital pionera a l’Estat espanyol, la plataforma SECTRA. Una taula amb un software en el qual totes les universitats i hospitals del món que en disposen, pengen els seus casos clínics reals en 3D per poder-los editar i disseccionar. Finalment, el Dr. Guanyabens va referir-se a la realitat virtual augmentada, una eina novedosa que s’incorporarà ben aviat al grau en Medicina.  

            Healthio és un punt de trobada del sector de la salut, en què es presenten solucions novedoses tant en prevenció com en cura. Es mostren els últims avenços mèdics i s'anima a debatre i intercanviar coneixements. Els visitants poden provar i conèixer les innovacions mèdiques en l’àmbit de la salut. En aquesta plataforma hi participen diversos hospitals com la Vall d’Hebron i l'Hospital Clínic, entre altres. 

Investigadors de la UVic-UCC publiquen un article sobre la despesa sanitària de persones amb cronicitat avançada

Mié, 10/10/2018 - 16:13

Un grup d’investigadors multidisciplinar de la UVic-UCC ha dut a terme un estudi per analitzar el cost econòmic que té per a la salut pública l’ús de recursos sanitaris, com ara centres d’atenció primària, hospitals i serveis d’urgències, per part de persones amb malalties cròniques avançades. El treball el signen Carles Blay, de la Facultat de Medicina, Joan Carles Martori i Ramon Oller, del departament d’Economia, Matemàtiques i Informàtica de la Facultat d’Empresa i Comunicació, i Cristina Lasmarias i Xavier Gomez-Batiste, de la càtedra de Cures Pal·liatives. També hi ha participat Esther Limon, de l’Institut Català de la Salut i la Societat Espanyola de Medicina Familiar i Comunitària. Els resultats s’han publicat en un article a la revista Atención Primaria, que porta per títol  Cada semana cuenta: uso de dispositivos sanitarios y costes relacionados de una cohorte comunitària de persones con enfermedades crónicas avanzadas.

Durant tres anys, els investigadors han fet un seguiment de 224 persones amb cronicitat avançada de tres EAP (Equips d’Atenció Primària) d’Osona. El seu objectiu, en primer lloc, era descriure l’ús que aquest col·lectiu fa dels dispositius sanitaris i quantificar el cost d’aquest consum per, posteriorment, suggerir millores en els models d’atenció. Entre altres dades l’anàlisi mostra una mitjana d’1,1 ingressos per persona i any, amb una estada mínima de 6,1 dies al centre hospitalari, majoritàriament en hospitals d’atenció intermitja i en menor nombre en centres d’aguts. El 93,4% del temps restant els pacients viuen a la comunitat (a casa o en residències) i fan una mitjana d’1 contacte setmanal amb l’EAP, sigui via telefònica, presencial o amb visites a domicili. La despesa mitjana per dia i pacient se situa als 19,4 euros.

L’estudi arriba a la conclusió que la llar és el context més adequat per millorar la qualitat de les cures al malalt, i també per acompanyar adequadament la família i els cuidadors, i afrontar de la millor manera la mort i el dol, sempre amb un seguiment dels professionals de l’EAP. Els investigadors també es mostren convençuts que, en cas de requerir hospitalització, per a pacients amb cronicitats avançades els hospitals d’atenció intermitja acostumen a ser els llocs idonis, a diferència dels hospitals d’aguts on, de fet, una part important dels actuals ingressos d’aquests pacients es podria evitar.

De la comparativa entre els tres EAP analitzats, se’n desprèn que un d’ells, en relació a la despesa derivada de l’atenció a pacients amb cronicitat avançada, té una despesa menor malgrat consumir més recursos comunitaris. Els investigadors conclouen que la manera en què s’organitzen els equips pot ser determinant per optimitzar els recursos i respondre adequadament a les necessitats d’aquests pacients. L’EAP en qüestió, per exemple, tenia la singularitat de disposar d’un equip intern específicament orientat a l’atenció de cronicitats complexes.

Investigadors de la UVic-UCC publiquen un article sobre la despesa sanitària de persones amb cronicitat avançada

Mié, 10/10/2018 - 15:54

Un grup d’investigadors multidisciplinar de la UVic-UCC ha dut a terme un estudi per analitzar el cost econòmic que té per a la salut pública l’ús de recursos sanitaris, com ara centres d’atenció primària, hospitals i serveis d’urgències, per part de persones amb malalties cròniques avançades. El treball el signen Carles Blay, de la Facultat de Medicina, Joan Carles Martori i Ramon Oller, del departament d’Economia, Matemàtiques i Informàtica de la Facultat d’Empresa i Comunicació, i Cristina Lasmarias i Xavier Gomez-Batiste, de la càtedra de Cures Pal·liatives. També hi ha participat Esther Limon, de l’Institut Català de la Salut i la Societat Espanyola de Medicina Familiar i Comunitària. Els resultats s’han publicat en un article a la revista Atención Primaria, que porta per títol  Cada semana cuenta: uso de dispositivos sanitarios y costes relacionados de una cohorte comunitària de persones con enfermedades crónicas avanzadas.

Durant tres anys, els investigadors han fet un seguiment de 224 persones amb cronicitat avançada de tres EAP (Equips d’Atenció Primària) d’Osona. El seu objectiu, en primer lloc, era descriure l’ús que aquest col·lectiu fa dels dispositius sanitaris i quantificar el cost d’aquest consum per, posteriorment, suggerir millores en els models d’atenció. Entre altres dades l’anàlisi mostra una mitjana d’1,1 ingressos per persona i any, amb una estada mínima de 6,1 dies al centre hospitalari, majoritàriament en hospitals d’atenció intermitja i en menor nombre en centres d’aguts. El 93,4% del temps restant els pacients viuen a la comunitat (a casa o en residències) i fan una mitjana d’1 contacte setmanal amb l’EAP, sigui via telefònica, presencial o amb visites a domicili. La despesa mitjana per dia i pacient se situa als 19,4 euros.

L’estudi arriba a la conclusió que la llar és el context més adequat per millorar la qualitat de les cures al malalt, i també per acompanyar adequadament la família i els cuidadors, i afrontar de la millor manera la mort i el dol, sempre amb un seguiment dels professionals de l’EAP. Els investigadors també es mostren convençuts que, en cas de requerir hospitalització, per a pacients amb cronicitats avançades els hospitals d’atenció intermitja acostumen a ser els llocs idonis, a diferència dels hospitals d’aguts on, de fet, una part important dels actuals ingressos d’aquests pacients es podria evitar.

De la comparativa entre els tres EAP analitzats, se’n desprèn que un d’ells, en relació a la despesa derivada de l’atenció a pacients amb cronicitat avançada, té una despesa menor malgrat consumir més recursos comunitaris. Els investigadors conclouen que la manera en què s’organitzen els equips pot ser determinant per optimitzar els recursos i respondre adequadament a les necessitats d’aquests pacients. L’EAP en qüestió, per exemple, tenia la singularitat de disposar d’un equip intern específicament orientat a l’atenció de cronicitats complexes.

La Jornada d’Introducció a la Cardiologia acull més de 150 metges i estudiants de Medicina

Mié, 10/10/2018 - 12:54

Diversos experts en cardiologia es van reunir el divendres 5 d’octubre per celebrar la primera Jornada d’Introducció a la Cardiologia a la Facultat de Medicina de la UVic-UCC.

La Jornada, organitzada per la Facultat de Medicina amb el suport del Dr. Antoni Bayés de Luna, va començar amb la benvinguda del Dr. Josep Arimany, president de la Fundació d’Estudis Superiors en Ciències de la Salut, el Dr. Antoni Bayés de Luna, catedràtic emèrit en Cardiologia de l’Hospital Sant Pau, i la Dra. Esther Mairal, d’Esteve Pharmaceuticals, que van agrair als més de 150 assistents l’èxit del primer curs d’actualització en cardiologia que realitza la Facultat de Medicina de la UVic-UCC.

Al llarg del matí es va debatre sobre diverses patologies com alteracions electrocardiogràfiques, creixement ventricular, bloqueig de branca i isquèmia i necrosi. Metges del Centre Hospitalari de Vic, Althaia, Institut Català de la Salut, Hospital de Bellvitge, Germans Trias i Pujol, Hospital de Sant Pau i Hospital Son Espases van exposar tots els aspectes relacionats amb la insuficiència cardíaca. La matinal es va cloure amb una taula rodona sobre factors de risc cardiovasculars, en què es van tractar la Diabetis, l’HTA i els trastorns lipídics.

La Jornada d’Introducció a la Cardiologia va finalitzar a la tarda amb tres tallers pràctics sobre consultes en electrocardiografia, hipertensió arterial i repercussió visceral, i en maneig integral del pacient amb risc cardiovascular. Hi van participar unes 50 persones, entre estudiants del grau en Medicina i metges de diversos centres hospitalaris i centres d’atenció primària.

 

 

 

 

La doctoranda Neus Roca rep la beca Consultori Bayés

Lun, 10/08/2018 - 13:53

La doctoranda de la UVic-UCC Neus Roca i Saladrigues ha estat la guanyadora de la 18a edició de la beca Consultori Bayés, que es va atorgar divendres passat coincidint amb la festivitat de Sant Cosme i Sant Damià, en un acte a l’antic convent de Santa Clara de Vic. L’ajut té un import de 5.000 euros destinats a la realització del seu treball de doctorat. Dirigida per Alfonso Segarra i tutoritzada per Joan Bertran, la tesi premiada porta per títol “Estudi dels patrons de proliferació limfocitària i nivells d’interleucines circulants en malalts amb síndrome nefròtica idiopàtica en relació amb la resposta al tractament i al pronòstic”.

En aquesta mateixa convocatòria, el jurat ha atorgat dos accèssits de 500 euros cadascun: el primer ha estat per a Judit Pons, per un treball d’avaluació d’un programa de prevenció del suïcidi en casos de temptatives, dirigit per David Ballester i Montserrat Serra. El segon va recaure en Anna Torné, per una tesi sobre atenció a la fragilitat, dirigida per Ester Goutan i Jordi Amblàs.

La beca la promou el Consultori Bayés juntament amb la UVic-UCC i la Fundació FORES, i s’adreça a professionals de les institucions sanitàries d’Osona, el Bages, el Berguedà, la Garrotxa i el Ripollès que tinguin un projecte de tesi doctoral inscrit en un programa de doctorat de la UVic-UCC. El seu objectiu és impulsar la formació doctoral dels professionals sanitaris a través d’un programa que estimuli la seva carrera, així com l’activitat investigadora de la seva institució. En aquesta edició la convocatòria va rebre nou candidatures.

Páginas