Subscriure a Canal Noticies
UVic-UCC rss feed
Actualitzat: fa 40 minuts 47 segons

La Facultat de Medicina de la UVic-UCC acull la reunió dels degans de les Facultats de Medicina de Catalunya

dv., 11/16/2018 - 17:13

Una reunió que se celebra de forma bianual amb l’objectiu d’abordar temes transversals comuns per millorar la docència i avaluació dels estudis de Medicina


Vic, 16 de novembre del 2018. – La Facultat de Medicina de la UVic-UCC ha acollit aquest divendres la reunió que se celebra de forma bianual entre els set degans i la degana de les diverses facultats de Medicina de Catalunya (UB, UAB, UPF, UdL, UdL, URV, UVic-UCC, UIC) a l’edifici de Can Baumann.

El conjunt dels degans i degana es reuneixen semestralment per compartir diversos aspectes dels estudis de Medicina. En aquesta ocasió, i per primera vegada, s’han reunit a Vic per discutir sobre la millora en la docència i l’avaluació dels estudiants de Medicina. Al llarg de la reunió han visitat les noves instal·lacions de la Facultat de Medicina UVic-UCC.

En acabada la reunió, el president de la Fundació d’Estudis Superiors en Ciències de la Salut, Josep Arimany, els ha ofert una visita guiada a l’Ajuntament de Vic i a la Casa Convalescència, seu actual de l’equip de la Fundació Universitària Balmes i rectoral.

Finalment han estat acollits pel rector de la UVic-UCC, Joan Masnou, el director general de la Fundació Universitària Balmes, Joan Turró, la coordinadora de polítiques corporatives de la UVic-UCC, Meritxell Borràs, i la coordinadora del Centre d’Estudis Sanitaris i Socials (CESS), Marina Geli al Restaurant Gastronòmic Santa Clara de les Clarisses.

Arnau Amat i Jordi Martí publiquen un llibre sobre el cos humà per a mestres de primària

dv., 11/16/2018 - 09:53

Arnau Amat i Jordi Martí, professors del Departament de Didàctica de les Arts i les Ciències de la Facultat d’Educació, Traducció i Ciències Humanes (FETCH), acaben de publicar el llibre “Investigem com funciona el cos humà”. Es tracta del segon volum de la col·lecció Petits Talents Científics, i el signen conjuntament amb Irma Darné, mestra de primària de l’Escola Vedruna de Ripoll. El llibre recull 12 activitats perquè el professorat de primària pugui promoure investigacions entre l’alumnat per descobrir els aspectes bàsics de la fisiologia del cos humà.

Les activitats que s’hi recullen són una selecció de les que es van dur a terme al curs Petits Talents Científics per a mestres de primària, organitzat per l’Institut Municipal d’Educació de Barcelona, la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació i l’Obra Social “la Caixa”. El llibre es basa en els plantejaments metodològics en ensenyament i aprenentatge de les ciències amb més consens internacional, el fonament dels quals és “que els infants portin a terme investigacions de la manera més semblant possible a com ho fan els científics experts”, expliquen els autors. Això implica “deixar de banda la cerca d’informació directa a llibres i a Internet, perquè a través d’experiments i de la construcció de maquetes vagin construint una representació de com funciona el cos humà”.

El llibre entronca amb la reflexió sobre com promoure activitats innovadores de ciències a l’aula que durant dos cursos ha fet el grup de treball de ciències a Infantil i Primària del CIFE de la UVic. Alhora, el grup de recerca Coneixement i Didàctica (CODI) i el Departament de Didàctica de les Arts i les Ciències mantenen col·laboracions amb mestres en actiu i escoles de primària per innovar en aquest àmbit. Un dels exemples és el de l’Escola Vedruna de Ripoll, que “ha estat clau no només per posar a prova les activitats a l’aula, sinó per tenir en compte tots aquells coneixements i aspectes concrets d’aula que necessita un mestre per portar-lo a terme”, diuen els autors.

La col·lecció continuarà amb, com a mínim, quatre llibres que cobriran tots els temes del currículum de ciències per als cicles mitjà i superior de primària. Tots els títols publicats estan disponibles en accés obert a la pàgina web de l’Institut d’Educació de Barcelona.

 

La UVic-UCC tindrà un programa de doctorat en Medicina i Ciències Biomèdiques

dt., 11/06/2018 - 12:44

La Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya tindrà, a partir del curs que ve, un nou programa de doctorat en Medicina i Ciències Biomèdiques. L’Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya (AQU) ha donat llum verda al programa, el vuitè que tindrà la Universitat. La matrícula de nou accés s’obrirà el curs vinent, i en total s’oferiran 15 places el primer any i 20 el segon i posteriors.

El programa formarà investigadors en els àmbits de la recerca clínica i biomèdica a través de dues línies de doctorat: per una banda la mèdica, que incorporarà àmbits de treball com l’educació mèdica, la seguretat del pacient, l’epidemiologia clínica i l’envelliment, la cronicitat i els models d’integració assistencials. Per una altra banda, la de ciències biomèdiques, centrada en la biologia cel·lular i molecular, la investigació clínica i traslacional i les noves estratègies terapèutiques.

Tesis orientades a la millora de la pràctica assistencial
Un dels principals objectius del nou programa serà desenvolupar tesis orientades a la millora de la pràctica assistencial a partir de la introducció d’innovacions tecnològiques i d’una visió multidisciplinar del coneixement i de la recerca. En el nou programa hi participaran 18 investigadors de les diferents facultats i centres de la UVic-UCC, vinculats a vuit grups de recerca: Bioinformàtica i Estadística Mèdica (BEM), Cronicitat (C3RG), Data Analysis and Modeling (DAM), Digital Care, Esport i Activitat Física (GREAF), Medicina, Quantitative BioImaging (QuBI Lab) i Reparació i Regeneració Tissular (TR2Lab).

“Aquest gruix investigador és el que ha permès superar el procés de verificació establert per AQU a l’hora de garantir la qualitat d’un nou programa de doctorat”, afirma Antoni Tort, director de l’Escola de Doctorat de la UVic-UCC. Per a Tort, a més, “l’aprovació del nou programa avala la tasca desenvolupada per l’Escola els últims anys i certifica la qualitat de la recerca que es duu a terme a la Universitat mitjançant els doctorats”. El procés de verificació l’ha liderat Marta Otero, vicedegana de Recerca de la Facultat de Medicina, i Núria Roca, de l’Oficina de Doctorat.

Estudiants de la UVic-UCC, externs i internacionals
El programa de doctorat en Medicina i Ciències Biomèdiques pretén captar tant estudiants de la UVic-UCC com externs i internacionals. Al mateix temps, dona continuïtat als graus i màsters que actualment ofereix la Universitat en l’àmbit de les Ciències de la Salut i les Ciències de la Vida. També culmina la implantació de l’estructura acadèmica i d’investigació vinculada a l’Hospital Universitari de Vic i consolida les línies d’investigació actuals dels grups de recerca esmentats.

Aquest nou programa s’afegeix als set que ja té en funcionament la UVic-UCC en la seva Escola de Doctorat: Bioinformàtica; Ciències Experimentals i Tecnològiques; Cures Integrals i Serveis de Salut; Dret, Economia i Empresa; Estudis de Gènere: Cultura, Societat i Polítiques; Innovació i Intervenció Educatives, i Traducció, Gènere i Estudis Culturals. El curs 2017-2018 el nombre d’inscrits en el conjunt de programes de doctorat va ser de 190 estudiants i es van llegir un total de 24 tesis.

Oberta la convocatòria per la Beca social Modolell-Calderó

dc., 10/24/2018 - 16:23

La Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya ha obert la convocatòria de la Beca social Modolell-Calderó composta per 12 beques de 2.000 euros cadascuna. La convocatòria estarà oberta del 26 de setembre al 15 de novembre de 2018 i hi poden optar els estudiants matriculats a la UVic-UCC i empadronats a Osona, que per motius econòmics, socials o familiars es troben en una situació econòmica vulnerable que no els permet assumir el cost de la matrícula.

El passat 4 de maig, la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya juntament amb Càritas, va rebre una herència de 8,3 milions d’euros. Maria Victòria Modolell Trias és el nom de la persona que va deixar aquest llegat a les dues institucions osonenques, amb la intenció que s’invertís en beques educatives, persones grans i infants. Aquesta és la donació més gran que ha rebut la UVic-UCC en els seus 20 anys d’existència.

Maria Victòria Modolell, nascuda a Barcelona i provinent de família burgesa, va casar-se de gran amb l’osonenc Carlos Calderó Saderra i no van tenir mai fills. El marmessor de l’herència, Ramon Vilarrúbia, va manifestar-se satisfet “de complir amb la voluntat del matrimoni, que era donar oportunitats a través de l’educació i atendre els més necessitats”.

 

Informa’t de la Beca social Modolell-Calderó: https://www.uvic.cat/system/files/convocatoria_modolell-caldero_1819_graus_0.pdf

 

Si compleixes els requisits, omple la sol·licitud: https://www.uvic.cat/system/files/sollicitud_18-19_grau_0.pdf

Joan Guanyabens mostra el model d’innovació docent i tecnològic de la Facultat de Medicina UVic-UCC a Healthio

dl., 10/22/2018 - 15:48

Joan Guanyabens, director general de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC, va ser convidat a l’àgora “Noves metodologies i eines per l’educació mèdica” de la segona edició de les jornades HEALTHIO, celebrades al recinte de Montjuïc del 16 al 18 d’octubre.

            El Dr. Guanyabens, metge especialitzat en gestió hospitalària, va presentar-hi la conferència "A case-based medical curriculum for the 21st century".

            En el transcurs de la seva intervenció, Guanyabens va parlar sobre el model d’innovació docent de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC, basat en eixos fonamentals com la innovació en educació mèdica, la medicina centrada en el pacient i l’excel·lència tecnològica. Segons el Dr. Guanyabens, "el grau en Medicina de la UVic-UCC disposa d’un pla d’estudis amb un vincle molt estret amb la pràctica, en el qual trobem l’assignatura de TIC Salut, que analitza l’aplicació de la tecnologia basada en casos clínics". Així doncs, l’estudiant pot incorporar aquests coneixements en escenaris reals. 

            Guanyabens va recordar que la UVic-UCC disposa d’una taula anatòmica digital pionera a l’Estat espanyol, la plataforma SECTRA. Una taula amb un software en el qual totes les universitats i hospitals del món que en disposen, pengen els seus casos clínics reals en 3D per poder-los editar i disseccionar. Finalment, el Dr. Guanyabens va referir-se a la realitat virtual augmentada, una eina novedosa que s’incorporarà ben aviat al grau en Medicina.  

            Healthio és un punt de trobada del sector de la salut, en què es presenten solucions novedoses tant en prevenció com en cura. Es mostren els últims avenços mèdics i s'anima a debatre i intercanviar coneixements. Els visitants poden provar i conèixer les innovacions mèdiques en l’àmbit de la salut. En aquesta plataforma hi participen diversos hospitals com la Vall d’Hebron i l'Hospital Clínic, entre altres. 

Investigadors de la UVic-UCC publiquen un article sobre la despesa sanitària de persones amb cronicitat avançada

dc., 10/10/2018 - 16:13

Un grup d’investigadors multidisciplinar de la UVic-UCC ha dut a terme un estudi per analitzar el cost econòmic que té per a la salut pública l’ús de recursos sanitaris, com ara centres d’atenció primària, hospitals i serveis d’urgències, per part de persones amb malalties cròniques avançades. El treball el signen Carles Blay, de la Facultat de Medicina, Joan Carles Martori i Ramon Oller, del departament d’Economia, Matemàtiques i Informàtica de la Facultat d’Empresa i Comunicació, i Cristina Lasmarias i Xavier Gomez-Batiste, de la càtedra de Cures Pal·liatives. També hi ha participat Esther Limon, de l’Institut Català de la Salut i la Societat Espanyola de Medicina Familiar i Comunitària. Els resultats s’han publicat en un article a la revista Atención Primaria, que porta per títol  Cada semana cuenta: uso de dispositivos sanitarios y costes relacionados de una cohorte comunitària de persones con enfermedades crónicas avanzadas.

Durant tres anys, els investigadors han fet un seguiment de 224 persones amb cronicitat avançada de tres EAP (Equips d’Atenció Primària) d’Osona. El seu objectiu, en primer lloc, era descriure l’ús que aquest col·lectiu fa dels dispositius sanitaris i quantificar el cost d’aquest consum per, posteriorment, suggerir millores en els models d’atenció. Entre altres dades l’anàlisi mostra una mitjana d’1,1 ingressos per persona i any, amb una estada mínima de 6,1 dies al centre hospitalari, majoritàriament en hospitals d’atenció intermitja i en menor nombre en centres d’aguts. El 93,4% del temps restant els pacients viuen a la comunitat (a casa o en residències) i fan una mitjana d’1 contacte setmanal amb l’EAP, sigui via telefònica, presencial o amb visites a domicili. La despesa mitjana per dia i pacient se situa als 19,4 euros.

L’estudi arriba a la conclusió que la llar és el context més adequat per millorar la qualitat de les cures al malalt, i també per acompanyar adequadament la família i els cuidadors, i afrontar de la millor manera la mort i el dol, sempre amb un seguiment dels professionals de l’EAP. Els investigadors també es mostren convençuts que, en cas de requerir hospitalització, per a pacients amb cronicitats avançades els hospitals d’atenció intermitja acostumen a ser els llocs idonis, a diferència dels hospitals d’aguts on, de fet, una part important dels actuals ingressos d’aquests pacients es podria evitar.

De la comparativa entre els tres EAP analitzats, se’n desprèn que un d’ells, en relació a la despesa derivada de l’atenció a pacients amb cronicitat avançada, té una despesa menor malgrat consumir més recursos comunitaris. Els investigadors conclouen que la manera en què s’organitzen els equips pot ser determinant per optimitzar els recursos i respondre adequadament a les necessitats d’aquests pacients. L’EAP en qüestió, per exemple, tenia la singularitat de disposar d’un equip intern específicament orientat a l’atenció de cronicitats complexes.

Investigadors de la UVic-UCC publiquen un article sobre la despesa sanitària de persones amb cronicitat avançada

dc., 10/10/2018 - 15:54

Un grup d’investigadors multidisciplinar de la UVic-UCC ha dut a terme un estudi per analitzar el cost econòmic que té per a la salut pública l’ús de recursos sanitaris, com ara centres d’atenció primària, hospitals i serveis d’urgències, per part de persones amb malalties cròniques avançades. El treball el signen Carles Blay, de la Facultat de Medicina, Joan Carles Martori i Ramon Oller, del departament d’Economia, Matemàtiques i Informàtica de la Facultat d’Empresa i Comunicació, i Cristina Lasmarias i Xavier Gomez-Batiste, de la càtedra de Cures Pal·liatives. També hi ha participat Esther Limon, de l’Institut Català de la Salut i la Societat Espanyola de Medicina Familiar i Comunitària. Els resultats s’han publicat en un article a la revista Atención Primaria, que porta per títol  Cada semana cuenta: uso de dispositivos sanitarios y costes relacionados de una cohorte comunitària de persones con enfermedades crónicas avanzadas.

Durant tres anys, els investigadors han fet un seguiment de 224 persones amb cronicitat avançada de tres EAP (Equips d’Atenció Primària) d’Osona. El seu objectiu, en primer lloc, era descriure l’ús que aquest col·lectiu fa dels dispositius sanitaris i quantificar el cost d’aquest consum per, posteriorment, suggerir millores en els models d’atenció. Entre altres dades l’anàlisi mostra una mitjana d’1,1 ingressos per persona i any, amb una estada mínima de 6,1 dies al centre hospitalari, majoritàriament en hospitals d’atenció intermitja i en menor nombre en centres d’aguts. El 93,4% del temps restant els pacients viuen a la comunitat (a casa o en residències) i fan una mitjana d’1 contacte setmanal amb l’EAP, sigui via telefònica, presencial o amb visites a domicili. La despesa mitjana per dia i pacient se situa als 19,4 euros.

L’estudi arriba a la conclusió que la llar és el context més adequat per millorar la qualitat de les cures al malalt, i també per acompanyar adequadament la família i els cuidadors, i afrontar de la millor manera la mort i el dol, sempre amb un seguiment dels professionals de l’EAP. Els investigadors també es mostren convençuts que, en cas de requerir hospitalització, per a pacients amb cronicitats avançades els hospitals d’atenció intermitja acostumen a ser els llocs idonis, a diferència dels hospitals d’aguts on, de fet, una part important dels actuals ingressos d’aquests pacients es podria evitar.

De la comparativa entre els tres EAP analitzats, se’n desprèn que un d’ells, en relació a la despesa derivada de l’atenció a pacients amb cronicitat avançada, té una despesa menor malgrat consumir més recursos comunitaris. Els investigadors conclouen que la manera en què s’organitzen els equips pot ser determinant per optimitzar els recursos i respondre adequadament a les necessitats d’aquests pacients. L’EAP en qüestió, per exemple, tenia la singularitat de disposar d’un equip intern específicament orientat a l’atenció de cronicitats complexes.

La Jornada d’Introducció a la Cardiologia acull més de 150 metges i estudiants de Medicina

dc., 10/10/2018 - 12:54

Diversos experts en cardiologia es van reunir el divendres 5 d’octubre per celebrar la primera Jornada d’Introducció a la Cardiologia a la Facultat de Medicina de la UVic-UCC.

La Jornada, organitzada per la Facultat de Medicina amb el suport del Dr. Antoni Bayés de Luna, va començar amb la benvinguda del Dr. Josep Arimany, president de la Fundació d’Estudis Superiors en Ciències de la Salut, el Dr. Antoni Bayés de Luna, catedràtic emèrit en Cardiologia de l’Hospital Sant Pau, i la Dra. Esther Mairal, d’Esteve Pharmaceuticals, que van agrair als més de 150 assistents l’èxit del primer curs d’actualització en cardiologia que realitza la Facultat de Medicina de la UVic-UCC.

Al llarg del matí es va debatre sobre diverses patologies com alteracions electrocardiogràfiques, creixement ventricular, bloqueig de branca i isquèmia i necrosi. Metges del Centre Hospitalari de Vic, Althaia, Institut Català de la Salut, Hospital de Bellvitge, Germans Trias i Pujol, Hospital de Sant Pau i Hospital Son Espases van exposar tots els aspectes relacionats amb la insuficiència cardíaca. La matinal es va cloure amb una taula rodona sobre factors de risc cardiovasculars, en què es van tractar la Diabetis, l’HTA i els trastorns lipídics.

La Jornada d’Introducció a la Cardiologia va finalitzar a la tarda amb tres tallers pràctics sobre consultes en electrocardiografia, hipertensió arterial i repercussió visceral, i en maneig integral del pacient amb risc cardiovascular. Hi van participar unes 50 persones, entre estudiants del grau en Medicina i metges de diversos centres hospitalaris i centres d’atenció primària.

 

 

 

 

La doctoranda Neus Roca rep la beca Consultori Bayés

dl., 10/08/2018 - 13:53

La doctoranda de la UVic-UCC Neus Roca i Saladrigues ha estat la guanyadora de la 18a edició de la beca Consultori Bayés, que es va atorgar divendres passat coincidint amb la festivitat de Sant Cosme i Sant Damià, en un acte a l’antic convent de Santa Clara de Vic. L’ajut té un import de 5.000 euros destinats a la realització del seu treball de doctorat. Dirigida per Alfonso Segarra i tutoritzada per Joan Bertran, la tesi premiada porta per títol “Estudi dels patrons de proliferació limfocitària i nivells d’interleucines circulants en malalts amb síndrome nefròtica idiopàtica en relació amb la resposta al tractament i al pronòstic”.

En aquesta mateixa convocatòria, el jurat ha atorgat dos accèssits de 500 euros cadascun: el primer ha estat per a Judit Pons, per un treball d’avaluació d’un programa de prevenció del suïcidi en casos de temptatives, dirigit per David Ballester i Montserrat Serra. El segon va recaure en Anna Torné, per una tesi sobre atenció a la fragilitat, dirigida per Ester Goutan i Jordi Amblàs.

La beca la promou el Consultori Bayés juntament amb la UVic-UCC i la Fundació FORES, i s’adreça a professionals de les institucions sanitàries d’Osona, el Bages, el Berguedà, la Garrotxa i el Ripollès que tinguin un projecte de tesi doctoral inscrit en un programa de doctorat de la UVic-UCC. El seu objectiu és impulsar la formació doctoral dels professionals sanitaris a través d’un programa que estimuli la seva carrera, així com l’activitat investigadora de la seva institució. En aquesta edició la convocatòria va rebre nou candidatures.

La doctoranda Neus Roca rep la beca Consultori Bayés

dv., 10/05/2018 - 14:02

La doctoranda de la UVic-UCC Neus Roca i Saladrigues ha estat la guanyadora de la 18a edició de la beca Consultori Bayés, que es va atorgar divendres passat coincidint amb la festivitat de Sant Cosme i Sant Damià, en un acte a l’antic convent de Santa Clara de Vic.  L’ajut té un import de 5.000 euros destinats a la realització del seu treball de doctorat. Dirigida per Alfonso Segarra i tutoritzada per Joan Bertran, la tesi premiada porta per títol “Estudi dels patrons de proliferació limfocitària i nivells d’interleucines circulants en malalts amb síndrome nefròtica idiopàtica en relació amb la resposta al tractament i al pronòstic”.

En aquesta mateixa convocatòria, el jurat ha atorgat dos accèssits de 500 euros cadascun: el primer ha estat per a Judit Pons, per un treball d’avaluació d’un programa de prevenció del suïcidi en casos de temptatives, dirigit per David Ballester i Montserrat Serra. El segon va recaure en Anna Torné, per una tesi sobre atenció a la fragilitat, dirigida per Ester Goutan i Jordi Amblàs.

La beca la promou el Consultori Bayés juntament amb la UVic-UCC i la Fundació FORES, i s’adreça a professionals de les institucions sanitàries d’Osona, el Bages, el Berguedà, la Garrotxa i el Ripollès que tinguin un projecte de tesi doctoral inscrit en un programa de doctorat de la UVic-UCC. El seu objectiu és impulsar la formació doctoral dels professionals sanitaris a través d’un programa que estimuli la seva carrera, així com l’activitat investigadora de la seva institució. En aquesta edició la convocatòria va rebre nou candidatures.

Investigadors d’Osona i el Bages s’uneixen per millorar l’atenció i el tractament dels pacients crònics

dt., 10/02/2018 - 16:43

La cronicitat és un dels reptes més grans i complexos que ha d’afrontar la nostra societat i, en particular, el nostre sistema de salut. L’envelliment de la població ha augmentat la prevalença dels problemes de salut crònics: cada vegada hi ha més persones grans, amb més malalties en diferents estadis de gravetat i durant més temps. Com podem garantir el benestar i qualitat de vida d’aquestes persones?

Davant d’aquesta situació, les principals institucions sanitàries i acadèmiques del Bages i Osona han unit esforços per crear el Grup de Recerca en Cronicitat de la Catalunya Central (C3RG): un equip interinstitucional format per 57 professionals –40 membres i 17 col·laboradors– de la Fundació Hospital de la Santa Creu de Vic, el Consorci Hospitalari de Vic, la Fundació Althaia de Manresa, la Fundació Sant Andreu Salut, l’Institut Català de la Salut, Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya a través del Centre d’Estudis Sanitaris i Socials (CESS), l’EAP Vic Sud, l’EAP Centelles i l’Hospital Clínic de Barcelona i la Fundació d’Osona per la Recerca i l’Educació Sanitàries (FORES), que n’assumeix la coordinació.

Reconeixement de la Generalitat

El C3RG ha estat un dels 30 grups de recerca amb participació de la UVic-UCC que ha estat reconegut per l’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca com a grup emergent. Amb aquest reconeixement, que s’atorga a equips d’investigació amb una trajectòria breu de treball conjunt però amb un important potencial, el C3RG s’incorpora al mapa oficial de grups de recerca de Catalunya. Una condició que li permetrà beneficiar-se d’una àmplia difusió de la seva tasca investigadora i accedir a convocatòries per optar a finançament públic. De fet, juntament amb aquest primer reconeixement, el grup ha rebut una primera ajuda econòmica.

Equip multidisciplinari

Liderat pel Dr. Jordi Amblàs, geriatre de l’Hospital Universitari de Vic i l’Hospital Universitari de la Santa Creu de Vic i director adjunt de la Càtedra de Cures Pal·liatives de la UVic-UCC, el C3RG compta amb un equip multidisciplinari que reuneix a professionals de la medicina, la infermeria, el treball social, la farmàcia, la fisioteràpia, la teràpia ocupacional, la metodologia, l’estadística o l’economia.

La finalitat del grup és estudiar la cronicitat des de la doble vessant individual i col·lectiva d’aquest fenomen. Per això, promou una recerca que situï la persona al centre de l’atenció, promogui la prevenció i tingui en compte l’opinió del pacient, i que alhora permeti desenvolupar solucions útils per a la col·lectivitat a través de nous models organitzatius i territorials.

4 línies de recerca

L’activitat investigadora del grup entronca amb les iniciatives, accions i recerca a l’entorn de la cronicitat que ja fa temps que es duen a terme a Osona i al Bages i se centra en els aspectes assistencials de la cronicitat amb la voluntat d’obtenir resultats fàcilment aplicables al seu tractament.

A partir de l’experiència de recerca prèvia dels membres del grup –en els darrers tres anys han publicat una trentena d’articles i desenvolupat 6 tesis doctorals–  s’han identificat quatre línies de recerca prioritàries: fragilitat inicial i prevenció de la discapacitat; complexitat, fragilitat i cronicitat avançades; prescripció centrada en la persona i models territorials d’atenció a la cronicitat/complexitat

Les quatre línies de recerca funcionen de manera autònoma dins el C3RG i s’estan tractant conjuntament amb altres grups de recerca europeus per tal de compartir i internacionalitzar el coneixement. El grup de recerca està dirigint en l’actualitat 4 tesis doctorals, té 6 projectes de recerca en curs i 3 articles in press (acceptats per revistes científiques però pendents de data de publicació), a més de 3 articles ja publicats durant aquest 2018.

La UVic-UCC i l’Associació de Sords de Vic i Comarca renoven el conveni col·laboratiu

dl., 10/01/2018 - 10:50

Aquest matí s’ha formalitzat la signatura d’un nou conveni entre la UVic-UCC i l’Associació de Sords de Vic i Comarca (ASVC). L’acord d’avui renova el signat el 2008 i tindrà efecte als campus Vic, Manresa i a la Facultat de Medicina.

El nou conveni busca fomentar relacions a nivell acadèmic i professional entre ambdues entitats, el progrés social, cultural i econòmic a més de la recerca de noves metodologies pedagògiques per a l’accessibilitat general de les persones amb discapacitat auditiva aprofundint, amb aquest conveni, la inserció d'aquestes mesures en l’àmbit universitari.

Entre altres accions, el conveni contempla la cessió d’espais per la realització d’un curs de llengua de signes o l’organització d’una jornada amb el departament d’Ensenyament per visibilitzar i “evitar regressions en l’escolarització del nens i nenes sords” explica el president de l’Associació, David Puigsasllosas. A més, els graus de Mestre de la UVic inclouen una formació específica per conèixer les necessitats d’escolarització de nens sords i les seves famílies.

El conveni tindrà una validesa d’un any, fins juliol de 2019, però es prorrogarà automàticament en períodes anuals. 

Els nous estudiants de Medicina de la UVic-UCC mantenen el primer contacte amb els centres assistencials

dt., 09/25/2018 - 10:36

La norantena d’estudiants del primer curs de Medicina de la UVic-UCC van tenir l’oportunitat de fer pràctiques d’observació clínica el passat dijous 21 de setembre en centres hospitalaris i d’atenció primària, acompanyant professionals mèdics en les seves rutines a l’Hospital Universitari de Vic, l’Hospital Universitari de la Santa Creu, l’Hospital de Manlleu, l’Hospital de Campdevànol, l’Hospital d’Olot i a diferents Centres d’Atenció Primària d’Osona.

L’objectiu de la jornada era mostrar als estudiants la realitat diària dels centres. Van poder observar com actua un metge, veure la relació que s’estableix amb el pacient, entendre com funciona una consulta d’atenció primària, els motius de consulta més freqüents, assistir a una exploració física, conèixer la història clínica compartida. “El primer contacte amb els centres és una experiència molt gratificant, poder assistir a un consulta, intervenció o a una exploració la primera setmana del grau entusiasma molt”, ha assenyalat Alícia Sitjà, una de les alumnes del primer curs que va tenir l’oportunitat d’assistir en un quiròfan a l’Hospital de Campdevànol.

D'altra banda, Sara Sánchez, coordinadora de residents de Medicina Familiar i Comunitària de l’Equip d’Atenció Primària de Manlleu, de l’ICS Catalunya Central, explica que "els estudiants arriben amb una il·lusió que es contagia, amb uns ulls observadors i amb ganes d’aprendre. Quan marxen els sents parlar de vocació, confiança, responsabilitat, respecte, treball... És un dia molt emocionant per a ells i per a nosaltres."

Els propers mesos es faran dues sessions més per assegurar que, a final de curs, tots els estudiants de primer del grau de Medicina, hagin fet una primera presa de contacte amb els centres dels diferents nivells assistencials.

La Facultat de Medicina UVic-UCC ha iniciat el segon curs amb 175 estudiants (entre primer i segon) i 55 professors.

La UVic-UCC dona la benvinguda als 92 estudiants de Medicina

dt., 09/18/2018 - 09:22

Vic, 17 de setembre del 2018. - Els 92 estudiants de primer curs del grau en Medicina de la UVic-UCC, han arrencat el curs aquest matí en l'acte institucional i de lliurament de bates. Josep Arimany, primer tinent d'alcalde i president de la Fundació d'Estudis Superiors en Ciències de la Salut (FESS), Ramon Pujol, degà de la Facultat de Medicina, Xavier Clos, president de la Junta comarcal d'Osona del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona (COMB), Marina Geli, patrona de la FESS i coordinadora del Centre d'Estudis Sanitaris i Socials, i Cristina Vaqué, vicerectora d'Ordenació Acadèmica de la UVic-UCC han rebut els estudiants a la Sala de la Columna de l'Ajuntament de Vic.

Durant la recepció, Arimany els ha agraït la confiança en la Facultat de Medicina i la ciutat de Vic, 'Una ciutat integrada a l'entorn de la universitat, en la que us sentireu còmodes, acollits i on l'equip de la Facultat us facilitarà totalment aquesta integració', per Arimany aquest grau de Medicina està singularitzat i personalitzat, es basa en l'aprenentatge per casos clínics, disposa d'un laboratori de dissecció anatòmica i virtual, una Osteoteca, bona preparació per l'examen Mir, i ha destacat la importància com a futurs metges d'entendre clar els valors del professionalisme mèdic, que sense ells, no es pot esdevenir un bon metge.

L'acte institucional ha comptat amb la conferència de la directora del Diario Médico, Carmen Fernández, qui ha parlat sobre 'La sanitat i els mitjans de comunicació social' davant d'un públic novell. Per Fernández,' les persones cada cop necessiten informació mèdica i de salut més rigorosa per evitar generar frustració en els pacients'. D'aquí la importància de comunicar bé en salut. A continuació ha posat en relleu els principis del periodisme sanitari per saber què és notícia en l'àmbit sanitari, com se li ha de donar forma i quin és el moment idoni per a publicar-la. En acabar, Carmen Fernández, ha remarcat que tot i ésser un sector que genera notícies constants, fan falta líders d'opinió.

Per cloure l'acte, la vicerectora, s'ha dirigit als estudiants de Medicina: 'Agrair-vos la vostra aposta per la UVic-UCC, que des d'avui és la vostra universitat. Aprofiteu totes les oportunitats que us ofereix tant la universitat com la ciutat de Vic, i gaudiu d'aquests estudis'.

En acabat l'acte de benvinguda, s'ha procedit al lliurament de bates als 92 estudiants de Medicina, anomenats un a un per Núria Obradors, cap d'estudis de la Facultat de Medicina.

Durant aquesta primera setmana, els estudiants de Medicina participaran en activitats a Can Baumann, al campus Manresa i a l'espai Miramarges, entre les quals destaca la conferència del Dr. Gil Rodas, metge especialista del F.C. Barcelona, dimecres 19 de setembre, a les 15 h, i la primera classe magistral del curs, que anirà a càrrec de Bonaventura Clotet, director de la Càtedra de la Sida i Malalties Relacionades de la UVic-UCC, divendres 21 de setembre, a les 9 h del matí.

La UVic-UCC organitza una setmana d’acollida per als estudiants de Medicina

dl., 09/17/2018 - 13:25

Els estudiants del grau en Medicina de la UVic-UCC arrenquen les classes aquest dilluns. Per aquest motiu, la Facultat ha previst tota una setmana d’acollida durant la qual coneixeran l’entorn, les instal·lacions de Vic i de Manresa on rebran la docència, i alguns dels centres assistencials on realitzaran les pràctiques de l’activitat assistencial. 

Dilluns al matí, el 1r Tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Vic i president de la Fundació d’Estudis Superiors en Ciències de la Salut (FESS), Josep Arimany, la vicerectora d’Ordenació Acadèmica de la UVic-UCC, Cristina Vaqué, el degà de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC, Ramon Pujol, la patrona de la FESS i coordinadora del Centre d’Estudis Sanitaris i Socials (CESS) de la UVic-UCC, Marina Geli, i el director de la Junta Comarcal d’Osona del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona (COMB), Xavier Clos, rebran els estudiants de 1r i 2n de Medicina a la Sala de la Columna de l’Ajuntament de Vic. Allà la Sra. Carmen Fernández, directora del Diario Médico, impartirà una conferència sobre els mitjans de comunicació en el món de la sanitat. Al finalitzar, tindrà lloc l’acte de lliurament de les bates a tots els alumnes. A continuació, els estudiants aniran a la seu de la Facultat de Manresa on els rebrà la presidenta del Comitè Executiu de la FUB i regidora d’Ensenyament i Universitats de Manresa, Mercè Rosich, i la vicerectora del Campus Manresa de la UVic-UCC Sílvia Mas, on després de donar-li’ls la benvinguda, els hi realitzaran una visita per les instal·lacions de la UManresa i del Centre de Simulació CISARC.

Durant la setmana, els alumnes realitzaran diferents activitats a Can Baumann, al campus Manresa i a l’espai Miramarges, per conèixer els equipaments i serveis de la UVic-UCC. 

El Dr. Gil Rodas, metge especialista del F.C.Barcelona, pronunciarà la conferència “La Medicina i l’esport d’elit” a l’Aula Magna de l’edifici de la Torre dels Frares, dimecres 19, a les tres de la tarda. Un acte obert a tots els estudiants de Medicina, Ciències de l’Activitat Física i de l’Esport, la comunitat mèdica i assistencial de la comarca i mitjans de comunicació.


El dijous serà el primer dia que els estudiants de 1r curs estrenaran la bata i al llarg del matí tots ells realitzaran una pràctica d’observació clínica acompanyant algun professional mèdic als diferents centres assistencials hospitalaris i d'Atenció Primària de la comarca d’Osona.

Finalment, el divendres 21 a les 9.00 h, el director de la Càtedra de la Sida i Malalties Relacionades de la UVic-UCC, el doctor Bonaventura Clotet, realitzarà la primera classe magistral als estudiants de 1r i 2n curs de Medicina.


L’entitat titular de la Facultat de Medicina és la Fundació d’Estudis Superiors en Ciències de la Salut (FESS), entitat sense ànim de lucre impulsada el gener de 2015 per la Fundació Universitària Balmes (FUBalmes) i la Fundació Universitària del Bages (FUBages) que té per objecte, entre altres, el desenvolupament d’estudis universitaris i d’activitats de recerca, transferència de coneixement i difusió en l’àmbit de les Ciències de la Salut i en l’òrbita de la UVic-UCC.

Paola Galbany i Salvador Simó, membres del nou Centre d'Innovació i Desenvolupament Infermer vinculat al COIB

dv., 09/07/2018 - 13:55

La degana de la Facultat de Ciències de la Salut i el Benestar de la UVic, Paola Galbany, i el codirector de la Càtedra de Salut Mental i coordinador del grup de recerca en Salut Mental i Innovació Social de la UVic-UCC, Salvador Simó, formen part del nou Centre d'Innovació i Desenvolupament Infermer (IDIC) que impulsa el Col·legi Oficial d'Infermeres i Infermers de Barcelona. Es tracta d’un grup de treball que reuneix directors i responsables d'Innovació de diferents institucions sanitàries, amb l'objectiu de convertir-se en un referent en l'àmbit de la innovació en salut.

El grup vol donar valor al coneixement i a l'experiència innovadora de Catalunya, potenciant les sinergies entre els agents de l'àmbit de la salut. Dit en altres paraules, vol ser un pol de connexió de xarxes i iniciatives innovadores en matèria de salut al territori català, amb una perspectiva transversal i internacional.

En uns moments en què les empreses aposten per augmentar els recursos destinats a innovació, el grup es planteja crear xarxa i compartir projectes innovadors, aglutinar esforços i evitar duplicitats en el territori, aportar valor diferencial i reduir la despesa econòmica.
 

Investigadors de la UVic-UCC publiquen un article sobre els reptes ètics en la implementació de cures pal·liatives

dj., 09/06/2018 - 12:12

Investigadors de la Càtedra de Cures Pal·liatives de la UVic-UCC han publicat un article al Journal of Palliative Care sobre els reptes ètics de la identificació precoç de pacients crònics avançats i amb necessitats de cures pal·liatives. El text el signen el director de la càtedra, Xavier Gómez-Batiste; els seus dos directors adjunts, Cristina Lasmarias i Jordi Amblàs; i els membres i col·laboradors de la càtedra Carles Blay, Laura Vila, Joan Espaulella, Xavier Costa i Marisa Martínez-Muñoz. Entre altres professionals i investigadors, també hi participa Núria Terribas, directora de la Càtedra de Bioètica, en qualitat de directora executiva de la Fundació Grifols. 

L’article parteix del procés d’implementació d’un nou programa de detecció precoç a Catalunya, impulsat pel Departament de Salut de la Generalitat. El programa tenia com a objectiu establir un nou model de cures i millorar la qualitat de vida dels pacients, però també donar resposta a diverses preocupacions ètiques sorgides abans i durant el procés d’implementació. El document explica com es van abordar aquestes preocupacions, a través d’un procés de revisió col·laboratiu i integral que va incloure la iniciativa innovadora de crear un grup de treball o comitè ètic format per professionals i investigadors. Aquest comitè va treballar en un procés de recopilació i revisió de dades per, posteriorment, elaborar un document de recomanacions a implementar.

Entre d’altres, els reptes amb què es van trobar passen per l’estigmatització que poden patir els pacients crònics o amb necessitats de cures pal·liatives, i el risc que pateixen de perdre oportunitats de seguir tractaments curatius un cop diagnosticats. També van sorgir preocupacions sobre altres qüestions, com la privacitat i l’apoderament del pacient, i es va detectar la necessitat de fer millores organitzatives i accions de formació per als professionals per assegurar la correcta implementació del programa.

S'obre la convocatòria de selecció de rector o rectora de la UVic-UCC

dv., 08/31/2018 - 14:00

La Fundació Universitària Balmes ha obert la convocatòria de selecció del nou rector o rectora per al període 2018-2022. Els candidats poden optar a la plaça mitjançant el perfil detallat a la web de la UVic-UCC i tenen des de l’1 de setembre fins al 15 d’octubre per fer-ho. Després d’haver rebut totes les candidatures, es reunirà la comissió on es triaran els candidats que haurà d’avaluar la comissió executiva de la Fundació Universitària Balmes.

Aquesta comissió està formada per Josep Arimany en representació de l’Ajuntament de Vic, Mercè Rosich en representació de la FUBages, Un representant de la generalitat de Catalunya, Joan Font en representació de la societat civil, i Núria Simó com a representant de la comunitat universitària. A més, també s’incorpora a la comissió Oriol Amat. També en formen part tres acadèmics externs, el catedràtic de la UAB i expresident del Col·legi de Metges Miquel Vilardell, l’exsecretari general de CIC Claudi Alsina, i el director d’ICREA, Antoni Huerta, que valoraran, prèviament, els candidats en funció dels mèrits acadèmics i de recerca.

La nova convocatòria de la plaça de rector o rectora s'obre tres mesos després que Oriol Amat, que havia estat el seleccionat a l'anterior, hi renunciés per motius familiars sobrevinguts.

La implantació d’un model de teledermatologia n'abarateix un 45% els costos a la comarca del Bages

dc., 08/29/2018 - 10:58

Durant l’estiu del 2010 es va dur a terme a Manresa un projecte que volia implantar la teledermatologia com a alternativa la dermatologia tradicional. Degut a l’èxit del pla, poc després es va aplicar al Bages durant el 2011 i al Berguedà durant el 2012. L’investigador Josep Vidal-Alaball del grup de Recerca en Salut Mental i Innovació Social (SaMIS) i doctorand de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC), juntament amb 5 investigadors més, han analitzat aquesta prova i han conclòs que aplicant aquesta nova atenció mèdica electrònica l’estalvi en els costos de la prestació arriba al 45% i majoritàriament reverteix en els mateixos pacients. Els resultats de l’estudi van ser publicats el 22 d’agost a la revista BMC Health Services Research.

La teledermatologia implica que els pacients només han d’acudir al seu Centre d’Atenció Primària (CAP) on els metges els fan una fotografia de la zona afectada que, posteriorment, enviaran als especialistes dermatòlegs mitjançant registres mèdics electrònics. Els especialistes donaran una solució que el metges d’atenció primària revisaran i comunicaran al pacient per via telefònica, estalviant així el viatge, l’espera i la consulta a l’afectat. Tot aquest cicle es completa amb menys de cinc dies naturals.

Després d’analitzar la rapidesa i l’efectivitat del procediment, es va passar a analitzar els costos totals i l’abaratiment que comporta del nou mètode. Per una banda es va calcular el cost en serveis ambulatoris com ara el personal o l’equipament. Per altra banda es van calcular els costos socials com ara el temps invertit en les consultes o la gasolina que es gasta en els desplaçaments fins als centres mèdics. L’estalvi en serveis ambulatoris a la comarca del Bages és de 10.350€ anuals, xifra que arriba fins als 51.164€ si hi incorporem els costos socials.

Finalment, i com a conclusió de l’estudi, els investigadors han extrapolat el que suposaria poder aplicar la teledermatologia a tota l’atenció primària de Catalunya integrada per més de 7,5 milions d’habitants. Si això fos efectiu, la sanitat i la societat catalana s’estalviarien 2.085.061 d’euros anuals.