Noticies

Suscribirse a canal de noticias Noticies
UVic-UCC rss feed
Actualizado: hace 8 horas 52 mins

La realitat virtual centrarà la novena jornada R+D+i TIC Salut, el 23 d’octubre a Vic

Mié, 07/31/2019 - 12:55

El proper 23 d’octubre, l’edifici El Sucre de Vic acollirà la novena edició de la Jornada R+D+i TIC Salut , la quarta que tindrà lloc a la capital d’Osona. La UVic-UCC i la Fundació TIC Salut Social junt amb altres institucions coorganitzen aquestes jornades, que en aquesta edició se centraran en la realitat virtual com a tecnologia que està transformant el present, també en l’àmbit de la salut. Aquest juliol ja s’ha obert el període d’inscripcions, que es poden formalitzar en aquest enllaç.

Després que l’any passat se celebressin unes jornades més extenses de dos dies, en aquesta ocasió tornarà a prendre el format d’un sol dia. La jornada té com a objectiu compatir experiències concretes de realitat virtual que ja s’estan aplicant als sectors de salut, i per establir un diàleg entre professionals del sector, empreses i administracions per avaluar el procés d’incorporació de la realitat virtual en aquest àmbit. El programa detallat d’aquesta edició, on es preveu l’assistència d’unes 250 persones, s’anirà coneixent en les properes setmanes.  

La UVic-UCC coorganitza les jornades a través de la Càtedra TIC Salut i Social, promoguda per la Fundació TIC Salut Social i la UVic-UCC, vinculada al Centre d’Estudis Sanitaris i Socials (CESS), juntament amb la Fundació TIC Salut Social, el Consorci Hospitalari de Vic, l’Institut Català de la Salut, la Fundació Hospital de la Santa Creu de Vic, l’EBA Vic, l’EBA Centelles i la Fundació Althaia. També compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de Vic, la Càtedra de Serveis Socials i la Facultat de Medicina de la UVic-UCC, la Diputació de Barcelona, ACCIÓ, Innovation FORUM, COPLEFEC, M4Social i la taula d’entitats del tercer sector a Catalunya com a partners estratègics així com amb la secretaria tècnica de la Fundació d’Osona per a la Recerca i l’Educació Sanitàries (FORES).

Les jornades tenen com a objectiu potenciar la visibilitat dels agents clau del sector TIC i salut, i s’erigeixen com una plataforma de referència per a la transferència de coneixement, que contribueix a alinear els mons de la recerca, l’empresa i l’assistència per convergir en solucions de més alt valor afegit.

La UVic-UCC, la universitat espanyola que progressa més en els últims 5 anys, segons la Fundació CYD

Vie, 07/19/2019 - 12:15

Amb l’objectiu de conèixer l’evolució de la universitat espanyola, la Fundació CYD ha analitzat la variació dels indicadors del seu Rànquing durant el període 2015-19. De les 21 universitats que destaquen per la seva evolució positiva, l’anàlisi menciona la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya com la universitat que ha obtingut un creixement més elevat en 7 dels 13 indicadors seleccionats per fer aquesta avaluació global del sistema universitari espanyol.

El període seleccionat per a l’anàlisi abasta els últims cinc anys i inclou les 60 universitats que han participat des de la 2a a la 6a edició del Rànquing CYD. D’aquestes universitats, 43 són públiques i 17 són privades, i representen el 74% del total de les 81 universitats espanyoles que imparteixen graus.

Per fer l’estudi s’han seleccionat els 13 indicadors que s’han mantingut durant aquests 5 anys sense modificacions metodològiques i en els quals totes les universitats seleccionades tenen informació anual durant aquest període. Els indicadors en qüestió són: fons externs de recerca (liquidats), publicacions per professor, impacte normalitzat de les publicacions, publicacions altament citades, publicacions interdisciplinàries, fons privats, publicacions amb empreses, patents concedides per professor, publicacions citades en patents, professorat estranger, publicacions internacionals, publicacions regionals i fons d’investigació regionals.

Publicacions per professor i publicacions internacionals

La UVic-UCC destaca especialment en l’indicador de publicacions per professor, que ha crescut un 37,65% quan el creixement de les universitats participants es troba en el 3,07% de mitjana. També és la que més ha crescut en publicacions internacionals amb un 18,31%, quan la mitjana es troba en el 4,07%. Per altra banda, en l’indicador de Fons externs de recerca per professor, puja un 36,53%, només per sota de la Universidad de Navarra, quan la mitjana es troba en un 4,79%.

Els altres quatre indicadors en què la UVic-UCC progressa significativament son: Professorat extranger, amb un augment del 21,21% quan la mitjana de les universitats és de -4,11%; Publicacions altament citades, amb un increment del 9,48%, quan la mitjana és de -0,5%; Publicacions regionals, amb un augment del 7,58% per sobre dels 4,58% de mitjana; i les Publicacions interdisciplinàries, amb una puja del 5,08%, quan la mitjana és del -0,5%.

Per darrere de la UVic-UCC, les universitats que destaquen per la seva evolució positiva són la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), la Pontificia de Comillas, la Universidad de Navarra, la Universidad Católica de Múrcia i la Universitat de Lleida.

El Rànquing CYD es una eina online que compara la qualitat de les universitats espanyoles mitjançant una guia multidimensional que en facilita la interpretació, amb l’objectiu d’ajudar les universitats a millorar el seu rendiment acadèmic i institucional.

Anna Sabata i Josep Bau, nous secretària general i vicerector d’Internacional

Jue, 07/18/2019 - 11:36

La professora de la Facultat d’Empresa i Comunicació Anna Sabata serà la nova secretària general de la UVic-UCC en substitució de Maria Àngels Crusellas que ha ostentat el càrrec durant els darrers quatre anys. Per la seva banda, el professor de la Facultat de Ciències i Tecnologia Josep Bau serà el nou vicerector d’internacional, i el professor de la mateixa facultat Josep Ayats serà adjunt de la vicerectora d’Ordenació Acadèmica per a la Formació Contínua agafant el relleu de Joan Masnou que portava nou anys gestionant la internacionalització de la Universitat i tretze de responsable de formació contínua. Tant Bau com Sabata i Ayats començaran el seu mandat el pròxim 1 de setembre després que el Patronat nomenés els dos primers a proposta del rector el divendres 12 de juliol.

Baños: “Els estic profundament agraït”

Tant Crusellas com Masnou van sol·licitar a principis d’any deixar els seus càrrecs, però el rector Josep-Eladi Baños els va demanar que continuessin fins a finals de curs. Per a Baños, la seva ajuda i col·laboració durant aquests mesos ha estat “extraordinàriament valuosa i els estic profundament agraït”. Durant el mandat de Crusellas s’han iniciat canvis importants com la renovació de les Normes d’Organització i Funcionament (NOF) de la UVic-UCC que han de permetre adaptar la Universitat a la nova estructura federativa, l’inici de la implantació de l’administració digital i l’aprovació del segon Pla d’Igualtat de la UVic-UCC.

Masnou ha liderat el desenvolupament de la formació contínua fins arribar als 8.000 estudiants i ha guiat el pla d’internacionalització de la UVic-UCC que ha permès ampliar els ajuts a la mobilitat, impulsar la visió internacional i les col·laboracions acadèmiques, obrir programes internacionals a Barcelona, poder comptar, aquest curs 2018-2019, amb un 20,5% d’estudiants estrangers, i situar-nos com la quarta universitat espanyola en concessió de beques de pràctiques Erasmus+. 

 

Canvis imminents

El proper mes de setembre es nomenarà el vicerector o vicerectora de Professorat després que Anna Ramon hagi demanat el relleu del càrrec després de dos anys al capdavant d’aquesta àrea que ha impulsat, entre altres, el Pla de Dedicació Acadèmica (PDA) que ha de permetre organitzar i sistematitzar totes les dedicacions i vinculacions laborals vinculades al professorat i al personal investigador de la Universitat. Baños ha agraït “l’esforç constant i meticulós” de la vicerectora.  

La Universitat convocarà de nou la plaça de degà o degana de la Facultat d’Empresa i Comunicació després que s’hagi declarat deserta en primera instància. La degana en funcions, Elisenda Tarrats, mantindrà el càrrec fins que s’esculli la persona adequada per desenvolupar aquesta tasca.

La Facultat de Medicina comptarà amb un vicedegà de Docència, Roberto Elosua que amb la seva llarga experiència clínica, de recerca i de docència impulsarà el desplegament del pla d’estudis de la Facultat, que al setembre començarà el seu tercer curs.

Roberto Elosua, Josep Tabernero i Xavier Gómez-Batiste, nous catedràtics de Medicina

Vie, 07/12/2019 - 09:46

Els doctors Roberto Elosua, Josep Tabernero i Xavier Gómez-Batiste són els tres nous catedràtics de Ciències Mèdiques i de la Salut vinculats a la Fundació d’Estudis Superiors en Ciències de la Salut (FESS), l’entitat titular de la Facultat de Medicina de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC). Els tres catedràtics són doctors amb la màxima acreditació de recerca avançada emesa per l’Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya (AQU), que se suma a la seva llarga trajectòria en docència i recerca d’excel·lència.

La comissió acadèmica de selecció va valorar molt positivament els mèrits i requisits dels tres candidats per determinar el Dr. Elosua com a catedràtic d’Epidemiologia, el Dr. Tabernero com a catedràtic d’Oncologia i el Dr. Gómez-Batiste com a catedràtic d’Atenció Pal·liativa.

Tots tres s’afegeixen als catedràtics actuals de la Facultat de Medicina, els doctors Bonaventura Clotet, catedràtic de Malalties Infeccioses i Immunitat; Josep-Eladi Baños, catedràtic de Farmacologia Clínica; i Ramon Pujol, degà de la Facultat i catedràtic de Medicina Interna.

El Dr. Roberto Elosua és titular d’Epidemiologia. El Dr. Josep Tabernero és titular de l’assignatura d’Oncologia – Hematologia. El Dr. Xavier Gómez-Batiste, és titular de Medicina Social i Habilitats de Comunicació. El Dr. Ramon Pujol, és titular de l’assignatura d’Exploració Física i Pràctica Clínica. I els doctors Bonaventura Clotet i Josep-Eladi Baños seran responsables de la docència de caràcter transversal en Malaties Infeccioses i Farmacologia Clínca al llarg de tot el grau, des del primer al sisè curs.

Les seves aportacions en el pla d’estudis de la Facultat de Medicina permeten incorporar a la docència la seva llarga experiència clínica i de recerca en centres de prestigi de Catalunya.

La UVic-UCC declara l’estat d’emergència climàtica

Jue, 07/11/2019 - 10:13

El Consell de Govern de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) ha aprovat un manifest “impulsat per la comunitat científica, docent, administrativa i els estudiants” que expressa la preocupació de la institució davant l’escalfament global creixent i s’adhereix a la declaració de l’estat d’emergència climàtica del govern de Catalunya.

El document apel·la al punt 13è dels Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides i el principi vuitè del Codi Ètic de la Universitat per demanar a les persones, administracions i empreses de la Catalunya central i específicament les que formen part del Patronat de la Fundació Universitària Balmes “que analitzin a fons quines accions reals i efectives duen i poden dur a terme en els propers anys per disminuir la seva aportació negativa a l’emergència climàtica global”.

El text aprovat per unanimitat assegura que ens trobem davant “una emergència molt real” que implica el treball conjunt des de tots els “àmbits particulars, institucionals, empresarials, municipals i nacionals per tal de posar fre a les emissions de carboni i l’escalfament global”. Per tot això, el manifest apel·la a “conscienciar el nostre entorn de l’amenaça a què ens enfrontem com a individus i com a societat si no actuem des d’ara mateix”.  

El manifest també inclou un recull d’accions que realitza la Universitat per lluitar contra l’escalfament global. Un és el projecte Ecocampus que treballa per aconseguir unes infraestructures, campus i instal·lacions referents en sostenibilitat i eficiència i que des del 2006 ha aconseguit reduir el consum d’electricitat en un 14%, el del gas en un 3% i el d’aigua en un 11%. A banda, en l’àmbit docent i acadèmic, a la Universitat hi ha dos grups de recerca i quatre càtedres que treballen per diagnosticar i pal·liar l’emergència climàtica.

Com a centre del coneixement i la recerca de la Catalunya central i a partir d’aquesta aprovació, la Universitat liderarà un seguit d’accions per assolir una major consciència sobre aquesta problemàtica i proposarà mesures a les institucions pròximes per frenar les emissions i l’esclafament global.   

La Unitat Docent de Medicina de Vic, a punt per començar aquest setembre

Jue, 07/04/2019 - 09:38

A partir del curs vinent, quan la primera promoció de la Facultat de Medicina  de la UVic-UCC iniciarà el tercer curs del grau, el paper dels centres sanitaris del territori serà cabdal i es farà visible el desdoblament entre les unitats docents de Vic i Manresa. Des de tercer i fins a sisè, l’alumnat es distribuirà a parts iguals entre els campus de Vic i Manresa. Dels 90 estudiants que hi ha per curs, 45 estaran assignats a la Unitat Docent Territorial de Vic, seguiran els estudis a les instal·lacions de Can Baumann i cursaran les pràctiques clíniques als centres de la xarxa assistencial d’Osona, el Ripollès i la Garrotxa: l’Hospital Universitari de Vic, l’Hospital Sant Jaume de Manlleu, l’Hospital Universitari de la Santa Creu de Vic, l’Hospital d’Olot i l’Hospital de Campdevànol, així com als centres d’Atenció Primària d’Osona de l’Institut Català de la Salut i de les EBA Vic Sud i Centelles.

L’altra meitat d’alumnes formaran part de la Unitat Docent Territorial de Manresa i seguiran la formació universitària a les instal·lacions d'Althaia. Les pràctiques clíniques les duran a terme als hospitals de Manresa, el Solsonès, Berga, la Cerdanya i Martorell, i a centres d’Atenció Primària de l’ICS. El projecte pedagògic serà únic i cohesionat per a tots els alumnes.

L’inici del cicle clínic als centres assistencials

Amb l’inici de la formació més clínica, que comença al tercer curs, el contacte amb l’entorn assistencial s’intensificarà amb les assignatures d’Exploració Física i Pràctica Clínica.

Les pràctiques que inclou el Pla d'Estudis s'estructuren en dues modalitats. Les pràctiques intensives són de tipus generalista o de patologia general i tenen una durada concentrada de sis setmanes –del 15 d’octubre al 27 de novembre en el cas del 2019–, durant les quals l’alumne s’integra plenament en el dia a dia d’un servei en un determinat centre. Les pràctiques específiques, en canvi, són més curtes i s'associen a les assignatures sobre especialitats concretes –començant per Cardiovascular a partir de desembre–, i s’alternaran fins acabar el curs amb els continguts més teòrics.

Com s'hauran d'implicar els professionals en la docència?

La Unitat Docent Territorial de Vic tindrà com a coordinadora la Dra. Núria Roger, directora de Transferència de Coneixement del Consorci Hospitalari de Vic i cadascun dels centres que participaran en la formació tindran un “referent de docència”, responsable de coordinar les pràctiques; una sèrie de “col·laboradors docents” que guiaran l’estada dels alumnes, a més de “professionals de suport a les pràctiques” que participaran de manera puntual en la docència.

Tots els professionals que estaran en contacte amb els alumnes hauran de tenir una sèrie de competències docents i conèixer la metodologia de la Facultat, els objectius de l'estada i el sistema d'avaluació.

(A la foto, representants dels centres formadors de la Unitat Docent Territorial de Vic).

La UVic reconeix 35 treballs a la 21a edició dels Premis als millors treballs de recerca d’estudiants de batxillerat

Mié, 06/26/2019 - 13:19

Ahir es va celebrar a l'Aula Magna de la UVic la cerimònia de lliurament dels Premis als millors treballs de recerca d’estudiants de batxillerat, que enguany arriba a la 21 edició. En l'edició d'enguany s’hi van presentar 177 treballs, 16 més que l'any anterior, provinents de 141 centres de 35 comarques diferents. En total es van premiar 35 treballs i es van repartir 12.000 euros en premis.

L'objectiu del certamen, un dels mes antics i consolidats de Catalunya en el seu gènere, és promoure i incentivar la vocació científica i el gust per fer recerca en els futurs estudiants universitaris, tot premiant-los la feina ben feta.

Les comarques que més treballs han presentat són Osona i el Vallès Oriental amb 13 treballs cadascuna, seguides del Segrià i el Bages (11) i el Gironès (10). És destacable també  la participació per primera vegada de centres de la Conca de Barberà i el Tarragonès.

Els premis es divideixen en cinc categories: Premi Bon Preu, dotat amb 2.000 euros, als millors treballs en l'àmbit de les Ciències Socials i Humanitats; Fundació Caixa d'Enginyers, dotat amb 3.000 euros, als millors treballs en l'àmbit de les Ciències; Premi Eumo_DC, dotat amb 2.000 euros, als millors treballs en l'àmbit de les arts; Premi específic Osona contra el Càncer, dotat amb 4.000 euros, i el Premi específic Institut Català de les Dones, dotat amb 1.000 euros, als millors treballs sobre perspectiva de gènere, aportacions de les dones al món dels sabers, prevenció de violències masclistes i igualtat d’oportunitats entre dones i homes.

L'acte de lliurament, celebrat ahir, va ser conduït un any més pel professor de la Facultat d’Empresa i Comunicació, Enric Casulleras, i presidit pel vicerector de Recerca i Transferència de Coneixement, Jordi Collet. En nom de les entitats patrocinadores hi van assistir el director d'Operacions del Grup Bonpreu, Joan Sabartés; el director general d'Eumo_DC, Jordi Cano; el director de l'oficina de Vic de la Fundació Caixa d’Enginyers, Enric Prat; el vicepresident d’Osona Contra el Càncer, Eduard Batiste-Alentorn; i la presidenta de l’Institut Català de les dones, Núria Balada.

Consulta la llista de guardonats.

Galeria de fotografies dels  premiats.

El Consorci Hospitalari de Vic presenta la seva aposta per innovar en salut

Sáb, 06/22/2019 - 08:17
 • La institució impulsa un Model d’Innovació per convertir les idees dels seus professionals en projectes que millorin la salut dels pacients
 • La Jornada d’Innovació 2019 del CHV va permetre conèixer vuit dels projectes que ja s’estan desenvolupant als hospitals d’Osona

Com fer realitat una idea? Què cal perquè s’acabi transformant en una millora per a la salut de les persones? Amb el lema “Innovem? Convertim les idees en salut”, el Consorci Hospitalari de Vic va celebrar aquest dimarts una Jornada d’Innovació en l’àmbit de l’atenció sanitària i social.

Amb un format dinàmic, la jornada va posar en valor la innovació en salut des de diversos àmbits de treball i de coneixement. Com a exemple d’èxit i referent a seguir en capacitat innovadora, la conferència central va anar a càrrec del Dr. Gil Rodas, responsable de l’Àrea Mèdica del Barça Innovation Hub i cap de la Unitat de Medicina de l’Esport de l’Hospital Clínic-Hospital Sant Joan de Déu. Rodas va explicar l’experiència del club amb el seu laboratori d’innovació per fer avançar la medicina esportiva en aspectes com la prevenció de lesions musculars.

De la idea al projecte, del projecte a la realitat

En el marc de la jornada, la Dra. Núria Roger, directora de Transferència del Coneixement del CHV, va presentar el nou Model d’Innovació que està impulsant la institució des de principis d’any. Un model que pren com a referència el programa d’innovació de l’Institut Català de la Salut i que, després de la seva implantació al CHV, la voluntat és que es pugui fer extensiu a altres institucions del territori.

La Dra. Roger va destacar que el model ha suposat un pas endavant “per portar la innovació al dia a dia del CHV i donar resposta a totes les idees que es registren, superin o no el procés de validació per al seu desenvolupament”. En el mateix sentit, el gerent del CHV, Dr. Pere Soley, va justificar la creació d’un comitè i d’un model d’innovació per a la institució “perquè no volíem que la innovació fos improvisada, sinó que disposés d’una planificació i una bona gestió de les idees”.

La innovació que ja dóna resultats

Vuit professionals del CHV van presentar els projectes d’innovació que estan desenvolupant i l’impacte que poden tenir a nivell assistencial. En tots els casos, els projectes parteixen d’una problemàtica existent i proposen una solució innovadora per resoldre-la, ja sigui a través de la creació d’un nou producte o de la introducció de nous models organitzatius o metodologies de treball. En concret, a la Jornada es van presentar quatre innovacions de “producte” i quatre de “processos”:

Lideratge infermer en una Unitat Geriàtrica d’Aguts

Sílvia Casas, cap de la Unitat de Cures Mèdiques

La Unitat Geriàtrica d’Aguts (UGA+) de l’Hospital Universitari de Vic és una unitat d’hospitalització especialitzada en tractar persones d’edat avançada amb malaltia aguda. El seu innovador model basat en el treball multidisciplinari, la valoració geriàtrica integral i els plans d’atenció individualitzats, ha permès reduir la mortalitat dels pacients, els seus reingressos al centre i la quantitat de dies que han de ser hospitalitzats. L’experiència està en fase de certificació per l’AQuAS.

Dispositiu per facilitar la inserció de sondes nasogàstriques

Manuel David García, metge anestesista

La introducció d’una sonda nasogàstrica en pacients sota anestèsia general és una maniobra complexa que fracassa en el primer intent en la meitat dels casos. L’Esotrack és un dispositiu que simplifica i millora l’èxit d’aquest procediment, habitual en intervencions quirúrgiques.

Taloneres de silicona per prevenir úlceres

Josefa Compte, auxiliar d’infermeria

Les taloneres que ha dissenyat, i que s’estan provant a l’Hospital Sant Jaume de Manlleu, han de contribuir a la prevenció de les úlceres per pressió en pacients que passen molt temps enllitats. El projecte ha rebut un premi del Col·legi Oficial Infermeria de Barcelona (COIB) en el programa d’Infermeria i Societat.

Mòbils per gestionar les dades del pacient a peu de llit

Anna Alsina, cap de la Unitat de Cures Quirúrgiques

Alexia Clinic és una solució de connectivitat que, mitjançant dispositius mòbils, permet gestionar la informació del pacient i les utilitats clau per a la seva assistència en qualsevol lloc i moment, a través d’una interfície única que connecta els diferents programes informàtics de l’Hospital. Desenvolupada amb l’empresa Isern Medical Telecom, la plataforma facilita el treball dels professionals i millora la seguretat, aportant velocitat, traçabilitat i fiabilitat en la consulta i registre de les dades. Va rebre el Premi La Unió a la Innovació en Gestió Hospitalària 2018.

Manipulació segura d’elements punxants

Xavier Arumí, infermer i tècnic de Seguretat de Pacient

Un innovador dispositiu en forma de caixa amb compartiments, el KitDon, permet ordenar de manera més eficient el material necessari per preparar els fàrmacs que s’han d’administrar amb xeringues. Una solució pensada per reduir el risc de punxades i talls durant la manipulació d’agulles i d’envasos unidosi de vidre.

Prevenció del suïcidi a la comarca d’Osona

Judit Pons, infermera de Salut Mental

L’any 2006, Osona tenia una de les taxes de suïcidis més altes de Catalunya. Per abordar aquesta problemàtica, es va posar en marxa un innovador projecte de prevenció amb la creació d’una comissió mixta amb diversos perfils professionals del CHV i d’altres entitats del territori. A través de diverses accions (estructurals, formatives, comunitàries...), en una dècada es va reduir a la meitat el nombre de suïcidis i es van equiparar a la mitjana catalana. El projecte va obtenir el certificat de qualitat de l’AQuAS i l’experiència s’ha exportat a altres territoris de Catalunya.

Millora en la prescripció de fàrmacs

Daniel Sevilla, farmacèutic hospitalari

Les persones grans i els malalts crònics acumulen sovint un ús excessiu de medicaments. A través d’un model de prescripció centrada en la persona, els diferents perfils assistencials –professionals mèdics, de cures, farmacèutics...– es coordinen per abordar cada cas de manera individualitzada i reduir la quantitat de fàrmacs que prenen les persones que pateixen diverses patologies. El projecte ha estat reconegut amb el premi ROVI a la Innovació en la Farmàcia Hospitalària i ha rebut una beca PERIS per ajudar a què aquest model, que ja funciona als centres hospitalaris i les residències d’avis d’Osona, s’estengui també a l'Atenció Primària.

Inserció laboral en l’àmbit residencial

Àngels Romeu, directora d’Atenció Intermèdia i de la Dependència

L’aplicació d’un projecte conjunt amb el Centre de Formació Integral en Serveis a la Comunitat ha millorat tant la visió que té l’equip de la Residència Aura sobre la seva feina com l’acompanyament dels nous professionals. En la iniciativa hi participa el CHV juntament amb l’Oficina de Promoció Econòmica de Manlleu, el Servei d'Ocupació de Catalunya, l'Institut Antoni Pous i Argila i la FADO.

El director del CatSalut visita la Facultat de Medicina de la Universitat de Vic-Central de Catalunya

Sáb, 06/15/2019 - 09:56

Els principals responsables del CatSalut es reuneixen amb el president i l’equip acadèmic i directiu de la Facultat de Medicina per compartir les sinèrgies amb el Sistema Sanitari de la Catalunya Central. 

El director del Servei Català de la Salut (CatSalut), Adrià Comella, ha visitat aquest dimecres la Facultat de Medicina de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya per conèixer de primera mà les noves instal·lacions de la Facultat i el model d’innovació docent basat en l’aprenentatge per casos clínics, així com compartir les col·laboracions amb tota la xarxa sanitària de la Catalunya Central. 

El director del Servei Català de la Salut ha vingut acompanyat de Marta Chandre, subdirectora del CatSalut i Núria Puig, gerent de la Regió Sanitària de la Catalunya Central. 

La visita ha permès mostrar al director del CatSalut les instal·lacions; la sala del laboratori de dissecció, els equipaments d’anatomia virtual Sectra, el servei de donació de cossos a la ciència. 

En la sessió de treball conjunta s’han constatat les sinèrgies actuals i en especial el desplegament del tercer curs, com a inici del cicle clínic. Del 81 professors de primer, segon i tercer curs del grau, el 56% provenen de la xarxa assistencial del territori (atenció primària, hospitalària i sòcio-sanitària). Més de 150 metges assistencials, de les tres línies, seran col·laboradors docents vinculats a les pràctiques clíniques dels estudiants del tercer curs de Medicina. 

El Servei Català de la Salut i la Facultat de Medicina s’emplacen a continuar col·laborant donat de que els guanys del treball compartit són tant acadèmics, en docència i recerca, com assistencials.

El director del CatSalut visita la Facultat de Medicina de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya

Jue, 06/13/2019 - 17:00

El director del Servei Català de la Salut (CatSalut), Adrià Comella, ha visitat aquest dimecres la Facultat de Medicina de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya per conèixer-ne les noves instal·lacions de primera mà i el model d’innovació docent basat en l’aprenentatge per casos clínics, així com compartir les col·laboracions amb tota la xarxa sanitària de la Catalunya Central.

El director del Servei Català de la Salut ha vingut acompanyat de Marta Chandre, subdirectora del CatSalut i Núria Puig, gerent de la Regió Sanitària de la Catalunya Central. La visita ha permès mostrar al director del CatSalut les instal·lacions; la sala del laboratori de dissecció, els equipaments d’anatomia virtual Sectra, el servei de donació de cossos a la ciència.

En la sessió de treball conjunta s’han constatat les sinergies actuals i especialment el desplegament del tercer curs com a inici del cicle clínic. Dels 81 professors de primer, segon i tercer curs del grau, el 56% provenen de la xarxa assistencial del territori (atenció primària, hospitalària i sociosanitària). Més de 150 metges assistencials, de les tres línies, seran col·laboradors docents vinculats a les pràctiques clíniques dels estudiants del tercer curs de Medicina.

El Servei Català de la Salut i la Facultat de Medicina s’emplacen a continuar col·laborant donat que els guanys del treball compartit són tant acadèmics, en docència i recerca, com assistencials.

Foto, d'esquerra a dreta: Josep Arimany, president de la FESS; Marina Geli, directora general en funcions de la FESS; Adrià Comella, director general del Servei Català de la Salut; Jaume Portús, president del CHV; Núria Puig, gerent de la Regió Sanitària de la Catalunya Central; Ramon Pujol, degà de la Facultat de Medicina UVic-UCC; Marta Chandre, subdirectora del Servei Català de la Salut.

La major part dels professionals que finalitzen enguany la residència a Althaia es queden a treballar a la institució

Lun, 06/10/2019 - 20:53
 • La Fundació Althaia ha donat la benvinguda als residents que inicien la formació especialitzada i ha acomiadat els que han finalitzat aquesta etapa.
 • Enguany s’incorporen 28 nous professionals en formació, la xifra més elevada fins al moment.


Dels deu professionals que enguany finalitzen la seva residència a la Fundació Althaia, nou continuaran vinculats laboralment a la institució. També ho faran una part dels residents d’atenció familiar i comunitària de la Unitat Docent de l’ICS a la Catalunya Central que acaben la formació especialitzada. És la constatació de la importància que té la formació de professionals especialistes per a Althaia, que fa uns dies va donar la benvinguda als residents que es formaran els pròxims anys i va acomiadar els que ja han finalitzat aquesta etapa.

Enguany s’incorporen a la Fundació un total de 28 nous professionals en formació, dos més que l’any passat. Representa la xifra més elevada que ha acollit fins ara Althaia, resultat de l’aposta de la institució per oferir als futurs professionals de la sanitat una formació completa i de qualitat que els permeti assolir l’excel·lència en les seves respectives especialitats.

Dels 28 nous residents, 16 es corresponen a especialitats hospitalàries mentre que els 12 restants són professionals d’atenció familiar i comunitària de la Unitat Docent de l’ICS a la Catalunya Central, que tenen Althaia com a hospital de referència. Els nous residents es formaran en les especialitats d’Anestesiologia i reanimació, Cirurgia general i aparell digestiu, Cirurgia ortopèdica i traumatologia, Infermeria en salut mental, Infermeria Obstètrico-ginecològica, Medicina interna, Obstetrícia i ginecologia, Oncologia mèdica, Pediatria, Psicologia clínica i Psiquiatria. A banda, hi ha les especialitats de Medicina Familiar i Comunitària i d’Infermeria d’Atenció Familiar i Comunitària.

Els residents són el planter de la institució i la seva formació és clau per al futur de l’organització. L’activitat docent a Althaia no seria possible sense la implicació de tots els professionals, que tenen un paper fonamental en l’acollida i la formació dels residents.

Els resultats de l’enquesta de satisfacció dels residents del 2018 elaborada pel Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya reflecteixen els esforços que fa la institució per oferir una formació especialitzada de qualitat ja que indiquen que Althaia està per sobre de la mitjana en diferents ítems avaluats. És el cas del grau de compliment del pla individual de formació, l’interès de la institució envers l’activitat dels residents, la valoració de l’activitat assistencial i l’accessibilitat a les activitats de recerca, científiques i formatives. 

L’acte de benvinguda i comiat de residents va comptar amb la participació del Dr. Antoni Trilla, cap de Servei de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l'Hospital Clínic, que va oferir la conferència Falsa ciència i danys reals.

 

 

La Fundació Althaia es prepara per acollir l’activitat docent del grau de Medicina de la UVIC-UCC

Mié, 06/05/2019 - 08:30
 • El treball conjunt de diferents institucions del territori farà possible que la Unitat Docent Manresa de la Facultat de Medicina de la UVIC-UCC iniciï l’activitat el pròxim mes de setembre. 
 • El Dr. Jordi Aligué coordinarà la Unitat Docent Territorial, amb seu a Althaia, que comptarà amb un equip de professorat de reconeguda trajectòria assistencial i docent. 
 • Aquesta setmana s’inicien les obres a l’Hospital Sant Joan de Déu per acollir la Unitat Docent. 

La Unitat Docent Manresa de la Facultat de Medicina de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVIC-UCC) iniciarà l’activitat el pròxim mes de setembre. Es tracta d’un projecte estratègic per a la Fundació Althaia, que enforteix el seu paper com a institució universitària, i també per al territori, que d’aquesta manera consolida l’aposta per acollir una oferta universitària de primer nivell i vertebra l’atenció sanitària a la Catalunya Central. 

Un dels trets centrals del projecte formatiu és la implicació de la xarxa assistencial del territori. En aquest sentit, cal destacar que la Unitat Docent Manresa està formada, a més d’Althaia i la UVIC-UCC, per l’Institut Català de la Salut, el Centre Sanitari del Solsonès, la Fundació Sant Andreu Salut, la Fundació Hospital Sant Bernabé de Berga, l’Hospital Transfronterer de la Cerdanya i l’Hospital Sant Joan de Déu de Martorell

El Patronat de la Facultat de Medicina de la UVIC-UCC ha nomenat coordinador de la Unitat Docent Manresa el Dr. Jordi Aligué, metge de la Unitat de Geriatria d’Aguts del servei de Medicina Interna a Althaia, que serà l’encarregat de vetllar per la qualitat docent, alhora que dirigirà i supervisarà les activitats que es portin a terme. 

Una vegada desplegat tot el grau, més de 150 alumnes es formaran cada any a aquesta Unitat Docent, que comptarà amb un equip de professorat de reconeguda trajectòria assistencial i docent. 

A finals d’aquest mes de juny, la Facultat de Medicina UVIC-UCC presentarà l’equip docent del tercer curs, que incorporarà professionals de la Fundació Althaia i de la xarxa sanitària adscrita a la Unitat Docent de Manresa. 

Comença el desplegament territorial 

El curs 2019-2020 serà el tercer de la primera promoció del grau en Medicina de la UVIC-UCC i suposarà l’inici del desplegament de les assignatures, els continguts i les pràctiques del cicle clínic, que es mantindran fins a completar els sis anys d’estudis. Aquest desplegament s’associarà a la distribució diversificada de les estades i la docència als diversos centres, espais i aularis vinculats al grau. 

A partir del setembre, la meitat dels alumnes de tercer curs del grau de Medicina, una quarantena, faran les classes a la Unitat Docent Manresa fins a assolir la condició de metges, d’acord amb els eixos del projecte pedagògic que passen per formar professionals centrats en el pacient a través de la innovació en educació mèdica, una formació integral i col·laborativa a través de l’excel·lència tecnològica. Els alumnes restants es formaran a la Unitat Docent Vic. 

Els estudiants de Medicina de la UVic-UCC, tant els que segueixin el seu itinerari formatiu a Vic com els que ho facin a Manresa, continuaran fent sessions de simulació clínica a les instal·lacions del Centre Internacional de Simulació i Alt Rendiment Clínic (CISARC), ubicades a la Clínica Universitària, al campus Manresa de la universitat. 

Sant Joan de Déu acollirà la Unitat Docent Manresa 

La Unitat Docent Manresa s’ubicarà a l’Hospital Sant Joan de Déu de la Fundació Althaia. Aquesta setmana s’iniciaran les obres per adequar un espai d’aproximadament 500 metres quadrats de la planta 0 de l’edifici històric, on hi havia hagut les antigues urgències. La nova Unitat Docent disposarà de quatre aules, quatre coworkings i una zona d’estudi. 

És previst que els treballs estiguin enllestits al setembre coincidint amb l’inici del curs. El pressupost de l’actuació supera els 400.000 euros, que assumeix la Facultat de Medicina UVIC-UCC. 

Mentre durin les obres, els circuits d’accés a l’edifici històric canviaran ja que el vestíbul de la planta 0 d’aquesta part quedarà inhabilitat. Durant aquest temps, l’accés i sortida a tots els serveis i plantes d’hospitalització de l’edifici històric serà pel passadís de la planta 0 que hi ha després del punt d’informació de la part nova.

Presentació dels 21 nous metges i infermeres que es formaran com a especialistes a Osona

Mar, 05/28/2019 - 19:38

Aquest dijous 30 de maig, a les 13:00 h, se celebrarà a l’Hospital Universitari de Vic l’acte de presentació dels nous metges i infermeres residents que comencen la seva formació com a especialistes als hospitals i centres sanitaris d’Osona.

Procedents de la convocatòria 2018-19, s’incorporen al Consorci Hospitalari de Vic sis metges, que es formaran respectivament en les especialitats de Cirurgia General i de l’Aparell Digestiu (1), Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia (1), Geriatria (2), Psiquiatria (1) i Medicina Interna (1); i dues infermeres en l’especialitat de Ginecologia i Obstetrícia (llevadores). Alhora, també s’incorporen onze metges i dues infermeres que es formaran com a especialistes en Atenció Familiar i Comunitària entre els centres d’atenció primària de la comarca i l’Hospital Universitari de Vic. Onze d’ells estaran adscrits a la Unitat Docent de la Catalunya Central, de l’Institut Català de la Salut, i els altres dos a ACEBA (que agrupa els CAP gestionats per entitats de base associativa).

Aquest últim curs acadèmic, el Consorci Hospitalari de Vic ha format un total de 27 metges interns residents (MIR) i quatre llevadores internes residents (LLIR) i ha col·laborat en la formació com a especialistes en Atenció Familiar i Comunitària d’uns altres 36 metges i cinc infermeres.

L’acte, dirigit per la directora de Transferència de Coneixement del CHV, Dra. Núria Roger, i la cap d’estudis, Dra. Susanna Vilaseca, estarà obert al públic i als mitjans de comunicació.

El 5è Congrés de Conducta posa de relleu que els suports i els serveis són claus per millorar el desenvolupament i el benestar de les persones amb discapacitat intel·lectual

Lun, 05/27/2019 - 10:56
 • Els més de 600 professionals que participen al Congrés de Conducta i al Congrés Europeu de Salut Mental en la Discapacitat Intel·lectual evidencien un interès creixent pels trastorns de comportament.
 • El Dr. Pere Bonet, impulsor d’aquest fòrum, ha estat homenatjat per les entitats organitzadores, Althaia i Ampans.

Aquest dijous, 23 de maig, s’ha donat el tret de sortida a la 5a edició del Congrés Estatal sobre les Alteracions de la Conducta i la 12a edició del Congrés Europeu de Salut Mental en la Discapacitat Intel·lectual organitzats per la Fundació Althaia, AMPANS i l’Associació Europea per la Salut Mental en la Discapacitat Intel·lectual (EAMHID). Hi participen més de 600 persones de l’àmbit de la salut mental, l’atenció directa, ensenyament i famílies.

Sota el títol Dels serveis i programes als drets, el Congrés ha posat de relleu la importància dels suports i serveis a les persones amb trastorns de conducta associats a la discapacitat intel·lectual per desenvolupar-se i millorar la qualitat de vida. Mitjançant els suports en xarxa i comunitaris, es redeuixen els comportaments desafiants i les persones i les seves famílies guanyen en benestar.

Una de les experiències que s’han presentat és el treball comú que porten a terme des dels àmbits social i de la salut les fundacions AMPANS i Althaia, que són un model des de fa anys en l’abordatge de la discapacitat intel·lectual i de les malalties mentals.

En l’obertura del congrés, Pere Bonet, membre del comitè organitzador, ha posat en valor aquesta aliança estratègica iniciada fa 20 anys. Per això i com a impulsor, juntament amb Pere Rueda, d’aquest certamen ha estat homenatjat aquest matí per les dues entitats organitzadores.

La periodista i comunicadora Sílvia Coppulo ha estat l’encarregada de pronunciar la conferència inaugural que ha titulat de “L’estigma a l’estima” en què ha parlat del paper dels mitjans de comunicació per avançar en la inclusió i combatre l’estigma social de les malalties mentals. 

Congrés europeu

Aquesta tarda s’ha obert també el Congrés Europeu de Salut Mental en la Discapacitat Intel·lectual. Sota el títol Working Together: the mental wellbeing of people with intellectual disabilities and their families in their communities i a través de debats i la presentació d'estudis científics a càrrec de nombrosos experts de prestigi internacional, tracta sobre com millorar el benestar i la qualitat de vida de les persones amb discapacitat intel·lectual i malaltia mental des dels diferents serveis i àmbits –educatius, sanitaris, comunitaris.

El programa inclou una quarantena de ponents de primer nivell i rellevància internacional, entre els quals Roger Banks, president de la EAMHID; Jeanne M. Farr, directora executiva de l’associació nord-americana NADD (An Association for persons with developmental disabilities and mental health needs); Sui Lin, professora d’entorns d’aprenentatge inclusius de la Universitat de Ciències Aplicades de Windesheim i líder acadèmica de l’Equip de Necessitats Educatives Especials a l’Acadèmia LEARN! de VU Amsterdam; Richard Hastings, expert en discapacitats intel·lectuals i del desenvolupament –inclòs l’autisme–, investigació familiar, necessitats educatives especials i intervenció primerenca, així com Bo Hejlskov, neuropsicòleg especialista en l’atenció i educació especial.

L’Hospital Universitari de la Santa Creu reconegut amb la màxima distinció estatal en el tractament d’úlceres

Jue, 05/23/2019 - 16:53
 • La Unitat Clínica de Ferides de l'Hospital Universitari de la Santa Creu ha estat acreditada com a Unitat Excel·lent per part del Grup nacional per a l’estudi i assessorament d'úlceres per pressió i ferides cròniques.
 • És el segon hospital de Catalunya i el tercer de l'Estat espanyol d'assolir aquesta distinció, fet que demostra que el centre assoleix uns alts estàndards de qualitat en el tractament de ferides. 
 • Vic acollirà el 24 de maig la IV Jornada d'Atenció a les Ferides Cròniques en la qual assisteixen un centenar de professionals de tot Catalunya.

L'Hospital Universitari de la Santa Creu de Vic ha rebut l'acreditació de la seva Unitat Clínica de Ferides per part del Grup nacional per a l’estudi i assessorament d'úlceres per pressió i ferides cròniques (GNEAUPP). Aquesta certificació declara que l’hospital compta amb uns nivells òptims de qualitat en la prevenció i el tractament d’úlceres i s’obté com a resultat d’haver passat una exigent auditoria. 

Actualment, a Catalunya, només la Unitat Clínica de Ferides de l’Hospital Plató de Barcelona disposava d’aquest segell de qualitat. A la resta de l’Estat, l’única distinció atorgada fins al moment ha estat a l’Organizació Sanitària Integrada Bilbao-Basurto-Osakidetza del País Basc. Per atorgar l’acreditació, el GNEAUPP valora aspectes com l’organització, la logística, la gestió de la informació, l’ètica, els processos assistencials, la continuïtat i seguretat del pacient, així com la formació i investigació que es fa al centre i la qualitat i avaluació dels casos.

El resultat favorable de l’auditoria s’ha conegut aquesta primavera, però no serà fins al novembre quan es farà l’entrega oficial del certificat en el marc del IX Encuentro Nacional de Comisiones de Úlceras por Presión que tindrà lloc a La Rioja.  

A banda de l’acreditació global de la unitat, el GNEAUPP també expedeix certificats d’Experts en la cura de les úlceres per pressió i ferides cròniques. A l’Hospital Universitari de la Santa Creu, actualment hi ha 5 professionals d’infermeria que compten amb aquesta distinció: Fina Clapera, Marta Ferrer, Ester Fontseré, M. José Hernández i Helena Sureda.

Jornada per millorar el tractament de les úlceres a Osona

El 24 de maig, tindrà lloc a El Sucre de Vic la quarta edició de la ‘Jornada d’atenció a les ferides cròniques’, promoguda novament per la Comissió de Ferides de l’Hospital Universitari de la Santa Creu de Vic, amb el suport científic del grup de recerca en Reparació i Regeneració Tissular (TR2Lab). L’edició 2019 posa el focus en les lesions relacionades amb la dependència, per això, en les diferents ponències i taules rodones s’abordaran aspectes com la prevenció, l’ús de productes i superfícies per al tractament de les lesions, entre d’altres. 

La Unitat Clínica de Ferides

Ubicada a l'Hospital Universitari de la Santa Creu des de l’any 2006, la Unitat Clínica de Ferides és un bon model d'atenció integrada en la qual participen també professionals del Consorci Hospitalari de Vic i on la recerca és compartida amb la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya.

En els últims anys, el nombre de malalts i de ferides ateses a la UCF s'ha multiplicat. Es calcula que prop del 2% de la població tindrà una úlcera o ferida crònica al llarg de la seva vida. Es tracta d’un problema que afecta sobretot la gent gran i que comporta greus afectacions en la vida diària. 

L’objectiu d’aquesta jornada és, doncs, contribuir a la millora de la curació de les ferides a través d’activitats formatives i de divulgació científica i promoure una visió territorial amb la implicació de tots els entorns assistencials per millorar els resultats en el pacients.

Més de 500 inscrits al Congrés Europeu de Salut Mental en la Discapacitat Intel·lectual que acull Barcelona

Jue, 05/23/2019 - 16:51
 • L’organització és a càrrec d’AMPANS, la Fundació Althaia i l’Associació Europea per la Salut Mental en la Discapacitat Intel·lectual (EAMHID)
 • Se celebrarà juntament amb el 5è Congrés Estatal sobre Alteracions de Conducta del 23 al 25 de maig

Més de 500 persones participaran en la 12a edició del Congrés Europeu de Salut Mental en la Discapacitat Intel·lectual, que se celebrarà a Barcelona del 23 al 25 de maig i que inclourà el 5è Congrés Estatal sobre Alteracions de Conducta. Serà un fòrum d’àmbit internacional organitzat per l’Associació Europea per la Salut Mental en la Discapacitat Intel·lectual (EAMHID), AMPANS i la Fundació Althaia que tindrà lloc al Palau de Congressos. Les dues últimes edicions del congrés, que té una periodicitat biennal, es van fer a Luxemburg i a Florència.

Sota el títol Working Together: the mental wellbeing of people with intellectual disabilities and their families in their communities i a través de debats i la presentació d'estudis científics a càrrec de nombrosos experts de prestigi internacional, el Congrés tractarà sobre com millorar el benestar i la qualitat de vida de les persones amb discapacitat intel·lectual i malaltia mental des dels diferents serveis i àmbits –educatius, sanitaris, comunitaris.

El programa inclou una quarantena de ponents de primer nivell i rellevància internacional, entre els quals Roger Banks, president de la EAMHID; Jeanne M. Farr, directora executiva de l’associació nord-americana NADD (An Association for persons with developmental disabilities and mental health needs); Sui Lin, professora d’entorns d’aprenentatge inclusius de la Universitat de Ciències Aplicades de Windesheim i líder acadèmica de l’Equip de Necessitats Educatives Especials a l’Acadèmia LEARN! de VU Amsterdam; Richard Hastings, expert en discapacitats intel·lectuals i del desenvolupament –inclòs l’autisme–, investigació familiar, necessitats educatives especials i intervenció primerenca, així com Bo Hejlskov, neuropsicòleg especialista en l’atenció i educació especial.

5è Congrés Estatal sobre Alteracions de Conducta

El Congrés Europeu de Salut Mental en la Discapacitat Intel·lectual engloba el 5è Congrés Estatal sobre Alteracions de Conducta, que organitzen conjuntament AMPANS i Althaia cada dos anys a Manresa.

Sota el títol "Dels serveis i programes als drets", el congrés posarà sobre la taula diferents models d’abordatge de l’atenció a les persones amb discapacitat intel·lectual que pateixen alguna alteració de conducta posant especial èmfasi en el respecte als seus drets. Així, es donaran a conèixer diferents programes i serveis que s'ofereixen a Catalunya, l’Estat espanyol i en altres països del món.

Una de les experiències que es presentarà serà el treball comú que porten a terme des dels àmbits social i de la salut les fundacions AMPANS i Althaia, que són un model des de fa anys en l’abordatge de la discapacitat intel·lectual i de les malalties mentals.

Tant el congrés estatal com l’europeu s'adrecen especialment a professionals dels àmbits de la salut, l'ensenyament i l'atenció directa, així com a persones amb discapacitat i/o malaltia mental i les seves famílies.

Podeu consultar el programa complet dels dos esdeveniments a la pàgina web.

Ramon Besa i Camprubí, nomenat doctor honoris causa

Mar, 05/21/2019 - 11:23

La comissió executiva de la Fundació Universitària Balmes (FUB) ha aprovat nomenar el periodista Ramon Besa i Camprubí doctor honoris causa de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC). La proposta, feta des de la Facultat d’Empresa i Comunicació (FEC), vol reconèixer un dels periodistes esportius de referència de la premsa escrita d’aquest país vinculat i compromès amb el territori.

L’acte tindrà lloc el pròxim 20 de juny, a les 12 del migdia, a l’Aula Magna de la UVic. La padrina de l’acte serà la degana de la FEC, Elisenda Tarrats, i el vicedegà, Xavier Ginesta, en farà la laudatio. A part, l’acte comptarà amb la presència de companys, familiars i amics del periodista.

Besa, que va néixer a Perafita, al Lluçanès, és llicenciat en periodisme i actualment és redactor en cap del diari El País a Barcelona. Col·laborador de Ràdio Barcelona i Catalunya Ràdio, també és professor de Periodisme a la Universitat Ramon Llull. Va ser redactor en cap d’esports del diari Avui entre el 1979 i el 1986 i va ser redactor-fundador d'El 9 Nou. Ha publicat diversos llibres, ha estat vicedegà del Col·legi de Periodistes de Catalunya i actualment és membre de la comissió esportiva de la Fundació Ernest Lluch. A més, ha rebut diversos guardons com el premi ciutat de Barcelona de Periodisme el 2000, el premi Quim Regàs de Periodisme el 2008, el premi internacional de Periodisme Manuel Vázquez Montalbán el 2009 i la medalla de bronze al mèrit esportiu del Consell Superior d’Esports el 2013.

Osonament i la UVic-UCC reben 82.000 euros del sopar benèfic impulsat pel Rotary Club

Mar, 05/21/2019 - 09:34

Osonament i la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) a través del Centre d’Estudis Sanitaris i Socials (CESS), van rebre divendres un xec per valor de 82.000 euros després de la sisena edició del sopar solidari Il·lusions a taula, que organitza el Rotary Club de Vic-Osona i que té per objectiu recaptar fons per a una causa social. Aquesta, enguany, va convocar 900 persones al recinte firal del Sucre de Vic i anava destinada a la creació d’un servei “TerapèuTIC”, pioner en la intervenció precoç dels problemes de salut mental i addiccions dels joves d’Osona atesos a Osonament. El servei comptarà amb el suport del CESS de la UVic-UCC en la vessant de recerca.

Durant el sopar, la coordinadora del CESS, Marina Geli, va explicar que la relació entre Osonament i la Universitat és “llarga i fructífera” i va explicar que amb els recursos d’Il·lusions a Taula el CESS “impulsarà un projecte innovador per a joves de 14 a 30 anys amb trastorns mentals i addiccions en l’ús de les TIC”.

Geli i el vicerector de Recerca i Transferència de Coneixement, Jordi Collet, van ser els responsables de la UVic-UCC que van recollir el xec. Les noves tecnologies, segons Geli, “permetran monitoritzar activitats de rehabilitació realitzades a distància, apropant la recuperació a la persona atesa, acostar realitats d’intervenció a través de simulacions, facilitar el treball dels professionals, entre molts altres avantatges”. El projecte es lidera des del Grup de Recerca en Salut Mental i Innovació Social  (SAMiS), amb la complicitat de la Càtedra de Salut Mental de la UVic-UCC. Totes dues integrades dins l’estructura de recerca del CESS.

UCampus, la nova revista digital de la UVic-UCC

Vie, 05/17/2019 - 11:33

Avui es publica el primer número de la revista digital UCampus, la finestra que s’obre per difondre la realitat universitària de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC), una institució que treballa per a la formació i el creixement de les persones amb una vinculació molt estreta amb el territori gràcies a les seves seus a Vic, Manresa, Granollers i Barcelona. La revista digital permetrà arribar de manera instantània a un públic molt més ampli d'una manera molt més sostenible i donant una informació molt més completa del que ho feia la versió impresa de la revista Campus.


És, també, un canvi en el plantejament informatiu de la realitat universitària de la UVic-UCC ja que se centra en els fets essencials de la vida universitària, la docència, la recerca, la transferència de coneixement i la responsabilitat social i institucional. Un recull de temes que permetrà relatar el creixement i la implicació de la Universitat amb l’entorn, amb el futur i amb la millora de la societat.  

UCampus es vol continuadora de la revista Campus que va començar el curs 1990-1991 com a portaveu mensual dels Estudis Universitaris de Vic primer i de la Universitat de Vic després. A partir del 2006 se'n va canviar el format i va passar a ser trimestral, a tot color, i a adreçar-se principalment a un públic extern (famílies dels estudiants, centres de pràctiques i institucions col·laboradores). 

La U que en aquest nou format s’anteposa a la paraula Campus és el logotip identificatiu de la UVic-UCC i serveix d'element tipogràfic aglutinador dels dos campus (UVic i UManresa) i de les seus territorials UGranollers i de la UVic-UCC a Barcelona). UCampus tindrà una aparició bianual i posarà de relleu els aspectes més rellevants de la institució universitària que puguin ser d'interès per a un públic ampli i d'abast internacional. Per aquesta mateixa raó la revista s'edita en tres llengües, català, espanyol i anglès.

La revista s'adreça a un públic considerablement més ampli que la revista en paper ja que la distribució podrà ser molt més àgil i global: alumnes i famílies, alumni, centres de pràctiques, mitjans de comunicació, institucions educatives, organismes i empreses col·laboradores, centres de recerca... També es vol que incideixi en el nivell de la comunicació institucional fent una aproximació més aprofundida i rigorosa als esdeveniments i activitats formatives, de recerca, de transferència de coneixement i de relació amb l'entorn territorial i internacional, pel fet que, sempre que sigui possible, serà relatada pels mateixos protagonistes.

La Universitat d’Estiu arriba a la 24 edició celebrant deu anys de l’escola d’estiu de Literatura Infantil i Juvenil de Montserrat

Lun, 05/13/2019 - 14:38

La Universitat d’Estiu de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya, arriba a la XXIV edició amb una àmplia oferta acadèmica i cultural, amb 32 activitats acadèmiques, entre cursos i jornades, i amb una proposta d’activitats culturals que es desenvoluparan des d’ara i fins al 27 de juliol. Una de les novetats d’enguany és la celebració del 10è aniversari d’un dels seus cursos més emblemàtics, l’escola d'estiu de Literatura Infantil i Juvenil, que se celebra del 2 al 4 de juliol a Montserrat.

Així ho han explicat els seus responsables, el vicerector de Relacions Internacionals, Joan Masnou, i la responsable de l’Oficina Cultural de la UVic, Montserrat Simon, durant la presentació de l’edició d’enguany, que ha tingut lloc al claustre de Casa Convalescència.

 10 anys d’escola d’estiu de Literatura Infantil i Juvenil a Montserrat

Fa deu anys va tenir lloc la primera Escola d’Estiu de la Literatura Infantil i Juvenil a Montserrat amb unes jornades sobre el paisatge en la literatura infantil i juvenil. Començava així un projecte que s’ha anat consolidant amb el temps i per al quan han passat 354 alumnes de l’àmbit de l’ensenyament, la biblioteca infantil, de la recerca o simplement interessats per aprofundir en els diferents aspectes del llibre infantil i juvenil. L’edició d’enguany se centra en el fet de viure la literatura des de la paraula, el ritme i les bones històries, que permetrà reflexionar sobre la vivència literària a la infància i la joventut  i sobre allò que fa possible una experiència literària de qualitat en diferents contextos.

Segons ha explicat la professora M. Carme Bernal en nom de les coordinadores del curs, “aquesta escola va néixer de l’afany de dues institucions la UVic-UCC i l’Abadia de Montserrat, que hi ha abocat un gran esforç cada any”. Per això, una de les activitats de l’edició d’enguany serà un homenatge al Pare Josep Massot “per la seva vinculació amb la cultura popular i la literatura i també per haver-ne estat un gran dinamitzador”.

Homenatge al Centre de Normalització Lingüística d’Osona

El Centre de Normalització Lingüística d’Osona, que enguany fa trenta anys, serà la institució homenatjada en el marc de la inauguració de la Universitat d’Estiu, que tindrà lloc el dia 6 de juny a les 19.30h, a la sala de la Columna de l’Ajuntament de Vic. L’encomi anirà a càrrec de la professora de la Facultat d’Educació, Traducció i Ciències Humanes Mariona Casas. És costum que durant l’acte d’inauguració de la Universitat d’Estiu es reti homenatge a una persona o institució que hagi destacat per la seva aportació al millorament de la societat des de qualsevol àmbit de treball, sigui cultural, social, artístic, econòmic o empresarial.

Buscant el rigor i la qualitat

Amb una previsió de matrícula de 500 persones, la Universitat d’Estiu d’enguany oferirà 2100 hores de formació en els àmbits de la salut i benestar social, les ciències, tecnologia i enginyeria, empresa, comunicació, educació i societat, esport llengües i traducció i disseny, a més d’un campus internacional. Segons Joan Masnou, “ja fa anys que ens vam proposar mantenir el rigor i la qualitat, més que no pas augmentar el nombre d’estudiants” i així ho demostra el nivell de satisfacció dels estudiants que l’any passat van atorgar una qualificació de 4,86 sobre 5.

Com a novetat de la programació, destaca el curs “Desxifrant Enigma: bioinformàtica a les aules”, destinat a professorat de Batxillerat per promoure l’interès per a les biociències entre els joves, o bé “Capgirant l’educació física: cohesió, cooperació i avaluació autèntica”, adreçat a professorat de primària i secundària, amb l’objectiu de donar a conèixer recursos i instruments i activitats per a millorar les sessions d'educació física en els centres educatius. Des del Campus UManresa tornen les escoles per a persones emprenedores a Manresa, al Berguedà i al Moianès, entre altres activitats.

Totes aquestes activitats programades, que impliquen gairebé un centenar de docents, compten amb la col·laboració i la implicació directa d’una setantena d’entitats i se celebren en onze municipis de la Catalunya central com Avinyó, Berga, Granollers, Manresa, Moià, Montserrat, Olot, Perafita, Santa Creu de Jutglar i Vic, a més de Barcelona.

Les activitats acadèmiques proposades es dirigeixen a un públic ampli i generalista, tot i que el perfil de l’estudiant és majoritàriament femení, major de trenta anys, professional, inserida al mercat laboral i que troba útil la formació per al seu desenvolupament professional i personal.

Plataforma Cultural

Tal com ha explicat Montserrat Simon, dins la plataforma cultural d’enguany destaca, a més de  l’homenatge al Centre de Normalització Lingüística dins l’acte d’inauguració de la Universitat d’Estiu, l’exposició “Homenets. Reflexions gràfiques de Miquel Tuneu sobre la condició humana”, que es podrà veure a l’espai Vernis des del 4 de juny  al 15 de juliol. També s’ha programat l’exposició ‘Muntanyes de publicitat’ en col·laboració amb el Festival de cinema de Muntanya de Torelló; i les exposicions ‘Orfenesa i tradició literàries: escriptores d’Osona’ i ‘Dissenyadores gràfiques’, entre altres. També es compten dins els actes de la plataforma cultural els XV Tallers musicals d’Avinyó (del 15 al 26 de juliol), el Festival Nits de Cinema Oriental (del 15 al 21 de juliol), la conferència ‘Mig segle de residència a l’Orient Mitjà’ a càrrec del periodista Tomàs Alcoverro (10 de juliol) dins les VI Jornades Horitzó Àsia, i l’estrena de l’espectacle de l’Aula de Teatre (30 de maig a les 21h a l’Institut del Teatre de Vic).

Un cop finalitzada la presentació, les coordinadores de l'escola d'estiu de Literatura Infantil i Juvenil, M. Carme Bernal, Carme Rubio i Vanesa Amat, han rebut un reconeixement en nom de la Universitat d'Estiu.

Páginas

Contáctanos

Si tienes alguna cuestión, nosotros tenemos la respuesta

Contacto