Suscribirse a canal de noticias Noticies
UVic-UCC rss feed
Actualizado: hace 12 horas 30 mins

Ramon Besa i Camprubí, nomenat doctor honoris causa

Mar, 05/21/2019 - 11:23

La comissió executiva de la Fundació Universitària Balmes (FUB) ha aprovat nomenar el periodista Ramon Besa i Camprubí doctor honoris causa de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC). La proposta, feta des de la Facultat d’Empresa i Comunicació (FEC), vol reconèixer un dels periodistes esportius de referència de la premsa escrita d’aquest país vinculat i compromès amb el territori.

L’acte tindrà lloc el pròxim 20 de juny, a les 12 del migdia, a l’Aula Magna de la UVic. La padrina de l’acte serà la degana de la FEC, Elisenda Tarrats, i el vicedegà, Xavier Ginesta, en farà la laudatio. A part, l’acte comptarà amb la presència de companys, familiars i amics del periodista.

Besa, que va néixer a Perafita, al Lluçanès, és llicenciat en periodisme i actualment és redactor en cap del diari El País a Barcelona. Col·laborador de Ràdio Barcelona i Catalunya Ràdio, també és professor de Periodisme a la Universitat Ramon Llull. Va ser redactor en cap d’esports del diari Avui entre el 1979 i el 1986 i va ser redactor-fundador d'El 9 Nou. Ha publicat diversos llibres, ha estat vicedegà del Col·legi de Periodistes de Catalunya i actualment és membre de la comissió esportiva de la Fundació Ernest Lluch. A més, ha rebut diversos guardons com el premi ciutat de Barcelona de Periodisme el 2000, el premi Quim Regàs de Periodisme el 2008, el premi internacional de Periodisme Manuel Vázquez Montalbán el 2009 i la medalla de bronze al mèrit esportiu del Consell Superior d’Esports el 2013.

Osonament i la UVic-UCC reben 82.000 euros del sopar benèfic impulsat pel Rotary Club

Mar, 05/21/2019 - 09:34

Osonament i la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) a través del Centre d’Estudis Sanitaris i Socials (CESS), van rebre divendres un xec per valor de 82.000 euros després de la sisena edició del sopar solidari Il·lusions a taula, que organitza el Rotary Club de Vic-Osona i que té per objectiu recaptar fons per a una causa social. Aquesta, enguany, va convocar 900 persones al recinte firal del Sucre de Vic i anava destinada a la creació d’un servei “TerapèuTIC”, pioner en la intervenció precoç dels problemes de salut mental i addiccions dels joves d’Osona atesos a Osonament. El servei comptarà amb el suport del CESS de la UVic-UCC en la vessant de recerca.

Durant el sopar, la coordinadora del CESS, Marina Geli, va explicar que la relació entre Osonament i la Universitat és “llarga i fructífera” i va explicar que amb els recursos d’Il·lusions a Taula el CESS “impulsarà un projecte innovador per a joves de 14 a 30 anys amb trastorns mentals i addiccions en l’ús de les TIC”.

Geli i el vicerector de Recerca i Transferència de Coneixement, Jordi Collet, van ser els responsables de la UVic-UCC que van recollir el xec. Les noves tecnologies, segons Geli, “permetran monitoritzar activitats de rehabilitació realitzades a distància, apropant la recuperació a la persona atesa, acostar realitats d’intervenció a través de simulacions, facilitar el treball dels professionals, entre molts altres avantatges”. El projecte es lidera des del Grup de Recerca en Salut Mental i Innovació Social  (SAMiS), amb la complicitat de la Càtedra de Salut Mental de la UVic-UCC. Totes dues integrades dins l’estructura de recerca del CESS.

UCampus, la nova revista digital de la UVic-UCC

Vie, 05/17/2019 - 11:33

Avui es publica el primer número de la revista digital UCampus, la finestra que s’obre per difondre la realitat universitària de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC), una institució que treballa per a la formació i el creixement de les persones amb una vinculació molt estreta amb el territori gràcies a les seves seus a Vic, Manresa, Granollers i Barcelona. La revista digital permetrà arribar de manera instantània a un públic molt més ampli d'una manera molt més sostenible i donant una informació molt més completa del que ho feia la versió impresa de la revista Campus.


És, també, un canvi en el plantejament informatiu de la realitat universitària de la UVic-UCC ja que se centra en els fets essencials de la vida universitària, la docència, la recerca, la transferència de coneixement i la responsabilitat social i institucional. Un recull de temes que permetrà relatar el creixement i la implicació de la Universitat amb l’entorn, amb el futur i amb la millora de la societat.  

UCampus es vol continuadora de la revista Campus que va començar el curs 1990-1991 com a portaveu mensual dels Estudis Universitaris de Vic primer i de la Universitat de Vic després. A partir del 2006 se'n va canviar el format i va passar a ser trimestral, a tot color, i a adreçar-se principalment a un públic extern (famílies dels estudiants, centres de pràctiques i institucions col·laboradores). 

La U que en aquest nou format s’anteposa a la paraula Campus és el logotip identificatiu de la UVic-UCC i serveix d'element tipogràfic aglutinador dels dos campus (UVic i UManresa) i de les seus territorials UGranollers i de la UVic-UCC a Barcelona). UCampus tindrà una aparició bianual i posarà de relleu els aspectes més rellevants de la institució universitària que puguin ser d'interès per a un públic ampli i d'abast internacional. Per aquesta mateixa raó la revista s'edita en tres llengües, català, espanyol i anglès.

La revista s'adreça a un públic considerablement més ampli que la revista en paper ja que la distribució podrà ser molt més àgil i global: alumnes i famílies, alumni, centres de pràctiques, mitjans de comunicació, institucions educatives, organismes i empreses col·laboradores, centres de recerca... També es vol que incideixi en el nivell de la comunicació institucional fent una aproximació més aprofundida i rigorosa als esdeveniments i activitats formatives, de recerca, de transferència de coneixement i de relació amb l'entorn territorial i internacional, pel fet que, sempre que sigui possible, serà relatada pels mateixos protagonistes.

La Universitat d’Estiu arriba a la 24 edició celebrant deu anys de l’escola d’estiu de Literatura Infantil i Juvenil de Montserrat

Lun, 05/13/2019 - 14:38

La Universitat d’Estiu de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya, arriba a la XXIV edició amb una àmplia oferta acadèmica i cultural, amb 32 activitats acadèmiques, entre cursos i jornades, i amb una proposta d’activitats culturals que es desenvoluparan des d’ara i fins al 27 de juliol. Una de les novetats d’enguany és la celebració del 10è aniversari d’un dels seus cursos més emblemàtics, l’escola d'estiu de Literatura Infantil i Juvenil, que se celebra del 2 al 4 de juliol a Montserrat.

Així ho han explicat els seus responsables, el vicerector de Relacions Internacionals, Joan Masnou, i la responsable de l’Oficina Cultural de la UVic, Montserrat Simon, durant la presentació de l’edició d’enguany, que ha tingut lloc al claustre de Casa Convalescència.

 10 anys d’escola d’estiu de Literatura Infantil i Juvenil a Montserrat

Fa deu anys va tenir lloc la primera Escola d’Estiu de la Literatura Infantil i Juvenil a Montserrat amb unes jornades sobre el paisatge en la literatura infantil i juvenil. Començava així un projecte que s’ha anat consolidant amb el temps i per al quan han passat 354 alumnes de l’àmbit de l’ensenyament, la biblioteca infantil, de la recerca o simplement interessats per aprofundir en els diferents aspectes del llibre infantil i juvenil. L’edició d’enguany se centra en el fet de viure la literatura des de la paraula, el ritme i les bones històries, que permetrà reflexionar sobre la vivència literària a la infància i la joventut  i sobre allò que fa possible una experiència literària de qualitat en diferents contextos.

Segons ha explicat la professora M. Carme Bernal en nom de les coordinadores del curs, “aquesta escola va néixer de l’afany de dues institucions la UVic-UCC i l’Abadia de Montserrat, que hi ha abocat un gran esforç cada any”. Per això, una de les activitats de l’edició d’enguany serà un homenatge al Pare Josep Massot “per la seva vinculació amb la cultura popular i la literatura i també per haver-ne estat un gran dinamitzador”.

Homenatge al Centre de Normalització Lingüística d’Osona

El Centre de Normalització Lingüística d’Osona, que enguany fa trenta anys, serà la institució homenatjada en el marc de la inauguració de la Universitat d’Estiu, que tindrà lloc el dia 6 de juny a les 19.30h, a la sala de la Columna de l’Ajuntament de Vic. L’encomi anirà a càrrec de la professora de la Facultat d’Educació, Traducció i Ciències Humanes Mariona Casas. És costum que durant l’acte d’inauguració de la Universitat d’Estiu es reti homenatge a una persona o institució que hagi destacat per la seva aportació al millorament de la societat des de qualsevol àmbit de treball, sigui cultural, social, artístic, econòmic o empresarial.

Buscant el rigor i la qualitat

Amb una previsió de matrícula de 500 persones, la Universitat d’Estiu d’enguany oferirà 2100 hores de formació en els àmbits de la salut i benestar social, les ciències, tecnologia i enginyeria, empresa, comunicació, educació i societat, esport llengües i traducció i disseny, a més d’un campus internacional. Segons Joan Masnou, “ja fa anys que ens vam proposar mantenir el rigor i la qualitat, més que no pas augmentar el nombre d’estudiants” i així ho demostra el nivell de satisfacció dels estudiants que l’any passat van atorgar una qualificació de 4,86 sobre 5.

Com a novetat de la programació, destaca el curs “Desxifrant Enigma: bioinformàtica a les aules”, destinat a professorat de Batxillerat per promoure l’interès per a les biociències entre els joves, o bé “Capgirant l’educació física: cohesió, cooperació i avaluació autèntica”, adreçat a professorat de primària i secundària, amb l’objectiu de donar a conèixer recursos i instruments i activitats per a millorar les sessions d'educació física en els centres educatius. Des del Campus UManresa tornen les escoles per a persones emprenedores a Manresa, al Berguedà i al Moianès, entre altres activitats.

Totes aquestes activitats programades, que impliquen gairebé un centenar de docents, compten amb la col·laboració i la implicació directa d’una setantena d’entitats i se celebren en onze municipis de la Catalunya central com Avinyó, Berga, Granollers, Manresa, Moià, Montserrat, Olot, Perafita, Santa Creu de Jutglar i Vic, a més de Barcelona.

Les activitats acadèmiques proposades es dirigeixen a un públic ampli i generalista, tot i que el perfil de l’estudiant és majoritàriament femení, major de trenta anys, professional, inserida al mercat laboral i que troba útil la formació per al seu desenvolupament professional i personal.

Plataforma Cultural

Tal com ha explicat Montserrat Simon, dins la plataforma cultural d’enguany destaca, a més de  l’homenatge al Centre de Normalització Lingüística dins l’acte d’inauguració de la Universitat d’Estiu, l’exposició “Homenets. Reflexions gràfiques de Miquel Tuneu sobre la condició humana”, que es podrà veure a l’espai Vernis des del 4 de juny  al 15 de juliol. També s’ha programat l’exposició ‘Muntanyes de publicitat’ en col·laboració amb el Festival de cinema de Muntanya de Torelló; i les exposicions ‘Orfenesa i tradició literàries: escriptores d’Osona’ i ‘Dissenyadores gràfiques’, entre altres. També es compten dins els actes de la plataforma cultural els XV Tallers musicals d’Avinyó (del 15 al 26 de juliol), el Festival Nits de Cinema Oriental (del 15 al 21 de juliol), la conferència ‘Mig segle de residència a l’Orient Mitjà’ a càrrec del periodista Tomàs Alcoverro (10 de juliol) dins les VI Jornades Horitzó Àsia, i l’estrena de l’espectacle de l’Aula de Teatre (30 de maig a les 21h a l’Institut del Teatre de Vic).

Un cop finalitzada la presentació, les coordinadores de l'escola d'estiu de Literatura Infantil i Juvenil, M. Carme Bernal, Carme Rubio i Vanesa Amat, han rebut un reconeixement en nom de la Universitat d'Estiu.

La Càtedra de Salut Mental col·labora en l’organització del congrés estatal sobre Alteracions de la Conducta

Lun, 05/13/2019 - 11:30

La Càtedra de Salut Mental de la UVic-UCC col·laborarà en l’organització del cinquè congrés estatal sobre Alteracions de la Conducta, que tindrà lloc el 23 de maig al Palau de Congressos de Barcelona (Fira de Montjuïc). Aquesta trobada, que portarà per títol “Dels serveis i programes als drets”, enllaçarà amb el dotzè congrés europeu de Salut Mental en la Discapacitat Intel·lectual, que començarà el mateix dia, s’allargarà fins al 25 de maig i tindrà lloc al mateix espai. Les fundacions Althaia i AMPANS organitzen el congrés estatal i li donen continuïtat amb l’internacional en col·laboració amb el comitè directiu de l’Associació Europea de Salut Mental en la Discapacitat Intel·lectual (EAMHID). El director executiu de la càtedra, Pere Bonet, és un dels principals impulsors del congrés, a banda d’un dels ponents.

El congrés serà un punt de trobada i d’intercanvi d’experiències entre professionals i experts de diferents disciplines. A través de diferents ponències es posaran sobre la taula models d’abordatge de l’atenció a les persones amb discapacitat intel·lectual que pateixen alguna alteració de la conducta, posant un èmfasi especial en el respecte pels seus drets. Es donaran a conèixer diferents programes i serveis que hi ha a Catalunya, a Espanya i a d’altres països del món, entre els quals el treball conjunt des dels àmbits social i de la salut de les fundacions AMPANS i Althaia. Entre els ponents figura Roger Banks, president de la EAMHID, que participarà en una taula rodona i impartirà una sessió pràctica.

Pel que fa al congrés europeu de Salut Mental en la Discapacitat Intel·lectual, amb periodicitat bianual, per primera vegada tindrà Barcelona com a escenari. A través de debats i de la presentació d’estudis científics a càrrec de ponents internacionals, el congrés es plantejarà com fer front als trastorns de la conducta des de diferents serveis (educatius, sanitaris i comunitaris). També reflexionarà sobre com millorar el benestar i la qualitat de vida de les persones amb discapacitat intel·lectual i amb malaltia mental que presenten alteracions de la conducta.

Ambdós congressos s’adrecen especialment a professionals dels àmbits de la salut, l’educació i l’atenció directa, així com a persones amb discapacitat i malaltia mental i les seves famílies. La inscripció pot fer-se només al congrés d’Alteracions de la Conducta, o de manera combinada amb el congrés de Salut Mental a través de la seva pàgina web.

Els degans demanen a l'Aneca un segell internacional de qualitat única per a totes les facultats

Lun, 05/13/2019 - 11:15

Els degans de Medicina aprofitaran la seva XXXI Assemblea, que se celebra a Navarra, per demanar a l'Aneca un segell internacional de qualitat únic per a totes les facultats, requisit imprescindible per fer l'especialitat o exercir com a metge als EUA a partir de 2023.

Mig centenar de degans i vicedegans de Medicina de tot Espanya es donaran cita, a partir de demà i fins divendres, a la XXXI Assemblea Nacional de la Conferència Nacional de Degans de les Facultats Espanyoles de Medicina, una cita anual que, en aquesta ocasió i per primera vegada en la història d'aquestes trobades, acull una facultat privada, concretament la de la Universitat de Navarra. A la sempiterna queixa dels docents per la proliferació de facultats, la cita de Navarra sumarà altres temes, com la revisió dels criteris d'acreditació docent, la cotització a la Seguretat Social de les pràctiques del grau o l'acreditació de les facultats espanyols per que els seus graduats puguin cursar l'especialitat o exercir als Estats Units.

L'acreditació internacional de les facultats espanyoles de Medicina pel que fa als estàndards acadèmics que fixa Estats Units és un primer pas imprescindible perquè els estudiants espanyols puguin cursar l'especialitat o seguir la seva carrera professional en aquest país. Com avança Pablo Lara, president de la Conferència de Degans, cada universitat pot gestionar aquesta acreditació de forma individual, però l'òrgan que agrupa els degans prefereix que es l'Agència Nacional d'Avaluació de la Qualitat i Acreditació (Aneca) la que centralitzi el procés amb un procediment únic per a la titulació de Medicina, com ja passa amb les d'Enginyeria, Informàtica i Química.

La Comissió Permanent de la Conferència Nacional de Degans va mantenir el passat 20 de març una primera reunió amb els directors de l'Aneca i de la Divisió d'Ensenyaments i Institucions per abordar aquest tema. Encara Lara defineix aquesta primera trobada com a "positiu", matisa que el "sí" definitiu de l'Agència estatal dependrà de "les seves disponibilitats pressupostàries i de personal".

Secundino Fernández, degà de la Facultat de Medicina de Navarra, secretari de la Conferència de Degans i amfitrió de la XXXI Assemblea, recorda que el límit fixat per Estats Units per disposar d'aquesta acreditació és 2023, "de manera que ja disposem d'un horitzó temporal limitat. Cada vegada són més els estudiants que opten per fer la seva especialitat i, sobretot, per exercir la seva carrera als Estats Units, i no em refereixo només als d'altres països, alguns nord-americans -que, per descomptat-, sinó també als espanyols . Tot i que cada facultat podria sol·licitar l'acreditació pel seu compte, recorrent a alguna agència internacional d'acreditació, l'idoni seria que totes les facultats espanyoles de Medicina poguessin acollir-se a un procediment únic, homogeni i coordinat per l'Agència per a l'obtenció d'aquest segell internacional " .

Tot i els condicionants econòmics de l'Agència, el degà de Navarra coincideix amb Lara en què la predisposició del director de l'Aneca és "molt bona, perquè li consta que és una demanda cada vegada més generalitzada en totes les facultats. De fet, en aquesta reunió va manifestar que la prioritat de l'Aneca és que el proper segell internacional de qualitat que s'aprovi sigui, precisament, el de medicina ".

Cotització de les pràctiques

Pel que fa a la cotització de les pràctiques dels estudiants de Medicina, la reunió de Navarra servirà perquè els degans facin pública la seva postura unànime sobre el tema. Després de la publicació del Reial decret llei 28/2018 (BOE de 29 de desembre), que inclou l'obligatorietat d'incorporar al règim general de la Seguretat Social als estudiants que realitzen les seves pràctiques acadèmiques externes, la Conferència de Degans ha demanat al Ministeri de Ciència i universitats que sigui la pròpia Seguretat Social la que assumeixi en la seva integritat la cotització dels alumnes de Medicina, de manera que no sigui gravosa ni per a les universitats ni per als hospitals associats a elles.

En representació del Ministeri de Sanitat, està previst que demà inauguri les sessions de treball de l'Assemblea Maria Àngels Orive, sotsdirectora d'Ordenació Professional, amb una taula rodona sobre l'Examen MIR i les especialitats mèdiques, que moderarà Juan Antonio Vargas, degà de la Facultat de Medicina de la Universitat Autònoma de Madrid i tresorer de la Conferència de Degans.

La UVic-UCC, la Facultat de Medicina i el Vall d'Hebron Institut d'Oncologia signen un conveni de col·laboració en recerca oncològica

Mié, 05/08/2019 - 17:19

La Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC), la Facultat de Medicina i el centre de recerca Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO) han signat un conveni aquest dimecres al migdia a la Facultat de Medicina de la Universitat. L’acord, que engloba aspectes acadèmics així com de recerca i transferència de coneixement, l’han signat el president de la Fundació d’Estudis Superiors en Ciències de la Salut (FESS), Josep Arimany, el rector de la UVic-UCC, Josep-Eladi Baños, i el director del VHIO Josep Tabernero.

Per a Arimany, que ha presidit l’acte, és “una gran notícia que una institució puntera com el VHIO hagi volgut confiar en un projecte territorial com el nostre: una facultat de medicina jove i amb molta il·lusió”. Tabernero, que també és el cap de servei d’oncologia de l’hospital Vall d’Hebron, ha explicat que el conveni té tres pilars bàsics. El primer és promoure la recerca clínica “perquè els malalts tinguin els millors tractaments a Vic o a Manresa i es facin diagnòstics amb més precisió”, ha dit. El segon és el pilar acadèmic, que passa per la incorporació de Tabernero com a professor titular de l’assignatura d’Oncologia-Hematologia del grau de Medicina i oferir “formació avançada als professionals vinculats a la Universitat o als centres hospitalaris”. I finalment el tercer pilar, afavorir l’activitat investigadora més translacional per afavorir “el diagnòstic precoç i les previsions temporals, així com determinar millor les causes de la malaltia”.

Tabernero ha destacat “el model pedagògic de la Facultat basat en l’aprenentatge de casos clínics” com un dels motius per incorporar-se a la UVic-UCC, i el fet que les dues institucions comparteixen “un model de governança similar, una fundació privada amb forts vincles amb l’administració pública”. 

El rector de la UVic-UCC, Josep-Eladi Baños, ha assegurat que l’arribada del VHIO a la Universitat és “molt positiva” i ha agraït al seu president que “siguin aquí per ajudar-nos a avançar cap a l’excel·lència”. Per a Baños, Vic i la Facultat de Medicina compten amb una sensibilitat especial a l’hora de situar el pacient al centre del procés de l’atenció mèdica.

 

L’Hospital Universitari de Vic posa en marxa la nova Unitat d'Hospitalització de Salut Mental

Jue, 05/02/2019 - 11:16

Aquest dilluns 29 d'abril, s’ha estrenat la nova Unitat d'Hospitalització de pacients aguts i subaguts de Salut Mental del Consorci Hospitalari de Vic, que s’ubica a la setena planta de l’Hospital Universitari de Vic. Les obres, que van començar a mitjans de l’any passat i que han estat finançades pel Servei Català de la Salut, han suposat la reforma completa de tota la planta hospitalària.

Avui a primera hora del matí, tots els pacients psiquiàtrics ingressats –que fins ara estaven a la planta 3:1- ja s’han traslladat a les noves instal·lacions.

A l'Hospital Universitari de Vic ingressen cada any unes 230 persones per tractar-se d'una fase aguda relacionada amb un problema de salut mental. L'estada mitjana és de quatre setmanes, tot i que oscil·la entre uns pocs dies (aguts) i diversos mesos (subaguts), i la seva recuperació continua després en els diferents recursos ambulatoris: hospital de dia, consultes, programes de seguiment…

Per les característiques d'aquestes patologies, durant el temps que els pacients estan hospitalitzats cal vetllar alhora tant per la seva seguretat com pel seu confort. Les noves instal·lacions ocupen la totalitat de la planta 7 i disposen de més espai, més claror natural i la possibilitat de sortir a una gran terrassa exterior. Tot, mantenint les mesures de control d'accés que garanteixen la confidencialitat i la seguretat.

Espais que afavoreixen la recuperació

Els espais de la nova unitat combinen la visió més innovadora en l'atenció i tractament de les persones ingressades per problemes psiquiàtrics, amb una concepció arquitectònica basada en crear ambients terapèutics, segurs i de convivència que n'afavoreixin la recuperació. En conjunt, són més de 1.200 metres quadrats que inclouen:

 • Àrea de descans amb habitacions individuals i dobles, amb capacitat per a 22 pacients i espais comuns de relaxació
 • Àrea de convivència amb jardí interior, aquari, menjador i sales d'estar
 • Dues sales d'activitats i un gimnàs
 • Espai de trobada amb els familiars
 • Gran terrassa exterior
 • Control central d'infermeria amb visió perifèrica
 • Dependències per als professionals: despatxos, magatzem, habitació de guàrdia, office i sala de reunions
 • Control d'accessos compartimentat per àrees
 • Vestíbul, sala d'espera i armariets per a les visites

Professionals, usuaris i familiars participen en el disseny dels espais

La unitat de Salut Mental és fruit d'un procés participatiu per dissenyar un entorn pensat específicament per acollir i tractar aquest tipus de pacients. Primer, els professionals de Psiquiatria van definir com havia de ser i d'organitzar-se l'assistència -el pla funcional- i, a partir d'aquí, les característiques que havien de tenir els espais. Aquest projecte inicial es va explicar a pacients i familiars, que van aportar-hi millores des de la seva experiència. Una participació que es veu reflectida, també, en la retolació dels espais, creada amb la col·laboració dels usuaris d’Osonament. A principis d'abril, es van organitzar jornades de portes obertes per mostrar les noves instal·lacions a tots ells.

16 nous especialistes completen la seva formació als hospitals i CAP d’Osona

Lun, 04/29/2019 - 16:37
 • El Consorci Hospitalari de Vic organitza un acte de comiat a la darrera promoció de residents, que han passat entre 2 i 5 anys formant-se com especialistes als centres sanitaris de la comarca

Noves cirurgianes, geriatres, traumatòlegs, llevadores... L’Hospital Universitari de Vic va acollir ahir l’acte de comiat a la darrera promoció de residents del Consorci Hospitalari de Vic (CHV). Són 16 metges/esses i infermeres que, després de passar entre 2 i 5 anys formant-se als centres sanitaris d’Osona, finalitzen la seva etapa docent per convertir-se en professionals de ple dret en les seves especialitats.

La cap d’estudis, Susanna Vilaseca, els va agrair la seva dedicació durant els anys que han format part de l’equip del CHV i els va encoratjar a “entomar els projectes de futur sense deixar de voler aprendre i créixer, i sent fidels al que sou”. La directora assistencial, Rosa Morral, els va fer arribar l’agraïment dels professionals de l’entitat “per tot el coneixement compartit i pel creixement demostrat”, mentre que la directora de Transferència del Coneixement, Núria Roger, els va animar a “demostrar el que espera la societat de vosaltres, que sigueu els garants de l’excel•lència”.

En concret, aquest mes de maig completen la formació una especialista en Cirurgia General i un de Traumatologia (especialitats que requereixen 5 anys de formació), dues especialistes en Geriatria (formades conjuntament amb l’Hospital Universitari de la Santa Creu) i una de Psiquiatria (4 anys), així com dues infermeres llevadores (2 anys). També finalitzen el període de residència vuit metges i una infermera d’Atenció Familiar i Comunitària de les unitats docents de l’ICS Catalunya Central i d’ACEBA, que s'han format en col·laboració entre els hospitals del CHV i els centres d'atenció primària d’Osona.

Els residents mostren el seu potencial investigador

Coincidint amb l’acte de comiat, l’Hospital Universitari de Vic va organitzar també una nova edició de la Jornada Científica de Residents. Dividida en tres blocs –infermer, quirúrgic i mèdic– els residents del CHV que participen en projectes d’investigació  van donar a conèixer els resultats de la seva activitat de recerca. I és que la possibilitat que ofereix el CHV de fer la tesi doctoral i de fer recerca durant el període de residència és un complement molt ben valorat per part dels metges/esses i infermeres que trien el Consorci per cursar la seva especialització.

En l’actualitat, el Consorci Hospitalari de Vic compta amb 71 residents en actiu, que estan en diferents anys del seu període de formació en un total de 9 especialitats.

Es crea l’Observatori d’Humanitats en Medicina, pioner a Catalunya

Mié, 04/24/2019 - 14:00
 • Treballar la salut, la societat i la cultura de manera transversal és el principal objectiu del projecte

L’Ajuntament d’Olot, la Facultat de Medicina de la UVic-UCC i la Fundació Hospital d'Olot i Comarcal de la Garrotxa desenvoluparan aquest 2019 l’Observatori d’Humanitats en Medicina.

L’Observatori, amb seu a l’Hospital d’Olot, neix amb l’objectiu de promoure el desenvolupament de les humanitats integrades en les ciències de la salut com a eina fonamental en l’adquisició de competències transversals, emfatitzant en els punts d’intersecció entre salut, societat i cultura.

Les tres institucions es comprometen a crear sinergies perquè aquesta transversalitat es faci evident en els tres àmbits: docència, investigació i cultura. La Facultat de Medicina aportarà els instruments acadèmics necessaris per a la promoció del projecte, des d’investigació acadèmica fins a suport i estructura institucional. L’Ajuntament d’Olot posa a disposició de l’Observatori l’estructura de la Regidoria de Cultura per a la celebració d’activitats. Finalment, la F. Hospital d’Olot es consolida com a seu del projecte i n’adopta el lideratge, a més d’oferir les seves instal·lacions per a la realització de cursos, seminaris, conferències i/o espai de trobada, i ser l’espai de referència en aquestes matèries.

A efectes pràctics, això aportarà alumnes del Grau en Medicina a l’Hospital d’Olot a fer unes primeres estades acadèmiques, situarà el centre hospitalari com un equipament cultural més a la ciutat i s’organitzaran una sèrie d’activitats aquest 2019 per reflexionar sobre algunes dicotomies construïdes culturalment.

Potenciar l’activitat docent dels professionals de l’Hospital, treballar en xarxa i transversalment i obrir algunes línies d’investigació dins les possibilitats del centre són d’altres efectes col·laterals que comportarà l’Observatori a la Garrotxa.

Activitats de l’Observatori aquest 2019

Aquest 2019 l’Observatori d’Humanitats en Medicina ha presentat cinc activitats, sota el títol: “Límits i coneixement: ciència i humanitats a la sanitat el segle XXI”. Unes sessions que tractaran les relacions entre humanitats i salut des de diferents perspectives.

La coordinadora del Centre d’Estudis Sanitaris i Socials de la UVic-UCC Marina Geli va ser l’encarregada de la conferència inaugural, el passat 17 de gener, i va reflexionar sobre el sistema sanitari i els diferents punts de vista que tenim en funció del gènere. La segona sessió va ser el 7 de març, amb la taula rodona “Diversitat, salut i gènere”.

La propera serà el 13 de juny amb la conferència “Ciència, medicina i humanitats: una aproximació a la història”, a càrrec de Xavier Roqué i Carlos Tabernero de la Universitat Autònoma de Barcelona; a l’octubre es farà una taula rodona sobre el programa del Pacient expert a la Garrotxa; i el novembre, coincidint amb el cinquè aniversari del trasllat de l’Hospital d’Olot, es presentarà un documental.

Totes les sessions es porten a terme a la sala d’actes de l’Hospital d’Olot els dijous, a les 19 h del vespre. Podeu consultar els ponents i el contingut de les sessions a la pàgina web de la Fundació: www.hospiolot.com.

El Clúster Salut Mental reelegeix Althaia per presidir l’entitat fins al 2021

Mié, 04/17/2019 - 11:36
 • L’assemblea general ha decidit per unanimitat que el Dr. Pere Bonet, en representació d’Althaia, segueixi al capdavant del clúster durant dos anys més 
 • L’entitat treballa per promoure el desenvolupament de la investigació i la creació de sinergies per poder oferir el millor suport a les persones que pateixen malalties mentals i a les seves famílies

La Fundació Althaia, representada pel Dr. Pere Bonet, continuarà presidint el Clúster Salut Mental Catalunya durant dos anys més. Així ho ha decidit l’assemblea general del clúster, que per unanimitat ha reelegit el Dr. Bonet en el càrrec de president, el qual seguirà al capdavant de l’entitat fins al febrer del 2021. El clúster agrupa iniciatives específiques en Salut Mental amb l’objectiu de promoure el desenvolupament de la investigació, la transferència de coneixement i la creació de sinergies necessàries en aquest àmbit per tal d’impulsar noves estratègiques empresarials i, així, oferir el millor suport a les persones que pateixen malalties mentals i a les seves famílies. 

La Fundació Althaia va assumir la presidència del Clúster Salut Mental Catalunya l’any 2017 de la mà del Dr. Bonet, especialista en Psiquiatria i director de la Càtedra de Salut Mental de la UVic-UCC, per un període de dos anys. Transcorregut aquest temps, els membres de l’assemblea general han renovat la confiança a l’actual junta directiva, que compta amb un ampli suport. 

El balanç dels dos anys últims anys d’activitat del clúster és molt positiu. Durant aquest període s’ha iniciat el procés d’internacionalització de l’entitat amb la creació de la primera missió internacional, que va tenir lloc a Dinamarca. Hi va haver també una missió inversa a Catalunya, amb la qual el clúster danès Welfare Tech va poder conèixer la realitat del sistema de salut mental català. Aquest fet, junt amb la participació en esdeveniments de caràcter internacional com el Mobile World Congress i la Fira Healthio, doten el clúster d’una major rellevància en el sector. A banda, ha impulsat la publicació de la revista Brain. 

En els darrer any el clúster ha incrementat el nombre de socis en un 25% i actualment ja sobrepassa la seixantena d’associats. A la vegada, un 90% dels associats recomanaria que una altra empresa s’associés a l’entitat.

El 25 d’abril es coneixeran els guanyadors dels Premis ADN Emprèn 2019

Mar, 04/16/2019 - 11:19

El lliurament de Premis ADN Emprèn 2019 tindrà lloc el 25 d’abril a la seu de l’empresa Intorex, a Torelló. L’Ajuntament de Torelló, Mas Vinyoles Venture Factory i la Universitat de Vic-UCC organitzen aquesta segona edició d’uns premis que volen ser un reconeixement a la trajectòria dels emprenedors de la Catalunya Central.

L’acte començarà a les 7h amb una benvinguda de totes les parts col·laboradores i just després es passarà la paraula als guanyadors de la primera edició dels Premis ADN Emprèn. Abans del lliurament de guardons als guanyadors del 2019, el president de CECOT, Antoni Abad, oferirà la conferència “De la startup a la multinacional. Un repte de país”. Qualsevol persona que vulgui assistir a l’entrega ha d’inscriure’s escrivint a emprenedoria@gesbisaura.cat.

Vuit comarques participen en els premis ADN Emprèn de la Catalunya Central: Osona, la Garrotxa, el Ripollès, el Bages, el Berguedà, el Moianès, el Solsonès i l’Anoia. D’altra banda, enguany s’hi ha afegit la nova categoria ADN Intraprèn per valorar l’actitud emprenedora dels treballadors dins de les empreses o les administracions. Les altres categories són ADN Starter, ADN Transformar i ADN Gurú.

Els professors Baranchuk i García exposen els avenços de l’electrocardiografia del s. XXI

Lun, 04/15/2019 - 10:49

El passat dijous 11 d’abril va tenir lloc la conferència “L’electrocardiografia al s. XXI” a la Facultat de Medicina de la Universitat de Vic-UCC, en la qual van assistir estudiants de medicina, d’infermeria i professionals sanitaris. La conferència va ser a càrrec dels professors Adrian Baranchuk, de Queen’s University (Canadà) i de Javier García Niebla, de la Universitat de la Laguna (Tenerife).

El degà de la Facultat, el Dr. Ramon Pujol, juntament amb el Dr. Bayés i de Luna van fer la introducció i van donar la benvinguda als dos experts. D’una banda, el professor García va començar explicant el paper dels infermers i infermeres en l’electrocardiografia, el qual requereix d’una gran responsabilitat per part dels professionals. Va exposar diversos casos i possibles errors que es poden cometre, així com també va proporcionar les dades necessàries per poder-los identificar.

Després, el professor Baranchuk va destacar l’important paper que té l’electrocardiograma, ja que és una eina fàcil, barata i accessible per a tothom. Hi ha pocs objectes en la medicina que permetin fer un diagnòstic, un pronòstic i un seguiment del pacient i és per això que no hi ha cap mètode que hagi sigut capaç de substituïr-lo. La majoria l’integren, però cap d’ells l’ha aconseguit substituir, ja que no són igual d’accessibles.

Finalment, la conferència va finalitzar amb el professor Baranchuk exposant les millores i els avenços de l’electrocardiografia durant aquests últims 100 anys, així com el què encara està pendent de millorar.

La Càtedra de Salut Mental UVic-UCC impulsa una jornada formativa sobre la modificació de la capacitat d’obrar en salut mental

Jue, 04/04/2019 - 19:21
 • Tindrà lloc aquest dijous, 4 d’abril, a la Sala d’actes de l’Hospital Sant Joan de Déu de Manresa
 •  S’adreça especialment a professionals socials i sanitaris, persones afectades i familiar
 • La sessió està organitzada per diferents entitats socials i sanitàries de la Catalunya Central amb la coordinació de la Càtedra de Salut Mental

 La sala d’actes de l’Hospital Sant Joan de Déu de Manresa acollirà aquest dijous, 4 d’abril, la jornada La modificació de la capacitat d’obrar en salut mental. Es tracta d’una sessió formativa organitzada per diferents entitats socials i sanitàries del territori sota la coordinació de la Càtedra de Salut Mental UVic-UCC amb l’objectiu de donar a conèixer la situació actual i els canvis normatius previstos en relació a aquest tema.

La capacitat d’obrar és la facultat que té una persona o entitat per realitzar actes jurídics, és a dir, per posar en pràctica els drets i obligacions que li corresponen. En determinades situacions, la capacitat d'obrar pot ser difícil d'exercir. Pot ser el cas de persones que, a causa de les seves condicions físiques o psíquiques, no estan en situació de decidir, administrar els seus béns o tenir cura d’ells mateixos i necessiten d’una persona que complementi o assumeixi legalment aquesta responsabilitat. És aquí on caldria una modificació de la capacitat d’obrar.

L’objectiu de la jornada és explicar les condicions actuals de la modificació de la capacitat d’obrar, donar a conèixer les figures jurídiques actuals de suport a la capacitat de decidir i apuntar els canvis normatius previstos arrel de l’aplicació de l’article 12 de la Declaració dels Drets Humans de les persones amb discapacitat, que afecta la modificació jurídica de la capacitat d’obrar donant un pes més significatiu a les preferències i voluntats de la persona afectada.

La jornada, que està oberta a tota la ciutadania, s’adreça especialment a professionals socials i sanitaris, persones afectades i familiars. Podeu consultar el programa i fer les inscripcions en aquest enllaç.

La jornada està coorganitzada per la Fundació Althaia, el Col·legi Oficial de Treball Social de Catalunya, la Fundació Germà Tomàs Canet, la Federació Salut Mental Catalunya, la Fundació Tutelar Santa Maria de Comabella, la Fundació Tutelar L’Esguard, el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya i la coordinació de la Càtedra de Salut Mental UVic-UCC. 

Aquesta és la primera activitat formativa que impulsa la Càtedra de Salut Mental UVic-UCC, que va iniciar l’activitat el passat mes de gener.

El programa

La presentació de la jornada anirà a càrrec de Laia Pérez, coordinadora de la Unitat de Tuteles del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat, i Pere Bonet, director executiu de la Càtedra de Salut Mental UVic-UCC.

La primera taula, que tractarà sobre la Modificació de la capacitat jurídica: com es regula actualment, estarà moderada per l’advocat David Caselles i comptarà amb la participació de Silvia Mañas, degana del Jutjat de primera instància i instrucció de Manresa, i de Mercè Basas, metgessa forense dels Jutjats de Manresa.

Les Figures de protecció de la capacitat jurídica actuals seran el tema de la segona taula, que moderarà Oriol Imbernon, treballador social de l’EAP Piera. Hi intervindran la notària Almudena Castro i l’advocada Imma Aliberch.

La tercera taula debatrà sobre les Perspectives de futur en el dret a la capacitat jurídica en salut mental. Moderada per Mònica Carrilero, tècnica de la Federació Salut Mental Catalunya, comptarà amb les intervencions de Núria Pi, cap de l’àrea jurídica de Support-Fundació Tutelar Girona, i FJ. Eiroa-Orosa, vicepresident de la Federació Veus.

La jornada comptarà també amb la participació de Laura Vilagrà, gerent de la Fundació Tutelar Santa Maria de Comabella.

La cloenda anirà a càrrec de Valentí Junyent, alcalde de Manresa, i Manel Jovells, director general de la Fundació Althaia.

Esther Dalfó participa al VII Worm Meeting

Mar, 04/02/2019 - 19:34

La Dra. Esther Dalfó, professora agregada de Ciències Bàsiques a la Facultat de Medicina de la UVic-UCC ha participat i coorganitzat el VII Spanish Worm Meeting, un congrés celebrat a l’ICFO (Institut de Ciències Fotòniques, Castelldefels) i al CRG (Centre de Regulació Genòmica, Barcelona) durant els dies 28 i 29 de març. Entre les entitats col·laboradores destaca la participació de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC. 

Aquesta és la setena trobada biennal per a la comunitat científica del territori espanyol que treballa amb C elegans (Caenorhabditis elegans). Aquest organisme és un nematode que s’utilitza per a fer recerca bàsica als laboratoris. Es tracta d’un model senzill que serveix per explicar vies evolutives i mecanismes molt més complexos, ja que conserva moltes de les vies de senyalització i mecanismes amb la resta de mamífers. D’aquí la seva rellevància per a l'estudi de malalties humanes.

En el marc del congrés, la Dra. Dalfó va fer l’ obertura de l’acte i també va presentarels seus resultats sota el títol The Small GTPase RAC1/CED-10 Is Essential in Maintaining Dopaminergic Neuron Function and Survival Against α-Synuclein-Induced Toxicity. En aquesta xerrada la Dra. Dalfó va explicar part de la seva recerca, basada en la investigació de malalties neurodegeneratives, concretament la malaltia de Parkinson. A partir del model de C elegans i corroborat amb models cel·lulars humans, l’equip liderat per la Dra. Dalfó ha demostrat recentment que a la malaltia Parkinson una proteïna anomenada RAC1 no funciona correctament, i que és esencial per mantenir la supervivència de les neurones dopaminèrgiques, les primeres que resulten afectades en aquesta malaltia.

Actualment ja s’estan estudiant els mecanismes que depenen d'aquesta proteïna per a trobar possibles tractaments.

30 alumnes participen a les Jornades d’Estudiants de Medicina de Catalunya a Vic

Lun, 04/01/2019 - 16:01
 • L’alcaldessa de Vic, Anna Erra, va presidir l’acte acompanyada de la consellera de Salut, Alba Vergés, en la seva primera visita institucional a l’Ajuntament de Vic

La consellera de Salut de la Generalitat de Catalunya, Alba Vergés, va participar el divendres passat a la Sala de la Columna en l’acte de benvinguda de les Jornades d’Estudiants de Medicina de Catalunya (JEMCAT), en un acte organitzat per l’Associació d’Estudiants de Medicina de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC). 

L’acte presidit per l’alcaldessa de Vic, Anna Erra, i el president de la Fundació d’Estudis Superiors en Ciències de la Salut (FESS), Josep Arimany, va reunir uns quaranta estudiants de Medicina de les diverses facultats que hi ha a Catalunya, incloent-hi la de Vic. Tant Vergés com Erra van posar en valor la Facultat de Medicina de Vic, on s’hi està formant la segona promoció.

La consellera de Salut va signar el llibre d’honor acompanyada de l’alcaldessa, la delegada del Govern a la Catalunya Central, Alba Camps, i regidors i regidores del consistori.

Les JEMCAT són unes jornades que reuneixen estudiants de medicina de tota Catalunya per parlar sobre la carrera i debatre sobre els temes relacionats amb el món mèdic i la salut que afecten també als estudiants. Enguany s'ha celebrat la XXVII edició durant els dies 29, 30 i 31 de març, un espai on els estudiants es poden platejar problemes i buscar solucions de manera conjunta.

La consellera Vergés visita la nova unitat de Salut Mental

Lun, 04/01/2019 - 15:37

Els nous espais combinen l'enfocament més innovador en l'atenció i tractament dels pacients ingressats per problemes psiquiàtrics i l'ús de l'arquitectura per crear espais de convivència segurs i terapèutics. Uns 230 pacients ingressaran cada any a la unitat per tractar-se d'una fase aguda relacionada amb un problema de salut mental.

La consellera de Salut de la Generalitat, Alba Vergés, va visitar divendres a la tarda l'Hospital Universitari de Vic per conèixer la nova Unitat d'Hospitalització de pacients aguts i subaguts de Salut Mental. Era el primer cop que es presentaven en públic aquests nous espais -es posaran en funcionament a finals d'abril- on es combina la visió més innovadora en l'atenció i tractament dels pacients ingressats per problemes psiquiàtrics, amb una concepció arquitectònica basada en crear espais terapèutics, segurs i de convivència que n'afavoreixin la recuperació.

Durant la visita, els representants del Consorci Hospitalari de Vic i del Servei de Salut Mental van mostrar les instal·lacions i van explicar com funcionarà a nivell assistencial la nova unitat.

Seguretat i confort

A l'Hospital Universitari de Vic ingressen cada any unes 230 persones per tractar-se d'una fase aguda relacionada amb un problema de salut mental. L'estada mitjana a hospitalització és de quatre setmanes, tot i que oscil·la entre uns pocs dies (aguts) i diversos mesos (subaguts), i la seva recuperació continua després en els diferents recursos ambulatoris (hospital de dia, consultes, programes de seguiment...).

Per les característiques d'aquestes patologies, cal vetllar alhora tant per la seguretat com pel confort dels pacients. En aquest sentit, les noves instal·lacions disposen de més espai, més claror natural i la possibilitat de sortir a una gran terrassa exterior. Tot, mantenint les actuals mesures de control d'accés que garanteixen la confidencialitat i la seguretat.

Espais que afavoreixen la recuperació

Finançada pel Servei Català de la Salut, la nova unitat es va començar a construir a mitjans de l'any passat i ha suposat la reforma completa de la planta 7 de l'Hospital.

 • En conjunt, són més de 1.200 metres quadrats que inclouen:
 • Àrea de descans amb habitacions individuals i dobles, amb capacitat per a 22 pacients i espais comuns de relaxació
 • Àrea de convivència amb jardí interior, aquari, menjador i sales d'estar
 • Dues sales d'activitats i un gimnàs
 • Espai de trobada amb els familiars
 • Gran terrassa exterior
 • Control central d'infermeria amb visió perifèrica
 • Dependències per als professionals: despatxos, magatzem, habitació de guàrdia, office i sala de reunions
 • Control d'accessos compartimentat per àrees
 • Vestíbul, sala d'espera i armariets per a les visites
Participació de professionals, usuaris i familiars

El projecte de la nova Unitat d'Hospitalització de Salut Mental és fruit d'un procés participatiu per dissenyar un entorn pensat específicament per acollir i tractar aquest tipus de pacients. Primer, els professionals de Psiquiatria van treballar durant dos mesos per definir el pla funcional de la unitat -com havia de ser i d'organitzar-se l'assistència- i, a partir d'aquí, les característiques que havien de tenir els espais. Aquest projecte inicial es va explicar als pacients i associacions de familiars, que van aportar-hi millores a partir de la seva experiència. Una participació que es veu reflectida, també, en l'ambientació i retolació dels espais, creada amb la col·laboració dels usuaris de l'entitat Osonament.

Les properes setmanes, s'organitzaran jornades de portes obertes per mostrar les instal·lacions als professionals sanitaris de la comarca, usuaris i familiars. Està previst que els nous espais entrin en funcionament d'aquí a un mes, quan s'hi traslladarà l'activitat que ara es duu a terme a la unitat 3.1 de l'Hospital.

Elisabet Selga assisteix al 63è ‘Annual Meeting of the Biophysical Society’, a Baltimore

Jue, 03/28/2019 - 16:14

El 63è ‘Annual Meeting of the Biophysical Society’, va tenir lloc a Baltimore (EUA), del 2 al 6 de març. Un congrés internacional al que va assistir la Dra. Elisabet Selga, professora d’anatomia de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC. Aquest ‘meeting’ és la trobada anual de biofísics més gran del món, agrupant així més de 8.000 investigadors de 50 països diferents. Un acte que reuneix aproximadament 100 sessions i més de 2.200 presentacions de pòsters.

En el marc del congrés, la Dra. Selga va presentar dos pòsters. El primer, relacionat amb la millora del protocol dels cardiomiòcits (cèl·lules del cor), per així obtenir cèl·lules més semblants a les del cos humà adult, en el qual es mostren els canvis de nivell de funció i expressió gènica i dinàmica del calci. I un segon pòster, que es basa en l’estudi d’una família amb síndrome de Brugada, en el qual s’analitzen pacients amb aquesta malaltia, utilitzant cardiomiòcits derivats de cèl·lules mare dels mateixos pacients.

La Dra. Selga actualment és professora agregada de la Facultat de Medicina i combina la docència amb la recerca a la Universitat de Girona (UdG) i l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona (IdIBGi). Treballa amb aspectes moleculars de les arrítmies cardíaques hereditàries en el grup d’Investigació de l’àrea Cardiovascular i, concretament, estudia els mecanismes fisiopatològics que donen lloc al síndrome de Brugada; la mort sobtada cardíaca i altres malalties relacionades amb aquesta.

Martí Casals parla sobre la importància de la bioestadística en l'esport, als alumnes de la Universitat de Sevilla

Mié, 03/27/2019 - 19:03

El passat 20 de març, Martí Casals, professor de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC i investigador del grup de recerca Sport Performance Analysis Research Group (SPARG) del Centre d'Estudis en Esport i Activitat Física  (CEEAF), va realitzar la conferència “Why is biostatistics important in Sports Science & Medicine?”. La qual s’engloba dins el marc de xerrades que organitza el grup d’investigació FQM328 “Métodos Cuantitativos en Evaluación” del department d’Estadística i Investigació Operativa, de la Universitat de Sevilla. 

En la conferència, Casals va esmentar les oportunitats que poden tenir les noves generacions graduades en dobles graus en l’àmbit de l’estadística i les matemàtiques, per ajudar en reptes de les ciències de l’anàlisi de l’esport. D’altra banda, també va explicar com la bioestadística esportiva està contribuint en la prevenció de lesions, gràcies a l’evolució i l’aposta de la ciència que s’ha fet darrerament en la industria esportiva. 

Una jornada dona a conèixer el treball de la Unitat Funcional de Malalties Autoimmunes Sistèmiques d’Althaia

Mié, 03/27/2019 - 18:06
 • Un centenar de professionals de l’atenció primària i especialitzada del territori participen en la primera Jornada en Malalties Autoimmunes Sistèmiques de la Catalunya Central organitzada per la Fundació Althaia
 • Entre aquestes malalties, causades per un mal funcionament del sistema immunològic de l’organisme, hi ha l’artritis reumatoide i el lupus

La sala d’actes de l’Hospital Sant Joan de Déu va acollir, aquest divendres, la primera Jornada en Malalties Autoimmunes Sistèmiques de la Catalunya Central organitzada per la Fundació Althaia. L’esdeveniment va reunir un centenar de professionals de l’atenció primària i hospitalària especialitzada del territori, que van compartir coneixements i intercanviar experiències. Alhora, es va posar en valor la Unitat Funcional de Malalties Autoimmunes Sistèmiques d’Althaia.

La jornada va comptar amb la intervenció d’especialistes de primer nivell, com el Dr. Miquel Vilardell, catedràtic emèrit de Medicina Interna de la UAB; el Dr. Jaume Alijotas, expert internista i investigador de la Vall d’Hebron, i el Dr. Ramon Pujol, degà de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC.

La jornada va tenir dos objectius fonamentals. En primer lloc, fer una revisió de diferents aspectes relacionats amb les malalties autoimmunes sistèmiques, com la forma de presentació, les exploracions més adequades per al seu diagnòstic, així com l'eficàcia i la seguretat dels diferents tractaments.

En segon lloc, es va posar sobre la taula el treball de la Unitat Funcional de Malalties Autoimmunes Sistèmiques d’Althaia, una unitat multidisciplinària composada per professionals de diferents especialitats, en concret, Medicina Interna, Reumatologia, Dermatologia, Pneumologia, Nefrologia, Digestologia i Laboratori, que de forma coordinada atén persones amb malalties autoimmunes sistèmiques, com són l’artritis reumatoide, el lupus, l’esclerodèrmia, vasculitis, entre d’altres. Des que va entrar en funcionament, el 2015, ha permès un millor control dels pacients amb aquests tipus de patologies.

Les malalties autoimmunes sistèmiques són resultat d’un mal funcionament del sistema immunològic de l’organisme. Apareixen en el 5% de la població adulta i no se’n coneixen les causes. El tret característic comú és l’existència d’inflamació en diferents sistemes orgànics, com les articulacions, pell, ronyó, pulmó, vasos sanguinis... Els tractaments actualment disponibles permeten controlar de forma adequada aquestes malalties.

 

Páginas