Subscriure a Canal Noticies
UVic-UCC rss feed
Actualitzat: fa 16 hores 30 minuts

La Facultat de Medicina connecta en directe amb Els Matins a TV3

dj., 03/21/2019 - 19:11

Avui, dijous 21 de març el programa Els Matins a TV3 ha fet una connexió en directe amb l’estant de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC, al Saló de l’ensenyament. En un programa on s’ha parlat del repte que suposa entrar als estudis en Medicina pels alumnes de 2n de Batxillerat, com també la quantitat de noies interessades en cursar aquest grau, la qual generalment ha sigut molt major que la dels nois.

Aquesta setmana, la Universitat de Vic-UCC presenta tota la seva oferta formativa al Saló de l’Ensenyament, un total de 29 graus que s’impartiran al campus Vic, campus Manresa i la seu de la Universitat a Granollers. Entre ells, destaquem el Grau en Medicina, que l’any que ve desplegarà el tercer curs, oferint classes a la Unitat Docent de Vic i de Manresa de manera simultània. 

 

 

Els estudiants de Medicina es tornen a posar la bata

dj., 03/21/2019 - 18:01

Aquest dijous 21 de març, els estudiants de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC han fet la seva segona pràctica d’observació del curs després d’haver estrenat la bata el passat mes de setembre. Els futurs metges s’han repartit entre diversos centres assistencials de la comarca i han acompanyat els facultatius per observar com interactuen amb els pacients.

Durant tot el matí, els estudiants han pogut viure un dia d’acompanyament en l’activitat assistencial amb l’objectiu de valorar com es duu a terme la comunicació entre els metges i els pacients, com es relacionen els professionals de l’equip, la importància de la confidencialitat en el tractament de cada cas i les mesures d’higiene que cal tenir presents en cada Servei.

La vuitantena d'alumnes de la Facultat s’han distribuït per l'Hospital Universitari de la Santa Creu, l'Hospital Universitari de Vic, l'Hospital Sant Jaume de Manlleu, i també a l'ABS Vic Sud i l'ABS de Centelles, a l'Hospital de Campdevànol i als CAP de Taradell, Vic Nord, Calldetenes, Santa Eugènia de Berga, Torelló, Manlleu.

Els estudiants s’han dividit en els diferents centres i en especialitats com: Medicina de família, Pediatria, Medicina Interna, Oncologia, Ginecologia, Cirurgia, Cardiologia, Reumatologia, Digestiu, Pneumologia, Nefrologia, UCI, ORL i en el cas de l’Hospital Universitari de la Santa Creu i l’Hospital Sant Jaume de Manlleu a les consultes de Geriatria.

 

 

El Saló de l'Ensenyament recull totes les novetats del Grau en Medicina

dc., 03/20/2019 - 16:39

Aquesta setmana, la Universitat de Vic-UCC presenta tota la seva oferta formativa al Saló de l’Ensenyament, un total de 29 graus que s’impartiran al campus Vic, campus Manresa i la seu de la Universitat a Granollers. Entre ells, destaquem el Grau en Medicina, que l’any que ve desplegarà el tercer curs, oferint classes a la Unitat Docent de Vic i de Manresa de manera simultània. 

Unitats Docents a Vic i Manresa

L’inici del tercer curs de Medicina suposarà el desplegament de les assignatures, els continguts i les pràctiques del cicle clínic, que es mantindran fins completar els sis anys d’estudis. Aquest desplegament s’associarà a la distribució diversificada de les estades i les imparticions docents als diversos centres, espais i aularis vinculats al grau. El curs vinent, per tant, comporta el disseny i el desenvolupament del gruix de la formació clínica que ha de permetre als estudiants assolir la condició de metges, d’acord amb els eixos del projecte pedagògic que passen per formar professionals centrats en el pacient a través de la innovació en educació mèdica, una formació integral i col·laborativa a través de l’excel·lència tecnològica. 

Des d’aquesta comprensió humanista de la pràctica mèdica, on dimensions emergents com l’ètica, la perspectiva de gènere o el vessant comunitari de l’assistència són elements rellevants, cal posar en valor la implicació de la Facultat de Medicina amb la xarxa assistencial del territori com a tret central del projecte formatiu.

Aquesta xarxa s’ordenarà a través de la constitució de dues Unitats Docents Territorials a Vic i a Manresa, actuant alhora com un vertebrador important de l’atenció sanitària a la Catalunya interior, contribuint d’aquesta manera a la qualitat dels serveis de salut que reben les persones.

Nou Doctorat de Medicina

Durant el Saló Futura la UVic-UCC presentarà la seva proposta de màsters, postgraus i doctorats que s’imparteix a Vic, Manresa, Granollers o Barcelona, entre altres ciutats. 

En l’àmbit de la salut i el benestar social, la nova càtedra de Salut Mental coorganitza amb la Fundació Ampans i Althaia el postgrau en Malaltia Mental i Alteracions de Conducta en Persones amb Discapacitat Intel·lectual. El Màster en Sinologia i Patologia Mamària és la principal novetat de l’oferta formativa del campus Manresa per al Saló Futura d’enguany. Es tracta d’un programa nou i únic a tot l’Estat Espanyol, dissenyat específicament per a personal d’infermeria. 

D’altra banda també trobem els doctorats, dels quals s’ofereixen 8 programes en tota la Universitat, entre els quals destaca el de Medicina i Ciències Biomèdiques que arrencarà el proper curs acadèmic 2019-20. 

 

 

Osona, capital de la recerca en Geriatria i Gerontologia 2019

dl., 03/11/2019 - 15:40

Professionals de la Geriatria i la Gereontologia d’arreu de Catalunya i l’estat es reuneixen a Vic per fer balanç de les millors aportacions de recerca dels professionals d’aquesta especialitat en les revistes científiques nacionals i internacionals

Vic ha estat la ciutat escollida per celebrar aquest mes de març la cinquena edició de l’Update en Geriatria que organitza anualment la Societat Catalana de Geriatria i Gerontologia (SCGiG). La SCGiG és una societat científica amb vocació interdisciplinària, que té entre els seus objectius la promoció de la recerca i la innovació destinada a millorar la salut de les persones grans. 

En la #GeriCat19, que va tenir lloc aquest dimecres 5 de març a l’edifici del Sucre de Vic, hi van participar un centenar de professionals de la Geriatria i la Gerontologia d’arreu de Catalunya i de l’estat, que van posat en valor les millors aportacions de recerca dels professionals d’aquesta especialitat en les revistes científiques nacionals i internacionals. 

El president de la SCGiG, Marco Inzitari, va ser l’encarregat d’inaugurar l’acte, juntament amb el cap del Servei Territorial de Geriatria i Cures Pal·liatives d’Osona, Joan Espaulella. La coordinadora del grup de recerca TR2LAB i vicedegana de recerca de la Facultat de Medicina, Marta Otero, va oferir la conferència inaugural “El repte de fer recerca a casa nostra (i no morir en l’intent): de la teoria a la pràtica”. 

Durant tot el matí, van tenir lloc diverses taules a fi d’exposar les millors evidències de Geriatria i Gerontologia de Catalunya i Internacionals de l’any 2018, en què van participar diferents professionals de la geriatria del servei territorial de Geriatria i Cures Pal·liatives d’Osona com Mariona Espaulella i Jordi Amblàs (vicepresident de la SGCiG), entre d’altres. 

A la tarda, va tenir lloc la Jornada de Residents de Geriatria, amb la presentació del pla de formació d’infermeria geriàtrica i amb les ponències de Patologia Cardíaca en la Gent Gran -on el resident de geriatria Santi Castejón va exposar un cas clínic. 

Per a tots els assistents, va ser una jornada positiva i enriquidora, tant d’actualització de coneixements com de retrobada entre professionals de l’àmbit de la Geriatria i la Gerontologia.

 

Lorena Nájera i Judit Subirana reben la V Beca a l’Excel·lència Comtal Vila de Ripoll

dj., 02/28/2019 - 11:55

L’estudiant d’Infermeria Lorena Nájera, i la de Mestre en Educació Primària Judit Subirana, han rebut de mans del 2n tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Ripoll, Josep M. Creixans, la beca a l’Excel·lència Comtal Vila de Ripoll. Tal com havia anunciat l’alcalde en l’edició anterior, aquest any que s’arribava a la 5a edició s’ha duplicat l’import del fons i ha pogut beneficiar dues estudiants.

L’acte ha tingut lloc al Rectorat de la UVic-UCC i ha comptat amb la presència del rector, Josep Eladi Baños, i de les coordinadores  dels dos graus, Eva Rovira i Anna Vallbona.


El rector de la UVic-UCC ha agraït a l’Ajuntament de Ripoll aquesta dotació “que contribueix a desenvolupar un dels principals objectius de la UVic-UCC, que és ajudar a vertebrar el territori des del coneixement”, i ha anunciat una ronda de visites als alcaldes del territori per poder concretar com millor es pot portar a terme aquesta vertebració. Per la seva banda, Josep M. Creixans ha afirmat que “aquestes beques són una mostra de la voluntat de la vila de Ripoll de premiar l’excel·lència dels seus joves i fer que el seu talent es quedi a la comarca”. També ha demanat a les estudiants becades que recordin que “és tota la vila de Ripoll que, amb els seus diners, han ajudat a contribuir al seu èxit formatiu”.


A aquestes beques anuals, valorades en 2.500 euros, hi poden accedir els estudiants de la UVic residents al municipi de Ripoll que tinguin un bon expedient acadèmic i que necessitin una empenta econòmica per continuar els estudis. Lorena Nájera, que a més d’estudiar treballa a l’Hospital de Campdevànol, ha agraït l’ajut que li “permetrà tirar endavant amb els seus estudis”, mentre que Judit Subirana ha manifestat que “soc una persona compromesa amb el meu poble i m’agradaria poder-hi aplicar tot el que hauré après”. Per la seva banda, tant la coordinadora del grau d’Infermeria, Eva Rovira, com la del grau de Mestre en Educació Primària, Anna Vallbona, han agraït a l’Ajuntament el suport que fan als joves i a les dues estudiants  becades, la confiança per haver escollit la UVic per formar-se. “En ambdós casos, són unes beques molt merescudes”, han coincidit.

La UVic posa a disposició dels seus treballadors el primer vehicle elèctric d’ús compartit

dv., 02/15/2019 - 12:02

A partir del dilluns 18 de febrer es posa a disposició dels treballadors de la UVic el primer d’una flota de dos vehicles elèctrics per a desplaçaments corporatius, gràcies a un acord amb la cooperativa Som Mobilitat. D’aquesta manera es posa en marxa el ‘Projecte e-mobilitat’ amb l’objectiu de millorar la mobilitat dels treballadors en termes de sostenibilitat, eficiència i funcionalitat. “Amb la posada en marxa d’aquest projecte es consolida el compromís de la Universitat pel desenvolupament sostenible, sense perdre la visió social, ja que ho fem acompanyats de la Cooperativa Som Mobilitat, que desenvolupa una funció molt important per al –i en el– territori”, segons ha manifestat el director de l’Àrea d’Infraestructures i Serveis Generals, Arnau Bardolet.

Altres sistemes de mobilitat sostenibles

En les següents fases del projecte es preveu incrementar la flota de vehicles elèctrics així com altres sistemes de mobilitat sostenible com la bicicleta o el patinet elèctric. Inicialment es disposa d’un cotxe 100% elèctric (zero emissions de CO2), model Renault Zoe, amb una bateria de 40kW i una autonomia mitjana de 250-300km, segons l’ús que es faci del motor, així com del tipus de conducció. Aquest primer cotxe ja està ubicat al pàrquing de la Torre dels Frares, al carrer Perot Rocaguinarda, on s’han habilitat dues places senyalitzades per al seu estacionament i càrrega (places exclusives per als cotxes elèctrics Som Mobilitat – UVic-UCC). El punt de càrrega està situat entre les dues places i permet carregar els dos vehicles de forma simultània. Cal destacar que l’energia utilitzada per a aquestes càrregues prové de l’energia produïda per a autoconsum, fruit de la nova instal·lació de les plaques solars de la coberta de l’edifici de la Torre dels Frares.

Les persones que vulguin fer ús dels cotxes elèctrics s’hauran de donar d’alta com a usuari/ària a través de l’espai e-mobilitat que s’ha habilitat a la intranet de la universitat i un cop confirmada l’alta, ja es podrà procedir a fer la reserva del cotxe a través d’una App o de la web de Som Mobilitat.

Més eficiència, més autonomia

Amb l’ús del cotxe elèctric es promou l’ús de les energies renovables, a més de la reducció d’emissions d’efecte hivernacle i de la disminució de l’ús del vehicle privat. Els vehicles 100% elèctrics aprofiten l’energia de les frenades i dels desnivells per generar electricitat que s’acumula a les bateries. Així són més eficients i augmenten l'autonomia. Amb l’aposta pel vehicle compartit es vol facilitar la mobilitat interna i externa dels treballadors, impulsant alhora un servei de mobilitat elèctrica compartida. Si es vol utilitzar el vehicle per a usos personals, hi ha l'opció de donar-se d’alta com a soci/sòcia de Som Mobilitat i fer créixer el projecte d’aquesta Cooperativa.

Som Mobilitat és una societat cooperativa de consumidors i usuaris, sense ànim de lucre, que impulsa accions i projectes que contribueixen a fer que tots els desplaçaments dels seus socis siguin més sostenibles i contaminin menys, reduint, alhora, el nombre de vehicles a les ciutats. Ho fa amb base als principis de mobilitat, comunitat, sostenibilitat, ciutat, qualitat i estalvi.

Martí Casals assisteix al primer meeting "Methods Matter", celebrat a Copenhagen

dl., 02/11/2019 - 17:06

El passat 29 de gener va tenir lloc el primer "Methods Matter", un ‘Meeting’ relacionat amb la investigació de les lesions esportives celebrat a Copenhagen, en el qual va assistir-hi el Dr. Martí Casals, professor agregat de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC. 

En la reunió hi van participar 25 investigadors de diversos països, experts en la temàtica, entre els quals hi havia perfils molt variats; des de bioestadístics esportius, epidemiòlegs de lesions esportives, metodòlegs de grups de recerca del Comitè Olímpic Internacional (COI), fins a editors de revistes mèdiques i de fisioteràpia esportiva. El principal objectiu dels assistents era debatre sobre la metodologia en estadística i epidemiologia.

El Dr. Martí Casals, professor agregat de la Facultat de Medicina i investigador del grup de recerca SPARG del Centre d’Estudis d’Esport i Activitat Física (CEEAF) de la UVic-UCC, va ser un dels representants del ‘Meeting’ i va parlar de la importància de la bioestadística esportiva en aquest àmbit i les diferents aplicacions que pot tenir. 

L'alçada i l'ètnia estan associades a la mortalitat, segons un estudi sobre factors de risc en jugadors de la NBA

dj., 02/07/2019 - 12:22

Els ex jugadors de la NBA afroamericans i els de més alçada, en general, moren abans que els jugadors blancs i els de menor alçada, segons les conclusions d'un estudi realitzat per investigadors espanyols i publicat a Applied Sciences l'1 de febrer passat. Tot i això, la taxa de mortalitat anual és menor entre els exjugadors de la NBA que entre la població general dels Estats Units, també segons aquest estudi.
 
El treball, un dels més amplis realitzats pel que fa a mostra, analitza un total de 3.985 jugadors que van participar en la lliga de bàsquet professional americana des del seu naixement el 1946 fins a abril de 2015, 481 d'ells encara en actiu. Del total, 687 havien mort (un 19,1%) abans del 15 d'abril de 2015. La investigació utilitza models estadístics per a l'anàlisi de supervivència on es consideren diverses variables de control relatives a característiques fisiològiques, demogràfiques i de competició dels jugadors .
 
L'estudi el van liderar José A. Martínez, del Departamento de Economia de la Empresa de la Universidad Politécnica de Cartagena; i Martí Casals, del Centre d'Estudis en Esport i Activitat Física (CEEAF) de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) i del Departament de Ciències de l'Esport del FC Barcelona - Barça Innovation Hub. També ha comptat amb la col·laboració de Klaus Langohr, del Departament d'Estadística i Investigació Operativa de la Universitat Politècnica de Catalunya - Barcelona Tech (UPC) i del grup de recerca de Bioestadística i Bioinformàtica (GRBIO) de la mateixa universitat, així com del periodista de dades Julián Felipo, de la secció de bàsquet d'El Mundo Deportivo. L'equip, multidisciplinari, compta amb experiència "no només en el camp del bàsquet sinó també en el de l'epidemiologia, l'estadística, el periodisme de dades i la ciència en general", diuen els autors.
 
Morts prematures de jugadors retirats
Els últims anys, col·lectius de jugadors i exjugadors, així com els mitjans de comunicació, han mostrat la seva preocupació per la mort prematura de jugadors retirats de la NBA. Un dels exemples més significatius va ser la mort de diversos exjugadors, tots ells menors de 60 anys, entre febrer i setembre de 2015: Moses Malone (de 60 anys), Darryl Dawkins (58), Jerome Kersey (52), Jack Haley ( 51), Christian Welp (50) i Anthony Mason (48). "Jo sempre li dic a la meva dona: no veuràs gaires homes de set peus d'alçada (2,13m) pel carrer amb 75 anys", va dir coincidint amb aquestes notícies Larry Bird, campió amb els Boston Celtics, en un reportatge de Jackie MacMullan al portal d'esports ESPN que recull l'estudi. Un altre pivot històric, Bill Walton, afegia en el mateix article que "els esportistes som el nostre pitjor enemic, perquè no escoltem els nostres cossos, no escoltem els metges i no ens n'adonem fins que ja és massa tard".
 
"Això va fer que molta gent es plantegés si practicar bàsquet professional podria ser un factor de risc per a la salut", expliquen José A. Martínez i Martí Casals. De fet, la NBA i l'associació de jugadors van reaccionar el 2016 creant un pla per fer revisions a jugadors retirats. Des de 2013, un estudi analitzava l'estructura i les funcions cardíaques de 526 jugadors en actiu en les plantilles. Prèviament, i coincidint amb el 50 aniversari de la NBA, el 1996, la lliga ja va fer un estudi sobre mortalitat que cobria un total de 2.810 jugadors.
 
Els més alts i els afroamericans moren abans
Després d'analitzar els 3.985 jugadors que van participar a la NBA des del seu naixement el 1946 fins a l'abril de 2015, els resultats d'aquest estudi suggereixen que l'altura i l'ètnia estan associades a la mortalitat. Els jugadors més alts i els afroamericans, en general, moren abans que els jugadors més petits i blancs. Alhora, "hem mostrat empíricament que la taxa de mortalitat anual en general és menor entre aquests exjugadors que en la població en general", afirmen Martínez i Casals
 
Entre els factors que poden explicar aquestes diferències, l'estudi apunta, principalment en el cas dels jugadors afroamericans, a "l'efecte del treballador saludable", és a dir a "la tendència de la població activa i ocupada a mostrar índexs de mortalitat més favorables que la població general ", segons expliquen els investigadors. Així mateix, també s'apunta a la hipòtesi de la bretxa salarial com a factor que podria explicar les diferències en mortalitat.
 
Les conclusions del treball poden resultar d'utilitat per dissenyar estratègies en plans de salut i en els criteris de destinació de recursos en relació a polítiques sanitàries. En el cas de l'alçada, "un factor de risc clarament identificat", l'estudi "pot ajudar a implementar accions concretes de prevenció i monitorització". Pel que fa a l'ètnia, els resultats "poden contribuir a dilucidar si, a més dels factors socioeconòmics, hi ha algun tipus de causa relacionada amb la morfologia del cor, com alguna investigació ja ha suggerit anteriorment", apunten Martínez i Casals. A més, proporciona estimacions sobre l'esperança de vida dels jugadors en funció de l'estatura i l'ètnia tenint en compte l'any de debut a l'NBA.
 
Les dades relatives a alçada i ètnia, claus en el resultat final, es van obtenir de múltiples fonts amb un procés de validació que va implicar una doble codificació manual i independent per part de l'equip d'investigació. L'estudi s'ha publicat respectant els codis d'Open Science per donar accés públic i obert, amb criteris de transparència i permetent la reproductibilitat de les dades, i connecta amb un estudi previ sobre tromboembolisme pulmonar realitzat per Martínez i Casals i amb un article de Julián Felipo sobre si la de jugador pivot podia ser una professió de risc a la NBA.

178 persones han donat el seu cos a la ciència un any després de l'inici del servei de la Facultat de Medicina UVic-UCC

dv., 02/01/2019 - 16:02

El Servei de Donació de Cossos de la Facultat de Medicina de la Universitat de Vic-UCC ha obtingut un total de 178 donants el primer any de funcionament. Un servei que es va posar en marxa el passat 1 de febrer de 2018 i que contribueix a millorar l’ensenyament i la preparació dels futurs professionals de les Ciències de la Salut.

La donació del cos és un acte altruista, lliure i voluntari que permet als alumnes, estudiar l’anatomia, com a fonament dels coneixements mèdics i quirúrgics, a més d’entendre i investigar les bases de determinades patologies. D’aquesta manera, les donacions permeten ajudar en el progrés de la investigació mèdica i científica de la UVic-UCC, que després d’un any, ja disposa de 178 cossos, dels quals 74 són homes i 104 dones, amb la franja d’edat més comú d’entre 60 i 70 anys.

En principi, pot fer-se donant qualsevol persona major d’edat, en ús de les seves plenes facultats mentals, que manifesti per escrit la voluntat de donar el cos a la ciència. És un procediment que es fa de manera presencial a la Facultat de Medicina de la UVic-UCC, en el que es que requereix venir acompanyat d’un testimoni i portar el DNI. Un cop les dades siguin registrades, el donant obtindrà un carnet personal i intransferible que l’acreditarà com a tal.

Després de la defunció, cal trucar a la funerària corresponent i indicar que es tracta d’un donant de la facultat de Medicina de la UVic-UCC, perquè pugui fer-se el trasllat del cos. Un cop a la Facultat, se li practica una analítica per confirmar que el donant no patia cap malaltia infecciosa com l’Hepatitis B i C, el VIH, la tuberculosi o sèpsia, i en cas de resultat negatiu es procedeix a embalsamar el cos. Un procés que tant abans com després de la defunció garanteix l’anonimat absolut al donant.

Fins fa un any, donar el cos a la ciència era més complicat, ja que només podia fer-se a les facultats de medicina de Barcelona o el seu entorn. Aquest servei de la UVic-UCC és una implicació directa pel territori on està situada. Així tots els habitants de la Catalunya Central que ho desitgin poden inscriure’s al registre, per donar el seu cos a la ciència i ajudar en el futur progrés de la medicina.

 

La Facultat de Medicina de la UVic-UCC assisteix a la X Trobada de Professorat de les Ciències de la Salut

dv., 02/01/2019 - 15:55

Els dies 30 i 31 de gener i 1 de febrer, va tenir lloc la X Trobada de Professorat de les Ciències de la Salut al Campus Bellvitge, en el qual la Facultat de Medicina de la UVic-UCC va presentar l'anàlisi "Un exemple d'avaluació programàtica a la Facultat de Medicina de la UVic-UCC".

L’estudi, realitzat per Josep Roma, responsable d’avaluació i membre de la Càtedra d’Educació Mèdica de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC; Carles Blay i Elisabet Sarri, coordinadors del 1r i del 2n curs del grau en Medicina respectivament, i Ramon Pujol, degà de la Facultat , mostra com els alumnes del grau obtenen una nota final que resulta ser el sumatori de diverses notes, obtingudes a través de diferents mètodes. D’aquesta manera, els estudiants no disposen de cap format avaluatiu que permeti aconseguir una única nota.

En el marc d’aquesta trobada es van treballar diversos temes rellevants per a la millora de la qualitat de la docència i es van proposar tallers interactius, exposicions, taules de debat i ponències dedicades als nous reptes i innovacions, fent un relleu especial a l’anàlisi de la relació entre la innovació i la investigació docent. En aquesta edició també es va abordar el futur del professorat universitari per la transcendència que té en la qualitat de la docència.

La Facultat de Medicina imparteix tallers de dissecció anatòmica i virtual del cos humà a estudiants de secundària

dj., 01/31/2019 - 17:31

Alumnes de secundària de l’IES Vic i l’Institut Antoni Pous i Argila de Manlleu, han pogut assistir al taller de dissecció anatòmica i virtual del cos humà de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC al llarg del mes de gener.

Aquests tallers estan formats per sessions teoricopràctiques, establertes dins del Programa de Tallers de Secundària que ofereix la Universitat. Concretament en el taller de dissecció anatòmica i virtual, s’exposen les possibilitats de les eines de visualització en 3D a partir de les imatges mèdiques diagnòstiques del cos humà, amb l’objectiu d’explicar, de manera intuïtiva i senzilla, com funciona la plataforma.

Les sessions, dirigides per la Dra. Marian Lorente, Laia Nogué i Kenya Martín, directora, tècnica i becària del Laboratori d’Anatomia respectivament, s’han dividit en tres parts: en la primera es realitza un taller de visualització d’estructures anatòmiques reals a la sala de dissecció, en la segona s’ensenyen i es mostren els ossos, els quals els alumnes poden veure i tocar, i finalment, en la tercera part els alumnes poden veure l’anatomia virtual del cos humà a través de la plataforma SECTRA.

Baños: "La UVic-UCC ha de fer possible una nova redistribució territorial del país"

dj., 01/31/2019 - 14:55

El nou rector de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC), Josep-Eladi Baños, ha pres possessió del càrrec en una cerimònia solemne en una Aula Magna de la UVic-UCC plena a vessar. Baños ha explicat que es va presentar per ser rector de la UVic-UCC per la singularitat de la institució: “és l'única universitat catalana que neix a iniciativa dels ajuntaments i que persisteix sota la seva direcció”. Per al nou rector, la identificació de Vic i Manresa amb la Universitat ha de permetre desenvolupar una economia basada en el coneixement a la Catalunya central que pot fer que les comarques centrals “siguin una possibilitat professional i vital”. Això permetria “una redistribució territorial, un fet d’especial importància per al nostre país” afirma Baños.

A banda, el rector, en un discurs emotiu i molt personal, ha mencionat també l’equip humà de la UVic-UCC que “ha demostrat una resiliència admirable” i la possibilitat d’aplicar un "model educatiu del segle XXI” com els altres motius que l’han portat a ser rector de la Universitat. Per a ell, però, això només serà possible amb recursos addicionals i ha precisat que la Universitat els necessita “després d’aquests anys d’esforç constant i mantingut” i “per no perdre la motivació i el compromís”.

La UVic-UCC, un factor de reconstrucció nacional

El president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, ha destacat la tasca de la UVic-UCC per donar “valor afegit” a les ciutats mitjanes i ha assegurat que, des d’aquesta posició, s’erigeix com “un factor de reconstrucció nacional”. A més, també ha assegurat que la Universitat té “l’ambició d’adreçar-se al món per ser un actiu de país”. Finalment, Torra ha apel·lat a la comunitat universitària i especialment als estudiants a convertir la Universitat en un “refugi d’idees i reivindicacions i que no es cansi mai de reclamar justícia, llibertat i democràcia”.

La presidenta del Patronat i alcaldessa de Vic, Anna Erra, ha afirmat que el rector Baños “rep una bona herència” dels anteriors rectors que han portat anys de creixement i consolidació de la força de la Universitat. A més, ha assegurat que el nou rector “troba la Universitat en un moment dolç”. Erra també ha fet referència a la federació amb la Fundació Universitària del Bages i ha assegurat que “ens fa cada vegada més forts, genera oportunitats per als joves i és clau per al territori”.

El seu antecessor en el càrrec, Joan Masnou, ha assegurat que s’ha sentit molt “honorat pel fet d’haver assumit el rectorat de la Universitat” i ha agraït el suport del Patronat i la comunitat per tirar endavant el projecte de “fer de pont entre dos rectors electes”. Masnou ha reivindicat “el compromís” de la Universitat amb el país i els ciutadans i ha assegurat que la tasca de la institució és “relligar comarques de l’interior des del coneixement i formar ciutadans compromesos amb el progrés de la Catalunya central”.

Un nou disseny de medalla

La presa de possessió del càrrec s’ha singularitzat a través de la signatura del document d’acceptació en presència de la presidenta del Patronat i del president de la Generalitat que també l’han signat. A continuació, Torra li ha posat la medalla de rector que aquest any s’ha renovat a través d’un nou disseny fet pel joier Jordi Sala i el dissenyador Ton Granero, que ha modificat la tradicional forma quadrada per un contorn arrodonit. La secretaria general de la UVic-UCC, Maria Àngels Crusellas, ha estat l’encarregada de llegir l’acord de nomenament del Patronat.

Baños va ser nomenat el passat 17 de desembre després de ser escollit d’entre 13 candidats i d'haver rebut el suport d’un 79,4% del Claustre de la Universitat. El nou rector és el sisè de la UVic-UCC continuant el llegat de Ricard Torrents, David Serrat, Assumpta Fargas, Jordi Montaña i Joan Masnou. Tots ells han estat presents a l’acte i l’han acompanyat des de la primera fila. El passat 7 de gener Baños va iniciar el seu mandat agafant el relleu de Joan Masnou que va ser rector en funcions durant 6 mesos després que Oriol Amat no acceptés el càrrec de rector per motius personals.

Biografia

Josep-Eladi Baños Díez (Sabadell, 1958) és doctor en Medicina i catedràtic de Farmacologia per la Universitat Pompeu Fabra (UPF) i dirigeix el Programa Margalida Comas per a l’excel·lència docent de les universitats catalanes de la Generalitat de Catalunya (2017). Ha estat director del Grup de Recerca Educativa en Ciències de la Salut des del 2017 fins ara i en l’àmbit de gestió ha estat vicerector de Docència i Ordenació Acadèmica (2005-2013) i vicedegà de la Facultat de Ciències de la Salut i de la Vida (2004-2005).

És un referent en l’àmbit de la innovació docent i està especialitzat en l’aplicació de models d’aprenentatge basats en problemes i en l’ús de les humanitats (cinema, literatura i sèries de televisió) en la docència. És autor o coautor de més de sis-centes publicacions, una setantena d’elles en l’àmbit de l’educació universitària. Ha rebut diversos premis a la qualitat docent com ara el tercer premi nacional d’investigació i innovació educativa del Ministerio de Educación y Ciencia (2006) i quatre distincions Vicens Vives a la innovació docent de la Generalitat de Catalunya (2005, 2009, 2013 i 2015).

Noves convocatòria de places PDI per la Facultat de Medicina

dc., 01/30/2019 - 10:41

La Facultat de Medicina inicia un procés de contractació per incorporar personal acadèmic, per al curs 2019/20, amb acreditada experiència professional per fer front a les noves necessitats de docència i recerca del centre.

Les noves places convocades són:

  • PDI Titular en l’àmbit de la patologia nefro-urològica    
  • PDI Titular en l’àmbit de la patologia digestiva i hepato-biliar    
  • PDI Titular en l’àmbit de la patologia de la sang, el sistema limfàtic i l’oncologia.              
  • PDI Titular en l’àmbit de la patologia cardiovascular

La convocatòria estarà oberta del 29.01.19 - 19.02.19.

Per consultar els detalls de les places clica: https://www.umedicina.cat/ca/institucio/treballa-amb-nosaltres

Quim Torra presidirà la presa de possessió de Josep-Eladi Baños com a rector de la UVic-UCC

dv., 01/25/2019 - 09:48

El proper dijous 31 de gener, a les 12 del migdia, tindrà lloc a l’Aula Magna de la UVic-UCC l’acte de presa de possessió de Josep-Eladi Baños, després que el 17 de desembre va ser nomenat rector de la UVic-UCC pel Patronat de la Fundació Universitària Balmes per un període de quatre anys. L’acte serà presidit pel M. Hble. Sr. Quim Torra, president de la Generalitat de Catalunya, i comptarà amb la presència de l’alcaldessa de Vic i presidenta de la Fundació Universitària Balmes, Anna Erra, i del rector sortint, Joan Masnou.

S’espera que en aquesta ocasió hi assisteixin diferents representants de l’àmbit acadèmic i civil. L’acte és obert a tothom, però es prega confirmació omplint el formulari. Per tal de facilitar l’assistència, s’anul·laran les classes (tret de les activitats avaluadores) de 12h a 14h.

Marina Geli, imparteix la conferència "La mirada de gènere i els sistemes de salut" a l'Hospital d'Olot

dg., 01/20/2019 - 20:01

«La mirada de gènere i els sistemes de salut», la primera de cinc conferències programades per aquest 2019 sota el títol Límits i coneixement: ciència i humanitats a la sanitat del segle XXI, va tenir lloc el passat dijous 17 de gener a la sala d'actes de l'Hospital d'Olot a càrrec de Marina Geli, coordinadora del Centre d'Estudis Sanitaris i Socials (CESS) de la UVic-UCC i patrona de la Fundació d'Estudis Superiors en Ciències de la Salut (FESS).

Al llarg de la conferència, Marina va reflexionar sobre la feminització del sistema sanitari: des de la històrica de la professió infermera i de tècnic auxiliar d'infermeria a l'increment del nombre de metgesses. Així, va destacar qüestions com què aporta la mirada femenina al sistema de salut o quins canvis organitzatius genera la feminització.

Aquestes sessions, organitzades per l'Observatori d'Humanitats de la Fundació Hospital Comarcal d'Olot i la Garrotxa, l'Ajuntament d'Olot i la Facultat de Medicina de la UVic-UCC, pretenen convidar a l’anàlisi i la reflexió sobre la diversitat, el gènere i la salut.

Neix la primera Càtedra de Salut Mental de Catalunya per fomentar un abordatge integral de la malaltia mental

dc., 01/09/2019 - 11:02

Generar i aportar coneixement basat en l’evidència científica per promocionar, prevenir i assistir la salut mental en les persones d’una manera holística i integrada. Aquesta és la missió de la Càtedra de Salut Mental de la UVic-UCC, la Fundació Althaia i les Facultats de Medicina i Ciències de la Salut i del Benestar de la UVic-UCC, impulsada a través del Centre d’Estudis Sanitaris i Socials (CESS), la primera d’aquestes característiques a Catalunya que s’ha creat per esdevenir un referent i catalitzador de la recerca i traspassar-ne els resultats a l’àmbit assistencial. La Càtedra es va presentar aquest dimarts a la Fundació Althaia.

El Dr. Pere Bonet, especialista en psiquiatria i amb una dilatada trajectòria professional, n’és el director executiu. Gemma Prat, doctora en Psicologia a la Fundació Althaia, i Salvador Simó, doctor en Teràpia Ocupacional i professor i investigador de la Facultat de Ciències de la Salut i del Benestar de la UVic-UCC, en són els codirectors. La seu de la Càtedra és la Unitat Docent Territorial de Manresa de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC. 

El comitè permanent està format pel Consorci Hospitalari de Vic, la Fundació Althaia, Osonament, Ampans i la UVic-UCC amb les Facultats de Medicina, de Ciències de Salut i del Benestar, i de Ciències de la Salut de Manresa. A més, s’ha format un consell internacional amb professionals de les universitats de Karolinska, Porto, Leipzig, North Wales i CH Bezier que en faran seguiment.

La salut mental és la base per al benestar i el funcionament efectiu d’un individu i d’una comunitat. Per això és de gran importància que el sistema de salut doni resposta als problemes de salut mental, especialment els crònics, mitjançant els diferents recursos existents des d’una visió integral i comunitària i amb la coordinació de tots els professionals que hi intervenen. 

La Càtedra posarà èmfasi en el desenvolupament del Recovery, un nou enfocament en salut mental que posa la persona com a protagonista del seu procés terapèutic i n’impulsa el creixement personal. En aquest paradigma, el concepte de recuperació no fa al·lusió a la mera recuperació clínica, sinó en com la persona afronta la seva vida per tal que sigui com més satisfactòria millor. Es tracta d’un procés continu, que consisteix a adquirir o recuperar molts aspectes de la vida quotidiana de les persones que es poden haver perdut a causa del problema de salut mental.

Recerca i docència, prioritats
Els projectes de la Càtedra inclouen la recerca a través del Grup de Recerca en Salut Mental i Innovació Social (SaMIS) –creat recentment– i la posada en marxa d’iniciatives vinculades a la innovació, la neurociència i les TIC, impulsant la seva aplicabilitat a la pràctica assistencial. Entre les prioritats hi ha també la docència, amb l’organització de diferents cursos, workshops i jornades adreçades a professionals, així com el postgrau en Malaltia Mental i Alteracions de la Conducta en Persones amb Discapacitat Intel·lectual, que es preveu que a mitjà termini esdevingui un màster. 

El Dr. Pere Bonet, durant 18 anys director de la Divisió de Salut Mental de la Fundació Althaia i amb una àmplia experiència professional, encapçala la Càtedra. Actualment és també president del Clúster de Salut Mental de Catalunya, president del Consell Assessor del Pla director de Salut Mental i Addiccions de la Generalitat de Catalunya i professor al màster de Psicologia General Sanitària de la UVic-UCC. Va ser membre fundador del Projecte Mosaic i coordinador de la Taula de Treball “Mental Health Management” pel Programa de Salut Mental de l’OMS l’any 2003, entre molts d’altres. És autor de diversos estudis i articles que s’han editat en publicacions especialitzades. 

Tretzena càtedra de la UVic-UCC
La Càtedra de Salut Mental s’afegeix a les 12 càtedres amb què fins ara ja comptava la UVic-UCC. Aquestes unitats actuen com a catalitzadors de projectes de recerca i de formació sobre aspectes concrets que permeten la col·laboració entre la Universitat i altres entitats públiques i privades, per a la generació de coneixement científic i tecnològic i per a la seva transferència a la societat i al sector productiu.

A més de la de Salut Mental, sota el paraigua del CESS s’hi agrupen les càtedres de Bioètica, Cures Pal·liatives, Educació Mèdica, Salut i Població, Serveis Socials, Sida i Malalties Relacionades, TIC Salut i Simulació i Seguretat del Pacient. Aquesta darrera, juntament amb la de nova creació, s’ubica al campus Manresa. També funcionen la càtedra UNESCO Dones, desenvolupament i cultures, la Càtedra Verdaguer d’Estudis Literaris, la d’Agroecologia i Sistemes Alimentaris i la de l’Aigua, Natura i Benestar. 

El Patronat nomena Josep-Eladi Baños nou rector de la UVic-UCC

dl., 12/17/2018 - 21:15

El Patronat de la Fundació Universitària Balmes (FUB) ha aprovat avui nomenar a Josep-Eladi Baños nou rector de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) després que el Claustre validés la seva candidatura amb un suport d’un 79,4% el dimarts 11 de desembre. En la sessió que ha tingut lloc aquesta tarda, els patrons han votat per unanimitat la proposta que va presentar la comissió de selecció a l’executiva del Patronat després de rebre 13 candidatures i que inicialment se’n seleccionessin tres.

En la roda de premsa que s’ha fet acabada la reunió, la presidenta de la FUB i alcaldessa de Vic, Anna Erra, ha explicat que aquesta elecció suposa “l’inici d’una nova etapa per continuar situant la UVic-UCC com a referent territorial”. Baños assumirà el càrrec per als propers quatre anys a partir del pròxim 7 de gener, després que el rector en funcions Joan Masnou entomés l’encàrrec de dirigir acadèmicament la institució després de la renúncia d’Oriol Amat per motius personals el juny passat.

Baños, en la seva primera intervenció després de ser nomenat, ha explicat que el suport de la comunitat “em crea gratitud i una gran responsabilitat” per desenvolupar una tasca que passa per “situar la UVic-UCC com un referent nacional i internacional sobre com ensenyar en el segle XXI”. A més, ha revelat que va optar a la plaça de rector de la UVic-UCC perquè “és un repte interessant que ha de permetre tirar endavant projectes que a les universitats públiques no es poden fer fàcilment”. El seu antecessor, el rector en funcions Joan Masnou, ha agraït la confiança que ha rebut i ha assegurat sentir-se un “privilegiat per haver pogut posar un granet de sorra” en el creixement de la institució.

De la seva banda, el president de la comissió de selecció i patró de la FUB Josep Arimany ha mostrat la seva satisfacció pel fet que el candidat que va presentar la comissió rebés un suport de quasi un 80% del Claustre de la Universitat i ha assegurat que avui era “el final d’un procés que ens ha de permetre estar satisfets per Osona i el Bages. La regidora de Manresa i patrona de la FUB, Mercè Rosich, ha demanat a Baños que es faci seva la federació universitària i que la lideri “per consolidar-la”, ja que segons ella, “ha estat un acord històric que ens ha permès sumar esforços i projecte". Finalment, el secretari general d’Universitats i Recerca de la Generalitat, Francesc Xavier Grau, ha destacat que “Baños coneix el sistema universitari català i el sistema universitari el coneix bé a ell”. A més, ha assegurat que el procés de selecció del rector “ha estat interessant com a model de governança” i ha explicat que “és un exemple a tenir en compte a l’hora de renovar el sistema de governança públic del sistema universitari”.

Els ingressos del pressupost 2017-2018 creixen un 3,75% tot i la disminució de l'aportació de la Generalitat

El Patronat ha aprovat la liquidació auditada del pressupost del curs passat que va tancar en - 186.413 euros, però quedant positiu a nivell acumulat en + 176.988 euros aplicant les provisions i els romanents acumulats durant els exercicis anteriors. El curs 2017-2018, la FUB va augmentar els seus ingressos en 1,4 milions d’euros xifra que suposa un creixement d’un 3,75% respecte als comptes del 2016-2017, malgrat la disminució conjuntural de l'aportació de la Generalitat de Catalunya. Pel que fa a les despeses, també van créixer, bàsicament per l'increment salarial pactat amb el comitè d'empresa, un 2,05% més.

Pel que fa a les inversions, es van destinar 307,4 mil euros a millores de l’àrea TIC i la nova xarxa wifi, entre d'altres, i uns 800 mil euros per actuacions de millora en infraestructures i aules docents. També es van invertir 1,6 milions d’euros en obres d’adequació de l’edifici de Can Baumann per acollir la Facultat de Medicina, finançades a través del mecenatge.
Aquest darrer Patronat de l’any no ha debatut el projecte de pressupost per aquest curs 2018-2019 ja que les negociacions encara estan obertes amb la Generalitat per tancar el contracte programa per als pròxims anys. L’any passat es va extingir el que estava en vigor i en aquests moments i degut a la situació política dels darrers mesos, la Universitat i el govern català estan realitzant la negociació per iniciar un nou contracte programa que permetrà definir el pressupost per aquest curs 2018-2019.
 
Nomenaments de nous patrons

En aquesta sessió plenària s’han nomenat dos patrons nous que substitueixen l’alcaldessa de Figueres, Marta Felip, i la de Berga, Montse Venturós. En el primer cas es tracta de Jordi Masquef, qui assumirà el càrrec d'alcalde, i en el segon cas és Oriol Camps, que ho fa de manera accidental degut a la inhabilitació de l'alcaldessa durant sis mesos.
D'altra banda, s’ha renovat Núria Simó com a representant del personal docent i investigador (PDI) del Patronat de la FUB a proposta del Claustre de la UVic-UCC del passat 24 d’octubre.  

El Claustre dona suport a la designació de Josep-Eladi Baños com a candidat a rector de la UVic-UCC

dt., 12/11/2018 - 14:34

Un 79,4% dels assistents amb dret a vot al Claustre de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) ha donat suport al pla de govern que el catedràtic de Farmacologia de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) i candidat a rector de la UVic-UCC, Josep-Eladi Baños, ha presentat en una sessió extraordinària que ha tingut lloc aquest dimarts al migdia a l’Aula Magna de la UVic.   

A la sessió extraordinària, que ha comptat amb una assistència de 286 claustrals dels 632 convocats, la representant de la comunitat al Patronat, Núria Simó, ha explicat el procés de selecció del candidat en el qual ha participat a través de la comissió de selecció i on es va escollir a Baños per unanimitat. El claustre ha estat presidit, tal com marquen els Estatuts i les Normes d’Organització i Funcionament (NOF) de la Universitat, per la presidenta del Patronat de la FUB i alcaldessa de Vic, Anna Erra, que ha agraït la feina del rector en funcions, Joan Masnou, que durant aquests sis mesos ha liderat la institució. El claustre ha dedicat un llarg aplaudiment al rector en funcions que seia a la primera fila de l’Aula Magna.   

Pla d’actuació per una UVic-UCC “referent universitari del proper decenni a Catalunya”  

Baños ha explicat que el seu pla es basa en tres objectius que vol aconseguir a través de set línies de treball. Els objectius són assegurar l’excel·lència en els àmbits propis de la Universitat, facilitar el desenvolupament professional de la comunitat universitària i convertir la Universitat en un referent territorial i internacional. Unes fites que passen, segons Baños, per situar les persones en “la primera línia estratègica” de la institució.

Aquesta és la primera de les set línies que ha defensat el candidat a rector i que suposa treballar per tal d’assegurar que els estudiants tinguin un “programa d’equitat en l’accés a la Universitat” i facilitar “la seva inserció laboral una vegada graduats”, que el PAS disposi “d’un necessari pla d’avaluació i promoció que permeti l’accés a categories professionals superiors”, així com una consideració per la conciliació familiar, i que els professors comptin amb una carrera professional amb criteris “transparents i equilibrats”, que la dedicació a la docència sigui un “element capital de l’activitat dels professors” i que la conciliació no els penalitzi la carrera acadèmica. En aquest sentit, s’ha posat a disposició de la comunitat i ha assegurat que “no serà un rector tancat a la seva torre d’ivori” i que no pot resoldre els problemes que “desconeix”.  

La segona línia, justament, és la docència que, segons Baños, “ha de permetre l’adquisició de competències professionals”, desenvolupar el pensament crític, la consciència social i les eines per “aprendre autònomament”. Baños, que és un referent en l’àmbit de la innovació docent, ha assegurat que la UVic-UCC ha de desenvolupar un nou model educatiu “que vagi més enllà del model docent” i que inclogui “formació transdisciplinària que pugui permetre, per exemple, que els alumnes de Medicina i Infermeria es formin junts”, l’adopció de “models basats en l’autoaprenentatge” o la creació d’un centre de pedagogia translacional. Un centre que segons Baños, ha de fer recerca, determinar nous models de formació, provar-los i després implementar-los. Per al candidat, aquestes fórmules configuren la “docència del segle XXI”.

La tercera línia és la recerca i la transferència de coneixement que el candidat a rector basa en la creació científica i el retorn a la societat. La quarta és l’arrelament al territori per tal de “servir la societat on s’insereix” a través “d’aprofundir les relacions establertes entre la FUBalmes i la FUBages”. Baños ha titllat la federació de “d'importància cabdal” i ha apostat per explorar aliances amb altres capitals de comarca com “Igualada, Moià o Santa Coloma de Farners”. La cinquena línia de treball és la projecció internacional de la institució i la sisena és aconseguir el “finançament adequat” per assolir la sostenibilitat de les polítiques universitàries. En aquest sentit, ha defensat que el contracte programa amb la Generalitat ha de ser “revisat per assolir el 30% de subvenció inicial per arribar a cobrir les necessitats actuals i futures”. Finalment, en la setena línia ha defensat el comportament ètic de la institució a través del compliment d’uns principis de transparència que assegurin que les actuacions es realitzen “seguint criteris de justícia i equitat”.

Baños ha demanat el suport per tirar endavant un “repte il·lusionant” que segons ha augurat “convertirà la UVic-UCC en el referent universitari del proper decenni a Catalunya”. Per al candidat a rector la Universitat té els elements i la “resiliència” per esdevenir el referent, igual, ha dit, com ho van ser la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i la Universitat Pompeu Fabra (UPF) en els seus inicis.      

Després del posicionament del Claustre, el Patronat del 17 de desembre ha de ratificar el candidat  i nomenar-lo rector. El seu mandat començarà a partir del 7 de gener que serà quan substituirà Joan Masnou, que des del passat 13 de juliol és el rector en funcions de la UVic-UCC després que Oriol Amat retirés la seva candidatura a rector per motius personals. Masnou ha liderat un període en el qual ha endegat accions de govern, avalades pel Claustre, i que Baños s’ha compromès a culminar. En aquest sentit, el candidat ha explicat que, després de ser nomenat rector, continuarà els projectes endegats pel rector en funcions Joan Masnou a fi de poder concloure “la magnífica feina feta pel seu equip”, a tots ells els ha demanat que continuïn i passin a formar part del seu equip. Paral·lelament, ha anunciat que desenvoluparà el pla d’actuacions tenint “una cura especial per les accions dirigides a la comunitat universitària i als aspectes pressupostaris”.

Elecció d’entre 13 candidats

El 15 d’octubre passat va acabar el termini per presentar la documentació necessària per optar a la plaça de rector i 13 persones ho van fer. D’aquestes, tres van complir els requisits que es demanaven a la convocatòria. La Comissió de selecció les va analitzar i va acordar elevar a la Comissió executiva del Patronat de la FUB la candidatura de Baños per tal que el Patronat el designés. La Comissió de selecció ha estat presidida pel primer tinent d’alcalde de Vic, Dr. Josep Arimany. La resta de membres són la regidora d’Ensenyament i Universitats de l’Ajuntament de Manresa, la Dra. Mercè Rosich en representació de la FUBages, el Dr. Francesc Xavier Grau, per part de la Generalitat, Joan Font en representació de la societat civil i un patró representant del Claustre que va ser la professora i investigadora Dra. Núria Simó. També en van formar part quatre acadèmics externs que van ser el catedràtic de la UAB i expresident del Col·legi de Metges, el Dr. Miquel Vilardell, l’exsecretari general del Consell Interuniversitari de Catalunya, el Dr. Claudi Alsina, el director d’ICREA, el Dr. Antoni Huerta i l’excandidat a rector de la UVic-UCC, el Dr. Oriol Amat.

Biografia

Josep-Eladi Baños Díez (Sabadell, 1958) és doctor en Medicina i catedràtic de Farmacologia per la Universitat Pompeu Fabra (UPF). És director del Grup de Recerca Educativa en Ciències de la Salut (2017) i del Programa Margalida Comas per a l’excel·lència docent de les universitats catalanes de la Generalitat de Catalunya (2017). En l’àmbit de gestió ha estat vicerector de Docència i Ordenació Acadèmica (2005-2013) i vicedegà de la Facultat de Ciències de la Salut i de la Vida (2004-2005).

Va ser professor de Farmacologia a la Universitat Autònoma de Barcelona (1983-2002), professor visitant a la Universidad de Chile (2003-2011) i associat de la Bloomberg School of Public Health de la Johns Hopkins University (2009-2011).

És un referent en l’àmbit de la innovació docent i està especialitzat en l’aplicació de models d’aprenentatge basat en problemes i en l’ús de les humanitats (cinema, literatura i sèries de televisió) en la docència. És autor o coautor de més de sis-centes publicacions, una setantena d’elles en l’àmbit de l’educació universitària. Ha rebut diversos premis a la qualitat docent com ara el tercer premi nacional d’investigació i innovació educativa del Ministerio de Educación y Ciencia (2006) i quatre distincions Vicens Vives a la innovació docent de la Generalitat de Catalunya (2005, 2009, 2013 i 2015).

La UVic-UCC transforma la vaga feminista del 8 de març en un projecte solidari per a la igualtat de gènere

dt., 12/11/2018 - 11:30

La UVic-UCC obre una convocatòria per desenvolupar projectes que afavoreixin la igualtat de gènere. Els diners que els treballadors van deixar de cobrar degut a l’adhesió de les vagues convocades el 8 de març en motiu del dia de la dona treballadora d’enguany es destinaran a finançar projectes sobre igualtat de gènere. Qualsevol membre PDI i PAS contractat per la Fundació Universitària Balmes podrà presentar la seva proposta des de diferents àmbits: recerca, docència, innovació, divulgació, cooperació, comunicació, emprenedoria, infraestructures, etc.

L’import que es va recaptar el passat 8 de març per les vagues de 2 hores (convocada per CCOO i UGT) i de 24 hores (Confederació General de Treballadors) és de 2.312,54 €. Aquesta suma servirà per finançar el projecte guanyador que pot ser presentat de forma individual o en grup. Cada proposta ha d’anar acompanyada d’una memòria on consti el títol, l’autoria, els objectius pretesos i una justificació del pressupost. El termini de presentació de la documentació és el 31 de gener del 2019 i posteriorment s’avaluarà el projecte sotmès a una votació.  

La UVic-UCC signa un conveni amb altres universitats i el Govern per promoure la salut i el benestar de la població universitària

dl., 12/03/2018 - 17:58

La UVic-UCC, com a universitat integrada en la Xarxa Catalana d’Universitats Saludables (US.CAT), ha signat un conveni amb la secretaria d’Universitats i Recerca i la secretaria de Salut Pública amb l’objectiu de promoure la salut i el benestar en el conjunt de la comunitat universitària. A la signatura de l’acord, que s’ha fet aquest divendres, 30 de novembre, hi ha assistit, en representació de la UVic-UCC, la professora de Facultat de Ciències de la Salut del campus Manresa, Núria Obradors.

El Govern considera que les universitats han de contribuir a la promoció de la salut i dels valors que permeten assolir el benestar, l’autonomia i el ple desenvolupament de les persones, ja que constitueixen un marc idoni d’activitat laboral, social i cultural. En aquest sentit està previst impulsar actuacions per incentivar les bones pràctiques de salut en l’àmbit educatiu, ja que diversos estudis han demostrat que un millor perfil de salut i una activitat física regular repercuteixen en un menor absentisme i en un millor rendiment acadèmic. A través del conveni, les secretaries d’Universitat i Recerca i de Salut es comprometen a impulsar actuacions per promoure hàbits saludables en la població universitària mitjançant campanyes de sensibilització i activitats informatives.

Pàgines